Το 4o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo, παράλληλα με το δικό του πλούσιο πρόγραμμα προβολών, εγκαινιάζει σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου, την έκθεση Πειράματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στον Κινηματογράφο, η οποία θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου.

Τόσο καλλιτέχνες, όσο και σκηνοθέτες, εκπρόσωποι της ρωσικής πρωτοπορίας, προσπαθούσαν να επαναπροσδιορίσουν την κινηματογραφική γλώσσα, τις δομές της, αλλά και τη σχέση της με τις υπόλοιπες τέχνες, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν ριζοσπαστικά έργα που θα ανταποκρίνονταν στις δυνατότητες της νέας τεχνολογικής εποχής και στις προσδοκίες της Επανάστασης.

Στην έκθεση Πειράματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στον Κινηματογράφο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πειραματισμούς της κινούμενης εικόνας μέσα από ταινίες της δεκαετίας του 1920.

Παράλληλα παρουσιάζεται υλικό σχετικό με τον γραφιστικό σχεδιασμό τίτλων αρχής και τέλους ταινιών, story-boards, μακέτες, τυπώματα καθώς και κινηματογραφικά περιοδικά της εποχής από ιδιωτικές συλλογές.