Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Χαντζόπουλου με τίτλο «Πατάτες με λάδι σε ξύλο» και παράλληλη παρουσίαση επιλεγμένων γελοιογραφιών του με θέμα την κρίση.

 

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 στις 20.30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουλίου 2013.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παλιάς Πόλης “Ημέρες Ρεθύμνου” ενώ αποτελεί συνδιοργάνωση με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μαραγκού

 

Μικρά έργα αλλά και μεγάλα διαστάσεων έως 1Χ1,70 περιλαμβάνει η έκθεση του καλλιτέχνη που εδώ και τρία χρόνια προετοίμαζε μεθοδικά. Με μια ενδιαφέρουσα ποικιλία τοπίων να διαμορφώνονται στον φλοιό τους, υπερμεγέθεις σε ορισμένα τους στησίματα σαν οικόσιτοι μετεωρίτες οι πατάτες είναι παντού στα έργα του καλλιτέχνη έχοντας μια ιδιαίτερα έντονη ρεαλιστική απεικόνιση ώστε να μοιάζουν με φωτογραφίες. Άλλοτε ως κεφάλι ανθρώπου, άλλοτε μέσα σε μια μπανιέρα, άλλοτε δεμένη μ’ ένα λεμόνι, άλλοτε μόνη της μισοξεφλουδισμένη. Μολονότι ακούγεται σαν τρόπος μαγειρέματος ή σερβιρίσματος, αφορά ένα δεξιοτεχνικά δουλεμένο όσο και ασυνήθιστο εικαστικό θέμα. Οι πατάτες του Χατζόπουλου συμπτύσσουν μοναδικά την ετυμολογική σχέση ανάμεσα στην γεύση (gout) και την καλαισθησία (γούστο). Κάποια μάλιστα έργα του μας φέρνουν έντονα στη μνήμη φιγούρες του Χένρι Μουρ και άλλα το γλυπτό του Χανς Αρπ.

 

Ο Δ. Χαντζόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινούμενα σχέδια στο Emily  Carr University of Art & Design στο Βανκούβερ του Καναδά.  Εργάζεται ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα».  Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Αχ και να΄ξερες τι μου θύμισες», «Αι αγαπώσαι και Εις Άγραν Ρεθύμνου» – εκδόσεις  «Άγρα» και «Αυτό που ζούμε» σε συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωράκη, – εκδόσεις «Ποταμός».