Στο ρεπερτόριο της συναυλίας πρωταγωνιστεί η Κονγκολέζικη Λειτουργία Missa Luba, ένα θρησκευτικό χορωδιακό έργο, ιδανικό για την προώθηση της διαπολιτισμικότητας που αποτελεί βασικό στόχο του El Sistema Greece. Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη από τις Λειτουργίες που δημιουργήθηκαν στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, που κατάφερε να επηρεάσει μία ολόκληρη γενιά της νεολαίας της Δύσης. Το έργο, που τραγουδιέται σε παραδοσιακά κονγκολέζικα στυλ, είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την κουλτούρα του Κονγκό, κατάφερε όμως να συνδέσει αυτές τις παραδόσεις με το δυτικό κυρίαρχο ρεύμα. Μέρη της λειτουργίας ακούγονται σε ταινίες του Pier Paolo Pasolini και του Lindsey Anderson, το εξώφυλλο του άλμπουμ εμφανίζεται στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι” του Stanley Kubrick, ενώ ακόμα και στη δεκαετία του 1980 οι Clash αναφέρουν τη Misa Luba στους στίχους του τραγουδιού τους “Car Jamming”.

Η Λειτουργία θα παρουσιαστεί ολόκληρη με συνοδεία κρουστών και πιάνου, ενώ το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της συναυλίας θα εμπλουτιστεί με τραγούδια από διαφορετικά μουσικά είδη, χώρες και εποχές δημιουργώντας μία πραγματική χορωδιακή γιορτή απευθυνόμενη σε κάθε ακροατήριο.

Μουσική Διεύθυνση: Βάγια Παπαγιαννοπούλου
Ερμηνεύουν:
El Sistema Greece Youth Choir
Αθηνά Φυτίκα (πιάνο)
Αγγελική Λαπάκη, Νικόλας Τσιγάντες (κρουστά)
Μουσική προετοιμασία: Βάγια Παπαγιαννοπούλου, Ειρήνη Τζαμτζή, Γιάννης Ισμυρνιόγλου

El Sistema Greece Youth Choir

Η El Sistema Greece Youth Choir αποτελεί μια πολυπολιτισμική χορωδία εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που προσφέρει μια μοναδική διαδικασία μάθησης βασισμένη στις αρχές και τις πρωτοποριακές πρακτικές διδασκαλίας του El Sistema Βενεζουέλας. Η χορωδία είναι ανοιχτή σε νεαρούς τραγουδιστές ηλικίας 10-26 ετών που μπορούν να διαβάζουν νότες, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας.

Πρόκειται για ένα δυναμικά εξελισσόμενο φωνητικό μουσικό σύνολο, αφού με κεντρικό πυρήνα ένα μικρό σύνολο χορωδών με φωνητικές σπουδές, εμπλουτίζεται διαρκώς από τους πιο προχωρημένους μαθητές χορωδίας του El Sistema Greece. Οι πρόβες πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή 6-8 στον κεντρικό χώρο του ESG στην Κυψέλη (Κυψέλης 62), ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται πρόβα με όλες τις τάξεις χορωδίας του ESG στα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα στον Άλιμο, με δωρεάν μεταφορά των μουσικών από τρία διαφορετικά σημεία της Αττικής και της Κορίνθου, ώστε οι τραγουδιστές των μικρότερων τάξεων να αποκτούν την εμπειρία της σύμπραξης με ένα μεγάλο χορωδιακό σύνολο, πράγμα που τους δίνει επιπλέον κίνητρο για μελέτη και πρόοδο.

Στόχος της χορωδίας είναι να προωθήσει την μέγιστη κοινωνική ένταξη όλων των μελών της, να ενισχύσει την ασφαλή και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ νέων από ποικίλα κοινωνικά περιβάλλοντα και να παρέχει μουσική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Η μουσική μετατρέπεται σε εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας και η El Sistema Greece Youth Choir καταφέρνει να ενώνει νέους μουσικούς από πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου. Το γεγονός ότι δέχεται ως μέλη της όχι μόνο μαθητές χορωδίας του ESG από όλες του τις δομές αλλά και νέους/ες που διδάσκονται μουσική σε Ωδεία ή μουσικά σχολεία, ενισχύει επιπλέον την ποικιλομορφία του συνόλου και καταργεί κάθε είδους περιορισμό στην πρόσβαση σε αυτή.

Η El Sistema Greece Youth Choir εμφανίζεται σε συναυλίες αυτόνομα ή σε σύμπραξη με τις επιμέρους τάξεις χορωδίας του οργανισμού, παρουσιάζοντας πλούσιο ρεπερτόριο, εξίσου πολυσυλλεκτικό όσο και τα μέλη της και κατά κανόνα συμπράττει με την El Sistema Greece Youth Orchestra στις μεγάλες της εμφανίσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες μουσικές σκηνές της χώρας.

Ενδεικτικά, μέσα στο 2021 η ESGYC έχει εμφανιστεί στη συναυλία του Lullaby Project στην Εναλλακτική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στη συναυλία World A Music στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στην επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 75 χρόνων της UNICEF στο Ζάππειο Μέγαρο και στη συναυλία για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ σε σύμπραξη με τους Onirama. Τον Νοέμβριο του 2021 συμμετείχε σε σύμπραξη με τη χορωδία ενηλίκων της Σχολής Μωραΐτη στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Artiva στο Ναύπλιο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Την El Sistema Greece Youth Choir διευθύνει η Βάγια Παπαγιαννοπούλου, που έχει και την ευθύνη του συντονισμού όλου του χορωδιακού εκπαιδευτικού προγράμματος του El Sistema Greece.

* Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας o χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης θα λειτουργήσει ως αμιγής. Για την είσοδο των ενηλίκων απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για ανήλικους από 4 έως και 17 ετών απαιτείται η επίδειξη δήλωσης self-test τελευταίου εικοσιτετραώρου ή PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Οι ανήλικοι από 12 έως και 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίσουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονος έλεγχος ταυτοπροσωπίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.