Το Πεδίο Δράσης Κόδρα επιστρέφει και φέτος με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων υπό τη θεματική error (σφάλμα).

Πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Ένας χώρος ιδιαίτερα φορτισμένος από το παρελθόν του και με ένα μάλλον ασαφές μέλλον, αποκτά κάθε χρόνο πνοή, γεμίζει με ζωή και ενέργεια και μετατρέπεται σε χώρο δημιουργικότητας και ελεύθερης έκφρασης φιλοξενώντας το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης του Πεδίου Δράσης Κόδρα.

Για άλλη μια χρονιά λοιπόν το Πεδίο Δράσης Κόδρα με τίτλο ERROR (ΣΦΑΛΜΑ) θα παρουσιάσει και θα φιλοξενήσει τα έργα καταξιωμένων, νέων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με τα εγκαίνια να είναι αρκετά νωρίτερα φέτος (ημερομηνία έναρξης των εκδηλώσεων στις 22 Ιουνίου 2015).

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα παρουσιαστούν ατομικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών. Έτσι, στο κτίριο των Κοιτώνων θα φιλοξενηθούν οι ατομικές εκθέσεις των: Jules Roskamm και Ορέστη Λάζου (επιμέλεια εκθέσεων: Δημήτρης Μιχάλαρος – Διευθυντής / Κεντρικός Επιμελητής Πεδίου Δράσης Κόδρα) και του Δημήτρη Φραγκάκη (επιμέλεια: Παναγής Κουτσοκώστας – Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα).

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί μία ενότητα 3 in situ έργων (εγκαταστάσεων και γλυπτών) της Μάγδας Λαμπροπούλου (επιμέλεια: Δημήτρης Μιχάλαρος) και θα δημιουργηθεί επίσης in situ η εγκατάσταση αρχιτεκτονικής των: Ελένη Λαλούμη, Γιάννη Λίγκου, Γκάλια Μουμτζίδου, Ελισάβετ Πεφάνη και Στελίνας Τσίφτη. Σε διάλογο με τις ατομικές εκθέσεις θα βρίσκονται επίσης η εγκατάσταση του Ζώη Λουμάκη (Κόδρα Fresh), καθώς και μια in situ κατασκευή των Jacob Brosda, Ανθούλας Μπουρνά και Γιώργου Κονδύλη. Τους Κοιτώνες θα διατρέχει η διαδικτυακή έκθεση Cyber Art Space σε επιμέλεια της Σοφίας-Ελίζας Μπουράτση, για πρώτη φορά με ταυτόχρονες εγκαταστάσεις στο διαδίκτυο αλλά και στον εκθεσιακό χώρο των Κοιτώνων, ενώ στο θεατράκι των Κοιτώνων θα φιλοξενηθεί πρόγραμμα προβολών σε επιμέλεια του Athens Video Dance Project σε συνεργασία με την Ανθή Αργυρίου (Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα).

Στο κτίριο του Διοικητηρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση Κόδρα Fresh με τίτλο Happy Accidents (επιμέλεια: Ανθή Αργυρίου) με έργα τελειόφοιτων και πρόσφατα απόφοιτων των σχολών Καλών Τεχνών. Στον πάνω όροφο του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση του Βασίλη Χατζόπουλου σε επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα. Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2015, φέτος για πρώτη φορά, θα πλαισιώσει την έκθεση του Fresh με ένα workshop και ένα masterclass σε επιμέλεια της Ανθής Αργυρίου, που θα εστιάσουν στην τέχνη του videodance και στην performance αντίστοιχα και θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του φεστιβάλ. Το workshop “Reconstructing the Framed Body” του Athens Video Dance Project είναι ένα 3-ήμερο εντατικό εργαστήριο videodance (24, 25 & 26 Ιουνίου) για εικαστικούς, κινηματογραφιστές και χορευτές με την Χρυσάνθη Μπαδέκα (freelance performer, choreographer & video-designer) και θα διεξαχθεί στο θεατράκι των Κοιτώνων. To masterclass «Περιμένοντας το λάθος…» (23 Ιουνίου, 11:00 – 14:00) με υπεύθυνη τη Φωτεινή Καλλέ (Εικαστικός – Υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών του ΑΠΘ) θα διερευνήσει τρόπους επαναξιολόγησης του λάθους και δόμησης νέων ιδεών με αφορμή το τυχαίο και θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο (δηλώσεις συμμετοχής με email στο [email protected] μέχρι 15/6).

Για μια ακόμη χρονιά το Πεδίο Δράσης Κόδρα συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 για μεγαλύτερη εξωστρέφεια καλλιεργώντας σημαντικές συνεργασίες με θεσμούς της Θεσσαλονίκης. Έτσι, στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της Ταυτοετερότητας. Η έκθεση Ταυτοετερότητα – But Still Ιn One Piece θα φιλοξενήσει προτάσεις καλλιτεχνών από την ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή πάνω στο ζήτημα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού, με ημερομηνία έναρξης της έκθεσης την 17η Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να παρουσιαστούν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εποχή έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, τρανσφοβικών και λεσβιοφοβικών συμπεριφορών.

Την βραδιά των εγκαινίων του Πεδίου Δράσης Κόδρα θα πλαισιώσουν live performances που θα ανακοινωθούν σύντομα. Όλες οι εκθέσεις του φεστιβάλ έχουν ελεύθερη είσοδο και επιδιώκουν πάντοτε να προσεγγίσουν όσο γίνεται περισσότερο κόσμο και να συστήσουν τη σύγχρονη τέχνη πέρα από το εξειδικευμένο, φιλότεχνο κοινό και στο ευρύτερο.

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)