Με το «Πέντε μικρές αδικίες» ο 53χρονος σήμερα συγγραφέας, ο οποίος άρχισε να γράφει μόλις το 2012, έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο και εισήγαγε στον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας τον κυνικό και εσωστρεφή αστυνόμο Τομάζο Καζαμπόνα, τον οποίο πολλοί κριτικοί συγκρίνουν με τον λαμπρό αστυνομικό Φαμπιό Μοντάλ, πρωταγωνιστή της Τριλογίας της Μασσαλίας του Ζαν-Κλωντ Ιζζό.

Η ήσυχη επαρχία της Βαλντέντσα στην Τοσκάνη συνταράσσεται ξαφνικά από τη δολοφονία μιας γυναίκας, που βρέθηκε στο σπίτι της σε αφύσικη στάση, με ένα καλώδιο τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό της. Εκ πρώτης όψεως δείχνει για έγκλημα πάθους, αλλά το έμπειρο μάτι του Τομάζο Καζαμπόνα, του αστυνόμου που αναλαμβάνει την υπόθεση, διακρίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πολλά τα ασύμμετρα στοιχεία στη σκηνή του εγκλήματος, πολλές οι αντιφατικές λεπτομέρειες.

Αυστηρός, αλλά με βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα, κυνικός μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ο Καζαμπόνα καταλαβαίνει πολύ γρήγορα ότι ο φόνος είναι μόνο η αρχή μιας θανατηφόρας περιδίνησης. Έτσι ξεκινά ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τους καταναγκαστικούς και σχιζοφρενικούς κανόνες ενός σίριαλ κίλερ. Ο αστυνόμος δέχεται την πρόκληση. Με σύνθημα τη φράση «Ρώτα το γιατί και θα βρεις το κίνητρο. Κι αν βρεις το κίνητρο, θα είσαι κοντά στον δολοφόνο», και με τη βοήθεια της γοητευτικής συναδέλφου του Κριστίνα Μπελισάριο, ο Καζαμπόνα είναι αποφασισμένος να φτάσει στη λύση του μυστηρίου. Πρώτα όμως θα χρειαστεί να στοχαστεί πολύ σοβαρά τις συνέπειες κάθε ανθρώπινης πράξης.

Με γρήγορο ρυθμό και έντονο σασπένς, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το έργο διακρίνεται για τους αληθινούς χαρακτήρες, τις συναρπαστικές περιγραφές και μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο λειτουργίας της ιταλικής αστυνομίας. Ο συγγραφέας αναπλάθει μια φανταστική πόλη στην Τοσκάνη, τη Βαλντέντσα, όπου ανατέμνει τα πιο σκοτεινά γεγονότα του αστυνομικού ρεπορτάζ, από την παιδοφιλία ως τις οικογενειακές τραγωδίες και τα ναρκωτικά, δείχνοντας τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά της έρευνας.

Το βιβλίο τιμήθηκε με τα βραβεία Αστυνομικού Μυθιστορήματος Γκαρφανιάνα 2014 και Καλύτερου Συγγραφέα της Τοσκάνης 2014.

Έγραψαν, μεταξύ άλλων:

«Οι πρώτες σελίδες είναι σαν γροθιά στο στομάχι. Και σε κρατούν δεμένο με έναν τρόπο πιο δυνατό κι από ξόρκι» (Marie Claire)

«Αστυνομικό μυθιστόρημα με δομή αμερικανικού θρίλερ και σκηνικό γαλλικού νουάρ. Η ανθρωπιά του πρωταγωνιστή, ωστόσο, είναι απολύτως ιταλικό χαρακτηριστικό». (II Tirreno)

Ο συγγραφέας

Ο Αντόνιο Φούσκο γεννήθηκε στη Νάπολη το 1964. Σπούδασε Νομικά και Δημόσια Διοίκηση. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής αστυνομίας και δικαστικός εγκληματολόγος. Εργάστηκε στη Ρώμη και τη Νάπολη. Από το 2000 ζει στην περιοχή της Τοσκάνης, όπου ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα στην ιταλική δικαιοσύνη. Έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το βιβλίο «Πέντε μικρές αδικίες», ένα θρίλερ με στοιχεία νουάρ και παράλληλα μια ανατομία της ανθρώπινης ψυχής, στην οποία το καλό και το κακό συνυπάρχουν αδιαχώριστα.