Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, με το παρατσούκλι Μπόγκι, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Η υποκριτική πορεία του Μπόγκαρτ ξεκίνησε από το ιστορικό Μπρόντγουεϊ, ενώ η καριέρα του στον κινηματογράφο από την ταινία Up the River (1930). Για καιρό, τον συναντήσαμε σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους,  στους οποίους συχνά υποδύονταν τον γκάνγκστερ.

Η μεγάλη αναγνώριση  ήρθε με την ταινία High Sierra (1941) και το Γεράκι της Μάλτας (1941), η οποία θεωρείται μια από τις πρώτες ταινίες νουάρ μεγάλου μήκους. Μάλιστα ενέπνευσε και τους επόμενους ρόλους “ιδιωτικών ντετέκτιβ” όπως του Σαμ Σπέιντ (στο The Maltese Falcon) και του Φίλιπ Μάρλοου (στον Μεγάλο Ύπνο του 1946).  Ο πιο σημαντικός πρωταγωνιστικός ρόλος του ήταν με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην ανεπανάληπτη ταινία Καζαμπλάνκα (1942), που του χάρισε την πρώτη υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Το 1944, ο 45χρονος Μπόγκαρτ και η 19χρονη Lauren Bacall ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα της ταινίας  To Have and Have Not (1944). Ένα χρόνο αργότερα, χώρισε από την τρίτη σύζυγό του και παντρεύτηκε την Bacall. Μετά το γάμο τους, μετέφεραν τον έρωτα τους  και στα θρίλερ μυστηρίου Dark Passage (1947) και Key Largo (1948).

Οι ερμηνείες του Μπόγκαρτ στο The Treasure of the Sierra Madre (1948) και στο In a Lonely Place (1950) θεωρούνται πλέον από τις καλύτερες του, αν και δεν έφεραν μεγάλη αναγνώριση στον ηθοποιό όσο βρίσκονταν εν ζωή. Η ερμηνεία του στην ταινία The Caine Mutiny (1954), του έφερε ακόμα μια υποψηφιότητα Καλύτερου Ηθοποιού, ενώ κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία The African Queen (1951).

Καπνιστής και πότης, όπως συχνά παρουσιάζονταν και στις ταινίες του, ο Μπόγκαρτ πέθανε από καρκίνο του οισοφάγου τον Ιανουάριο του 1957.

Oι ταινίες

The African Queen


Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας άντρας και μια γυναίκα επιχειρούν να  διασχίσουν μ’ ένα σαπιοκάραβο έναν ποταμό του Κονγκό, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους Γερμανούς που βρίσκονται στο κατόπι τους.

The Big Sleep

Ένας πλούσιος στρατηγός εν αποστρατεία, ο Στέρνγουντ, προσλαμβάνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ, Φίλιπ Μάρλοου, προκειμένου  να ερευνήσει μια υπόθεση εκβιασμού, στην οποία εμπλέκεται η μικρή του κόρη Κάρμεν.

Dark Passage

Ένας δολοφόνος, καλύπτει το πρόσωπο του μέχρι να υποβληθεί σε πλαστική και να μπορεί να κρυφτεί από τον νόμο και την σύλληψη.

Casablanca

Στην Καζαμπλάνκα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένας γοητευτικός και σκυθρωπός Αμερικανός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μπαρ,  συναντά την παλιά του αγαπημένη, η οποία είναι πλέον παντρεμένη με έναν αντάρτη.

The Caine Mutiny

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό, ο αξιωματικός ενός ναρκαλιευτικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα βρεθεί στο στρατοδικείο για ανταρσία.

Με πληροφορίες από: Wikipedia | Κεντρική φωτογραφία θέματος: hotcorn.com

Διαβάστε επίσης:

Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ – Λoρίν Μπακόλ: Θνητοί μέχρι το πρώτο φιλί