Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 13:00 θα γίνει η παρουσίαση της έκδοσης «Γιώργος Σισιλιάνος 1920 – 2005. Επετειακό Αφιέρωμα» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στον Πολυχώρο του Συλλόγου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Για την έκδοση και για τον Γιώργο Σισιλιάνο θα μιλήσει ο κ. Πάνος Δημαράς, πρόεδρος Δ.Σ. των Φίλων της Μουσικής, η κα Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, ο κ. Βύρων Φιδετζής, αρχιμουσικός και ο κ. Γιώργος Δεμερτζής, βιολονίστας. Η παρουσίαση της έκδοσης θα κλείσει με το έργο του Γ. Σισιλιάνου «Οκτώ παιδικές μινιατούρες για πιάνο», που θα ερμηνεύσει η Μαρία Ευστρατιάδη.

Η έκδοση συγκεντρώνει τις εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών, που είχαν παρουσιασθεί στο πλαίσιο του Επετειακού Αφιερώματος για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Γ. Σισιλιάνου, το οποίο διοργάνωσε η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου, τον Μάιο του 2015.

Τα κείμενα, που υπογράφουν οι Νίκος Μαλιάρας, Μάρκος Τσέτσος, Κώστας Χάρδας, Γιώργος Σακαλλιέρος, Νίκος Τσούχλος, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιώργος Δεμερτζής και Χάρης Δημαράς, στόχο έχουν να προσεγγίσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του Γιώργου Σισιλιάνου, να προσδιορίσουν την ιστορική συμβολή του στην ελληνική μουσική ζωή και να αναδείξουν τη σημασία του έργου του για τον σύγχρονο ακροατή.

Την μουσικολογική επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι μουσικολόγοι κα Βάλια Βράκα, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου και κα Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης. Τη γλωσσική επιμέλεια είχε η κα Μαρία Καΐρη. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της κας Έλλης Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου.

Ο Γιώργος Σισιλιάνος (1920-2005) είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού μουσικού μοντερνισμού. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 άρχισε να χρησιμοποιεί μοντερνιστικά ιδιώματα ενώ παράλληλα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην ίδρυση και λειτουργία μουσικών θεσμών.