Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πατρίς, απολεσθέν το 1868»…

… στο πλαίσιο των κινηματογραφικών του προβολών, για την περίοδο 2-7 Νοεμβρίου 2012.

«ΠΑΤΡΙΣ» Απολεσθέν το 1868
Πρώτο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ &
Βραβείο καλύτερης κινηματογράφησης στο International Film and Video Festival Oregon των Η.Π.Α., 2010

Η επίπονη  αλλά και συναρπαστική διαδικασία  ανέλκυσης τμημάτων του ιστορικού τροχοκίνητου ατμόπλοιου «ΠΑΤΡΙΣ», που βυθίστηκε το 1868, στον Ύφαλο του Κούνδουρου στην Κέα αποτυπώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ 63,27 λεπτών, μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας και 2 εξαιρετικά δύσκολα χρόνια γυρισμάτων, σε ιδιαίτερα  αντίξοες συνθήκες.

Το ντοκιμαντέρ πρωτοπαρουσιάστηκε στις 30/01/2008 στο Μουσείο Μπενάκη, και στη συνέχεια συμμετείχε  στο International Film and Video Festival που διοργανώθηκε από το Archaeology Channel, στις 18-22 Μαΐου 2010 στο Oregon των Η.Π.Α., που θεωρείται το σημαντικότερο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ στο κόσμο, όπου ανάμεσα σε 100 ταινίες από 32 χώρες,   απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ καθώς επίσης και το Βραβείο Καλύτερης Κινηματογράφησης, κερδίζοντας παραγωγές όπως π.χ. του National Geographic και του History Channel.

Για την πραγματοποίησή του συνεργάστηκαν το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου που υπάγεται στο Δήμο της Σύρου και το Υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η καταδυτική ομάδα UFR – TEAM . Την ενέργεια του Μουσείου αλλά και την υλοποίηση του Ντοκιμαντέρ ενίσχυσαν οικονομικά η οικογένεια Γιώργου Πατέρα,  η SONY HELLAS,  η καταδυτική εταιρεία ΑΡΝΕΑ και η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ – ΥΑΜΑ.

Μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ Α.Ε., της εταιρείας παραγωγής TEXNIS και του ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ.

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων, με ώρα παραλαβής του οχήματος έως 23:50, εκτός Κυριακής.