Για το έργο του Κώστα Πρετεντέρη θα μιλήσουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Πρετεντέρης

Ο Κώστας Πρετεντέρης (1926-1978) γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο. Από δεκαεπτά χρόνων, μαθητής ακόμα, έγραφε νούμερα για επιθεωρήσεις. Αργότερα, σε συνεργασία με τον Γιώργο Οικονομίδη, έγραψε πολλές θεατρικές επιθεωρήσεις κι έκανε μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες. Το 1953 παντρεύτηκε την Άννα Βέννη κι απέκτησε έναν γιο.

Από το 1960 συνεχίζει μόνος στο ραδιόφωνο με τεράστιες επιτυχίες (Το ημερολόγιο ενός θυρωρού, Τα καθημερινά του Καθημερινού με τον Δημήτρη Χορν, Το νυφικό κρεβάτι με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη, κ.λπ.). Από το 1962 συνεργάζεται με τον Ασημάκη Γιαλαμά και γράφουν την πρώτη μεγάλη τους θεατρική επιτυχία για τον θίασο «Κατερίνας», Τα παιδιά μας οι Κέρβεροι. Ακολουθούν άλλες μεγάλες επιτυχίες: Δεσποινίς διευθυντής, Ένας ιππότης για τη Βασούλα, Η κυρία εκυκλοφόρησε, Μιας πεντάρας νιάτα, Η κόμισσα της Φάμπρικας και άλλα. Από το 1972 συνεχίζει τη συγγραφική θεατρική του καριέρα μόνος, με τον Νονό μου τον διάβολο με το θίασο του Κώστα Βουτσά, ως το 1978 με το τελευταίο του έργο, τον Κουνενέ, που παίχτηκε επί δύο ολόκληρα χρόνια.

Εργάστηκε ταυτόχρονα ως χρονογράφος στις εφημερίδες Βραδυνή, Αθηναϊκή, Καθημερινή και, τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του, στην Ελευθεροτυπία. Από το 1970 και εξής, στα πρώτα ακόμα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης, ο Πρετεντέρης γράφει τον Κύριο συνήγορο (πρώτη ελληνική σειρά γραμμένη ειδικά για τη μικρή οθόνη), την Κοκορόμυαλη, τον Ονειροπαρμένο, τη θρυλική Γειτονιά μας, Εκείνες κι εγώ, Τα παιδιά του Ζεβεδαίου και άλλα εξαιρετικά δημοφιλή έργα.

 

◊ Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο, ΕΔΩ.