H Feelgood παρουσιάζει την ταινία του Tobias Lindholm με τίτλο «Πειρατεία στον ωκεανό»…

…  που θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013.

Το «Πειρατεία στον Ωκεανό» έχει όλα τα χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στο χολιγουντιανό σινεμά δράσης. Διηγείται τη σύγχρονη ιστορία πειρατείας ενός πλοίου στη μέση του πουθενά και εμπλέκει την τύχη των αδύναμων με το πάθος για διαπραγμάτευση που διακατέχει τους πιο ισχυρούς. Κι όμως η αγγλόφωνη – με δανέζικες παρεμβάσεις – ταινία του Δανού και πολλά υποσχόμενου σεναριογράφου/σκηνοθέτη απέχει μακράν από τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή, συνθέτοντας ένα εξαιρετικού ρυθμού και υποδειγματικού σεναρίου θρίλερ.

Η ταινία αγγίζει το ζήτημα της σύγχρονης πειρατείας, όχι για να καπηλευτεί την επικαιρότητα, αλλά για να σχολιάσει με λιτό και ευθύβολο τρόπο την αξία της ανθρώπινης ζωής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του σήμερα. Η τοποθέτηση της πλοκής σε ρεαλιστικούς χώρους και η επιλογή ανθρώπων που έχουν υπάρξει όμηροι στο παρελθόν σε ρόλους κλειδιά, καθώς και η χρήση της παράλληλης αφήγησης,  παραγκωνίζουν την ευκολία του εντυπωσιασμού χτίζοντας ένα αυθεντικό και συνταρακτικό θρίλερ.

Ο Tobias Lindholm έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το κλειστοφοβικό «R» ένα σκληρό δράμα που λάμβανε χώρα σε μια φυλακή, το οποίο σκηνοθέτησε και έγραψε με τον Michael Noer και το οποίο τους χάρισε το βραβείο των Δανών Κριτικών Bodil καλύτερης ταινίας του 2011. Ως σεναριογράφος ο Lindholm έχει συνεργαστεί με τον  Thomas Vinterberg στο διακεκριμένο δράμα «SUBMARINO»  και στο αριστουργηματικό «Κυνήγι» με πρωταγωνιστή τον Mads Mikkelsen (Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας  Κάννες 2012). Από το 2010 έχει γράψει το σενάριο για μερικά από τα επεισόδια της διεθνώς επιτυχημένης  και βραβευμένης με BAFTA τηλεοπτικής σειράς «Borgen»  (βραβείο  BAFTA ) με τους  Pilou Asbæk (Borgen) και Søren Malling (The Killing, Borgen) σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Σύνοψη:
Πάνω σε ένα φορτηγό πλοίο, κάπου στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, ένας Δανός μάγειρας (Pilou Asbæk, «Borgen») περιμένει πως και πως να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βρεθεί με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Ωστόσο, τα σχέδια του βυθίζονται στην αβεβαιότητα, όταν μία ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο απαιτώντας λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην Κοπεγχάγη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας (Søren Malling, «Borgen», «The Killing») με τεράστια εμπειρία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις, αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος τις διαβουλεύσεις με τους πειρατές, αγνοώντας τις συμβουλές του επαγγελματία διαπραγματευτή. Έτσι, ξεκινά ένα συναρπαστικό θρίλερ, σε δύο διαφορετικές, αλληλοεξαρτώμενες γωνίες του πλανήτη. Από τη μία το ανήμπορο, φυλακισμένο στο αμπάρι πλήρωμα του πλοίου περιμένει βοήθεια, κι από την άλλη οι εκπρόσωποι της εταιρείας, μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους, προσπαθούν να μειώσουν τα λύτρα κερδίζοντας χρόνο κα παρατείνοντας την αγωνία του πληρώματος.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Πριν γεννηθώ ο πατέρας μου ήταν ναυτικός, αλλά δεν μου μίλησε ποτέ για αυτό. Ίσως γι’ αυτό η θάλασσα είναι πάντα στο μυαλό μου. Μετά τα περιστατικά πειρατείας των δανέζικων φορτηγών πλοίων  DANICA WHITE και CEC FUTUR το 2007 και το 2008, έγινα κοινωνός μίας πραγματικότητας που δεν γνώριζα μέχρι τότε. Μία πραγματικότητα όπου ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεώνονται να διαπραγματευτούν απευθείας με τους πειρατές. Μία πραγματικότητα όπου οι πειρατές κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια και οι ναυτικοί κρατούνται όμηροι για μήνες χωρίς να μπορούν να επηρεάσουν τη μοίρα τους. Δεν θα μπορούσα να κάνω μία ταινία για την αλήθεια της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό, γιατί δεν πιστεύω ότι η αλήθεια υπάρχει. Αλλά θα μπορούσα να κάνω μία ταινία για τους ναυτικούς, τους πειρατές, τους προέδρους των ναυτιλιακών και τους συγγενείς. Γιατί αυτοί υπάρχουν. Και αν το «Πειρατεία στον Ωκεανό» δίνει την αίσθηση ότι τους αφορά, τότε είμαι πολύ κοντά στον στόχο μου.
Tobias Lindholm, Κοπεγχάγη 2012

