Όταν ο Michael Galinsky έμαθε ότι ο επίτιμος καλεσμένος σκηνοθέτης του φετινού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο εκλεκτός John Waters, επέλεξε το ντοκιμαντέρ “Who Took Johnny” που συν-σκηνοθέτησε με τους Suki Hawley και David Beilinson (ΗΠΑ, Ελλάδα / 2014), μέσα στη δεκάδα των αγαπημένων ταινιών της Carte Blanche του, θέλησε να παρουσιάσει στο ίδιο μέρος και τη νέα του δημιουργία, το φωτογραφικό λεύκωμα “The Decline of Mall Civilization”, που μόλις βγήκε από το τυπογραφείο.

Συχνός επισκέπτης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν προβληθεί αρκετές φορές ταινίες του, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, φωτογράφος, μουσικός, συγγραφέας, παραγωγός, έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τρέφοντας ιδιαίτερη αδυναμία τόσο στη διοργάνωση όσο και στην πόλη, νιώθοντας μεγάλη τιμή για την επιλογή της ταινίας του από τον John Waters αλλά και έχοντας τυπώσει τις φωτογραφίες του από τα αμερικανικά malls στα τέλη της δεκαετίας του ´80, στη γείτονα Ιταλία, ένιωσε ότι όλα “οδηγούσαν” στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη. Όπως και έγινε.

Το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ανέλαβε με χαρά τη φιλοξενία της εκδήλωσης, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Ενώ ο επιμελητής του μουσείου Ηρακλής Παπαϊωάννου, φοιτητής του New York University την εποχή εκείνη, θα μιλήσει για τις εικόνες που και ο ίδιος έζησε -εικόνες που ξυπνούν αναμνήσεις και καταγράφουν μια εποχή που σε πολλούς έχει μείνει για πάντα στην καρδιά τους.

Το συγκεκριμένο λεύκωμα (εκδ. Rumur) που απλώνεται σε 112 σελίδες, αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου σχετικού βιβλίου του Michael Galinsky, “Malls Across America” (εκδ. Steidl, 2013) το οποίο έχει γίνει ανάρπαστο, φτάνοντας πλέον να πωλείται μεταχειρισμένο στην τιμή των 1045 δολαρίων στο Amazon! (https://www.amazon.com/Michael-Galinsky-Malls-Across-America/dp/3869305479)

Το νέο βιβλίο, το οποίο διανέμεται στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Γκοβόστη, κυκλοφορεί ως επετειακή έκδοση 30 ετών: από τότε που ο Michael Galinsky διέσχιζε την Αμερική για να “αιχμαλωτίσει” στην κάμερά του τη ζωή και την καθημερινότητα στα malls, όπου πέρναγαν ατελείωτες ώρες, χιλιάδες κόσμου. Πέρα από τις φωτογραφίες, το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα Αμερικανών καλλιτεχνών, φωτογράφων και συγγραφέων, που μιλάνε για τη δουλειά αυτή -ανάμεσά τους και ο Chris Stein των Blondie.

Ο τίτλος “The Decline of Mall Civilization” (σε ελεύθερη μετάφραση «Η Αποσύνθεση του Πολιτισμού των Εμπορικών Κέντρων»), αποτελεί παράφραση της τριλογίας της Penelope Spheeris “The Decline of Western Civilization” -και από μόνος του δηλώνει τη ματιά του δημιουργού πάνω στο θέμα του. Ο Michael Galinsky καταγράφει στιγμές και εικόνες ζωής στα αμερικανικά malls εκείνο το καλοκαίρι του ‘89, χωρίς να παίρνει θέση, ως παρατηρητής τους, καθώς ο ίδιος απείχε από μία τέτοιου είδους καθημερινότητα. Εικοσάχρονος τότε φοιτητής και punk rock μουσικός σε συγκρότημα που περιόδευε στη χώρα, απλώνει πάνω στις φωτογραφίες του μια on the road ματιά που αργότερα έμελλε να “θρέψει” και την κινηματογραφική του άποψη. Άλλωστε, αν γυρίσεις τις σελίδες του λευκώματος γρήγορα, θα νομίζεις ότι βλέπεις ταινία. Γιατί όλα είναι σινεμά, δεν είναι;