Μια ανάγνωση και συζήτηση με τους Mathieu Larnaudie, Χρήστο Οικονόμου, Τζούλια Σοχ, Δανάη Σιώζιου και Γιάννη Σκαραγκά.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν Ευρωπαίο; Τι είναι αυτό που ενώνει τους Ευρωπαίους πολίτες, γιατί τους ενώνει και πώς; Ποιες είναι οι προοπτικές των συγγραφέων σε αυτά τα θέματα;

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται όλο και περισσότερο πολυπολιτισμικός. Τα διακρατικά κινήματα εμφανίζονται σε πολλές μορφές: μετανάστες και φιλοξενούμενους εργαζόμενους, πρόσφυγες, εξόριστες/εξόριστους και ομογενείς.

Είναι οι κανόνες και οι κανονισμοί που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες αρκετοί για να δημιουργήσουν μια λειτουργική ΕΕ;

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα σηματοδοτούν μια κρίση που θέτει το ερώτημα σε τι βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες για να λειτουργήσει – ή για να δει ότι αποτυγχάνει.

Αυτά τα θέματα οριοθέτησαν το σκηνικό αυτής της ανάγνωσης και συζήτησης που συντόνισαν η Ελίνα Μακρή και ο Χρήστος Χρυσόπουλος με συγγραφείς από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Χρησιμοποιώντας κοινές προοπτικές, αναμνήσεις και εμπειρίες, οι συγγραφείς μπαίνουν σε διάλογο μεταξύ τους και με το κοινό.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και θα γίνει στα Ελληνικά. Θα ακολουθήσει δεξίωση με αναψυκτικά.

Η εκδήλωση είναι μέρος του Allons Enfants!, ενός έργου του Literarisches Colloquium Berlin, με την ευγενική υποστήριξη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, και την επιμέλεια και οργάνωση της Katja Ehrhardt, AthenSYN, του Thorsten Doenges, Literarisches Colloquium Berlin.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Mathieu Larnaudie, γεννημένος στο Blois το 1977, ζει στο Παρίσι και εργάζεται ως συγγραφέας και εκδότης. Δημοσίευσε πολλά βιβλία, όπως τα Στραγγαλισμό (Gallimard, 2008) ή The Collapsed (Actes Sud, 2010), Acharnement. Εκτός από το έργο του ως μυθιστοριογράφος, είναι επίσης συγγραφέας πολλών κριτικών, πολιτικών ή θεωρητικών κειμένων. Από το 2003 συνεργάζεται με το συνθέτη Pierre-Yves Macé, ο οποίος επίσης πρόσφατα έκανε μια μουσική προσαρμογή του μυθιστορήματος Larnaudie, Pole de résidence momentanee.

Ο Χρήστος Οικονόμου, γεννημένος στην Αθήνα το 1970, έχει εκδώσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος Prix Litteraire des jeunes Européens και το βραβείο LePoint French Coup de Coeur. Τα διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η Julia Schoch, γεννημένη το 1974 στο Bad Saarow, μεγάλωσε στο Mecklenburg και ζει στο Πότσνταμ. Έζησε επίσης στο Παρίσι, το Βουκουρέστι και το Καλίνινγκραντ. Από το 2000 έως το 2003 υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα της Γαλλικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Από το 2003 είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και μεταφράστρια. Πέρα από μεταφράσεις και δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες, έχει εκδώσει επίσης έξι μυθιστορήματα. Έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Λογοτεχνίας του Βραδεμβούργου και το Βραβείο Friedrich Hölderlin.

Η Δανάη Σιώζου, γεννημένη το 1987 στην Καρλσρούη, δημοσίευσε την πρώτη ποιητική της συλλογή το 2016 και έλαβε το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων για την καλύτερη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και περιλαμβάνονται σε πολλές ανθολογίες. Έχει λάβει μέρος σε πολλά καλλιτεχνικά έργα, φεστιβάλ και παρουσιάσεις ως ποιήτρια, ερμηνεύτρια και ηθοποιός. Το 2016 παρουσιάστηκε από την εφημερίδα Guardian και το 2017 από τη New York Review of Books ως μία από τις πιο πολλά υποσχόμενους νέους συγγραφείς στην Ελλάδα.

Ο Γιάννη Σκαραγκάς είναι μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γράφει τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά. Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων στην Ελλάδα και την Ελβετία. Έχουν ανέβει στη σκηνή επτά θεατρικά έργα του (συμπεριλαμβανομένων των Prime Numbers στη Νέα Υόρκη, 2009, και Courage στη Ζυρίχη, 2017). Έχει γράψει το σενάριο για πέντε τηλεοπτικές σειρές. Διηγήματά του στα αγγλικά έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι κάτοχος του Βραβείου Εκδοτών του περιοδικού Copper Nikel (Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ντένβερ) και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.