Το βιβλίο της Ελίζαμπεθ (Ταντ) Λάνσντεηλ Η μεταμόρφωσή μου: ένα μωσαϊκό από ανθρώπους, τόπους και γεγονότα, που κυκλοφορεί

από τις εκδόσεις Ενάρετος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 20 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη.

Θα μιλήσουν ο δρ. Οικονομικής Ιστορίας Ευάγγελος Χεκίμογλου, η Έφορος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Άννυ Λεβή, η ηθοποιός Ελένη Δημοπούλου και η συγγραφέας. 

Η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο της μιλά για τις ρίζες της στην Αμερική, τον ερχομό της στην Ελλάδα και κάνει ουσιαστικά ένα παράλληλο ταξίδι ανάμεσα στις σχεδόν έξι δεκαετίες της προσωπικής της πορείας και της χώρας που τη φιλοξένησε, την Ελλάδα. Μεταμόρφωση προσωπική λοιπόν μέσα από τη μεταμόρφωση μιας χώρας από έναν άνθρωπο που δεν γεννήθηκε σε αυτή αλλά και μέσα από τη μεταμόρφωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του ιδρύματος το οποίο η ίδια και ο σύζυγός της Μπρους υπηρέτησαν με πίστη και δύναμη.

Ο μυθιστοριογράφος και κριτικός Έντμουντ Κήλυ αναφέρει για το βιβλίο της Λάνσντεηλ: Προς το τέλος της συναρπαστικής βιογραφικής της αφήγησης όπου αναθυμάται την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Ελλάδας, μια ατμόσφαιρα που μπορεί να μεταμορφώνει τα πάντα, η Ελίζαμπεθ Ταντ Λάνσντεηλ παραθέτει μερικούς στίχους από την Ιθάκη, το περίφημο ποίημα του μεγαλύτερου των συγχρόνων Ελλήνων ποιητών, Κ. Π. Καβάφη:

‘Να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος,/γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις’, ένας δρόμος που θα σου επιτρέψει να υπερπηδήσεις τα εμπόδια που θα συναντήσεις ‘αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή/ συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει’.

Η Ταντ αναφέρει το απόσπασμα επ’ ευκαι-ρία ενός ταξιδιού της οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, αλλά οι στίχοι του Καβάφη περιγράφουν και τη ζωή της ίδιας της συγγραφέως ως νεαρής νεόνυμφης που ξεκινά από την Αμερική για ένα μεγάλο ταξίδι ανακάλυψης σε μία άγνωστη, δύσκολη, συχνά ευφρόσυνη ξένη χώρα και μία καινούργια σταδιοδρομία στον ουσιώδη, αν και όχι όσο πρέπει αναγνωρισμένο, ρόλο της συζύγου ενός εμπνευσμένου δασκάλου και μητέρας τεσσάρων παιδιών, που όλα τους έχουν πάρει όρκο πίστης σε δύο χώρες κι όλ’ αυτά ενώ ψάχνει τη θέση που της αξίζει κάτω από τον μεσογειακό ήλιο.

Η ιστορία της διαδρομής της ως την ύστατη Ιθάκη ζωντανεύει πρώτα απ’ όλα συγκινητικές εικόνες της προσωπικής της ανθεκτικότητας αλλά και της πνευματικής εκπαίδευσης που απόκτησε υπηρετώντας την Αμε-ρικανική Γεωργική Θεσσαλονίκης για περισσότερα από σαράντα χρόνια, καθώς και τις στιγ-μές της εξαίσιας ψυχικής ανάτασης που της προσέφερε το έργο της σε μια χώρα την οποία αγάπησε όσο και τη δική της.

Το βιβλίο Η μεταμόρφωσή μου της Ελίζαμπεθ Λάνσντεηλ (421 σελίδες, 102 φωτογραφίες), διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη – Αμερικής 13, Αθήνα) και από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Μαρίνου Αντύπα 12, Τ.Θ. 23, Θεσσαλονίκη 551 02). Μέρος των εσόδων από την πώλησή του βιβλίου θα διατεθούν προς όφελος του Τα-μείου Ηγετικής Φυσιογνωμίας του Μπρους και της Ταντ Λάνσντεηλ.