Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί την παράσταση με τίτλο “Πενθεσίλεια σήμερα”, που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρου του Πυθαγορείου στη Σάμο, στις 30 και 31 Αυγούστου 2013.

 

Ο Κλάιστ γράφει στη Γερμανία του 19ου αιώνα, η Πενθεσίλεια κι ο Αχιλλέας αλληλοερωτεύονται κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, δεκατέσσερις νέοι ηθοποιοί επιχειρούν το ξεκίνημά τους στην Αθήνα του 2013. Τρεις τόποι, τρεις εποχές, τρεις γλώσσες. Πώς παίρνει μπρος η γλωσσική μηχανή; Πώς φτιάχνεται ένα έργο που μιλάει ακατάπαυστα τρέχοντας, σαρώνοντας, γκρεμίζοντας;

 

Μέσα από μια μοντέρνα δραματουργική προσέγγιση, δεκατέσσερις νέοι ηθοποιοί μιλούν για όσα έγραψε στην ιστορία του ο γερμανός κλασικός. Μέσα στον Τρωικό Πόλεμο, ο Αχιλλέας και η Πενθεσίλεια, οι Έλληνες και οι Αμαζόνες, ο κόσμος των αντρών κι αυτός των γυναικών έρχονται αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν και όσα τους χωρίζουν. Έρωτας, Πόλεμος, στο χώρο του μύθου. Και πάλι έρωτας και πάλι πόλεμος, στο χώρο του σήμερα.

 

Μια παράσταση που έκανε τα πρώτα της βήματα μέσα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ως διπλωματική εργασία των τελειοφοίτων σε διδασκαλία του Ακύλα Καραζήση. Κάποια ανεξήγητη (ή μήπως όχι;) ανάγκη την οδήγησε να εξελιχτεί και να δοκιμαστεί εκτός Σχολής.

 

Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν 30 και 31 Αυγούστου στη Σάμο στο Αρχαίο Θέατρου του Πυθαγορείου, τελούν υπό την αιγίδα του Schwarz Foundation και ολοκληρώνουν τον φετινό καλοκαιρινό κύκλο δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, το οποίο πραγματοποιεί για 4η χρονιά στον ίδιο χώρο το Samos Young Artists Festival (7-13 Αυγούστου), ένα Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών στη Σάμο, και την Έκθεση Long Legged Linguistics της διεθνούς καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Slavs & Tatars ( 20/7-10/10/13) στο Art Space Pythagorion.

 

Επιθυμία των ιδρυτών του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Schwarz Foundation,είναι να συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών της περιοχής με ετήσιες εκδηλώσεις, χρησιμοποιώντας την διεθνή γλώσσα της τέχνης. Πρόθεση τους, να φέρουν σε αμοιβαία επαφή νέους καλλιτέχνες με το καλλιτεχνικά ευαίσθητο κοινό της Σάμου, ενεργοποιώντας την πλούσια αρχαία και νεότερη πολιτιστική ιστορία του νησιού.

 

Με τις παραστάσεις αυτές που πραγματοποιούνται από Έλληνες καλλιτέχνες ολοκληρώνεται ο κύκλος των εκδηλώσεων που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα το φετινό καλοκαίρι στη Σάμο και που ξεκίνησε με την έκθεση του Έλληνα φωτογράφου Κώστα Βέργα.

 

Πενθεσίλεια” σήμερα, Συντελεστές:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Επιμέλεια κοστουμιών: Ιωάννα Τσάμη

Λαϊκοί χοροί: Χρυσούλα Τζαρδή

 

Παίζουν : Στέλλα Βογιατζάκη, Μάνος Βαβαδάκης, Ελίζα Γεροντάκη, Χαρά -Μάτα Γιαννάτου, Έλλη Ιγγλίζ, Δάφνη Ιωακειμίδου – Πατακιά, Μιχάλης Κίμωνας, Αναστασία Κονίδη, Γιάννης Νιάρρος, Γιώργος Ονησιφόρου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Κατερίνα Παπανδρέου, Σπύρος Σταμούλης, Αλέξανδρος Φράγκος

 

Τα έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας- Ποτοκακίου «Η Ειρήνη».