Μία ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα παράσταση χορού, που αντλεί στοιχεία από την ελληνική μυθολογία, παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο Θέατρο ΠΚ. Πρόκειται για την «Στύγα, την θεά των υδάτων», στην οποία 9 χορευτές ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους μέσα στο νερό. Χρειάστηκαν μάλιστα 4 τόνοι νερού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αυτού του εγχειρήματος.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Παύλος Κουρτίδης, μας μιλάει για την έμπνευσή του, τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα, αλλά και για το Θέατρο ΠΚ, το οποίο κλείνει επτά χρόνια λειτουργίας και έχει ήδη καθιερωθεί στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού!

– Η φετινή σας παράσταση έχει τίτλο «Στύγα, η θεά των υδάτων». Μιλήστε μας για την νέα αυτή έμπνευση και τις ιδιαιτερότητές της.

Το να δημιουργώ παραστάσεις επηρεασμένες από την Ελλάδα ήταν κάτι που πάντα υπήρχε στο μυαλό μου, οπότε η Ελληνική μυθολογία ήταν μία αφορμή να κινηθώ προς αυτήν την κατεύθυνση. Ειδικά η Στύγα ως θεά των Υδάτων, μου έδωσε τη δυνατότητα να χορογραφήσω μέσα σε νερό και να την παρουσιάσω όπως ακριβώς της αρμόζει, σε ένα υδάτινο περιβάλλον. Με οδηγό το μινιμαλισμό, χωρίς άλλα σκηνικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας ως μοναδικό όργανο το σώμα, την κίνηση και το νερό.

– Τι συμβολίζουν τα μυθολογικά νερά της Στύγας για εσάς; 

Το νερό έχει άπειρους συμβολισμούς, λειτουργεί ως στοιχείο κάθαρσης αλλά ταυτόχρονα έχει και καταστρεπτικές ιδιότητες. Δίνει ζωή αλλά και παίρνει ζωή. Για μένα προσωπικά ήταν μία πρόκληση να φέρω τη μυθολογία στο σήμερα. Να την παρουσιάσω στην Ελλάδα του 2017 χωρίς να την αλλοιώσω.

– Τα τελευταία δύο χρόνια καταπιάνεστε με στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας. Επιπλέον, πώς επιλέγετε συνήθως τα θέματα των παραστάσεών σας;

Το πως επιλέγω το θέμα των παραστάσεων είναι δύσκολο να το απαντήσω. Δεν υπάρχει συνταγή στο πώς δημιουργείται η έμπνευση.  Έρχεται μέσα από βιώματα που έχω. Για παράδειγμα, αν με ρωτήσεις πως δημιουργήθηκε η ιδέα για την Στύγα, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Είναι μία ιδέα που γεννιέται σιγά – σιγά, ωριμάζει και μετά γίνεται εικόνα. Αυτήν την εικόνα προσπαθώ να αποδώσω στη σκηνή. Όσον αφορά στο ελληνικό στοιχείο, είναι κάτι που με εμπνέει και με εκφράζει πολύ περισσότερο από κάτι ξενόφερτο. Γι’ αυτό και στις μουσικές που χρησιμοποιώ, τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

– Μιλήστε μας για τις επιρροές σας και τις «συναντήσεις» που σας καθόρισαν καλλιτεχνικά.

Θα έλεγα πως οι επιρροές μου είναι περισσότερο εσωτερικές παρά εξωτερικές. Έπειτα από τόσα χρόνια πορείας στο χώρο και ενασχόλησής μου με διάφορα είδη και κινησιολογίες, αυτό που κυριαρχεί είναι ο συνδυασμός της σπουδής και της παιδείας μου πάνω στο σύγχρονο χορό, με αυτό που μου βγαίνει ενστικτωδώς λόγω της καταγωγής μου και των παιδικών μου ακουσμάτων και βιωμάτων έως και σήμερα.

– Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τοπίο του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα;

Νομίζω πως γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κόσμος έχει ανάγκη την τέχνη σε δύσκολους καιρούς. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά εκεί έξω. Το θέμα είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να βγουν μπροστά και να εξελιχθούν. Αντίθετα με τη γνώμη των περισσότερων ότι το ελληνικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με το χορό, εγώ μέσα από τις παραστάσεις μου βλέπω ότι ο κόσμος αγκαλιάζει το χορό. Τον κατανοεί και ελπίζω να φεύγει από το θέατρο γεμάτος εικόνες και συναισθήματα. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

– Πείτε μας δυο λόγια και για την λειτουργία του Θεάτρου ΠΚ που διανύει αισίως τον έβδομο χρόνο του.

Στόχος μου είναι στο θέατρο να ανεβαίνουν αξιόλογες δουλειές οι οποίες να αφήνουν το καλλιτεχνικό τους στίγμα στο χώρο. Είτε είναι κωμωδίες, είτε δραματικά έργα, είτε κλασικά, είτε χοροθεατρικές παραστάσεις. Ο κόσμος χρειάζεται λίγο από όλα. Είμαι πολύ χαρούμενος για τις συνεργασίες που είχα μέχρι και σήμερα με τους θιάσους που έχει φιλοξενήσει το θέατρο και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί. Θέλω το θέατρο ΠΚ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού ότι αυτό που θα παρακολουθήσει θα έχει ποιότητα.

– Θα μας αποκαλύψετε τι σχεδιάζετε για το άμεσο μέλλον;

Προς το παρόν ελπίζω πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει τη «Στύγα», κάτι το οποίο φαίνεται να συμβαίνει. Ύστερα από 8 μήνες προετοιμασίας, ξεκίνησαν οι παραστάσεις με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό οπότε οι ενέργειές μου είναι προσανατολισμένες προς τα εκεί. Για αργότερα, ελπίζω να τα πούμε ξανά εν καιρώ.


Η παράσταση σύγχρονου χορού «Στύγα, η θεά των υδάτων, παρουσιάζεται στο Θέατρο ΠΚ.