Trivia/Fun Facts:
•    Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος η παραγωγή είχε επιστρατεύσει οπλισμένους φρουρούς για να προφυλαχτούν από την περίπτωση της πειρατείας.
•    Με προϋπολογισμό κάτω από 2 εκατομμύρια ευρώ, ο Lindholm και η ομάδα του επιστράτευσαν νεαρούς Σομαλούς από την Μομπάσα για να παίξουν τους πειρατές και τους ναυτικούς.  Για να συμβεί αυτό ο σκηνοθέτης ζήτησε  άδεια από Σομαλούς αρχηγούς φυλών. «Μου έκανε εντύπωση γιατί νόμιζα ότι δεν θα ήθελαν να ειπωθεί μία ωμή ιστορία για την πραγματικότητα στη Σομαλία», σχολιάζει ο σκηνοθέτης. «Αλλά με θερμοπαρακάλεσαν να πω την ιστορία όσο πιο σκληροπυρηνικά γίνεται γιατί χάνουν τους νεαρούς άντρες τους, που νομίζουν ότι θα κάνουν περιουσία ως πειρατές».
•    Τα όπλα των πειρατών στην ταινία είναι όπλα που δανείστηκαν από την αστυνομία της Κένυας που είχαν πάρει από Σομαλούς πειρατές όταν τους συνέλαβαν στο λιμάνι. Σε κάθε της λεπτομέρεια η ταινία έχει όσο περισσότερο ρεαλισμό γίνεται.
•    Πολλά μέλη του πληρώματος που βλέπουμε στην ταινία είναι πραγματικοί ναυτικοί και  έχουν υπάρξει όμηροι.
•    Το 2007 ο Juma Mvita ήταν όμηρος για 111 ημέρες. Είναι ο πρώτος μηχανικός στο MV Rozen και παίζει ένα δεύτερο ρόλο στην ταινία.
•    Οι συνομιλίες μεταξύ των Σομαλών πειρατών και του Δανού Διευθύνοντα Συμβούλου στην Κοπεγχάγη είχαν ηχογραφηθεί ζωντανά στο γύρισμα με την ισχύουσα διαφορά ώρας  ανάμεσα στα δύο μέρη. Τα περισσότερα πειράγματα στο πλοίο μεταξύ των επιβαινόντων ήταν αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού.


Credits:

Σκηνοθεσία: Tobias Lindholm
Σενάριο: Tobias Lindholm
Παραγωγοί: Tomas Radoor, René Ezra
Παίζουν: Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim, Roland Møller,
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Magnus Nordenhof Jønck
Μοντάζ: Adam Nielsen