Οι Eκδόσεις Λιβάνη και ο ΙΑΝΟS διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Φοίβου Οικονομίδη με τίτλο…

… «Η επανάσταση στην Ελλάδα, το ΚΚΕ και οι ξένοι φίλοι: Εμφύλιος 1945-1949», την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2013, στις 18.00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ακαδημαϊκός – ιστορικός, υπεύθυνος του ιστορικού τμήματος Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών,
Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Βαγγέλης Δεληπέτρος, δημοσιογράφος, διευθυντικό στέλεχος της Ελευθεροτυπίας.

Ο εμφύλιος πόλεμος υπήρξε μια ιστορική περίοδος που συντάραξε την Ελλάδα και οι τραγικές συνέπειές του φθάνουν μέχρι τις μέρες μας. Η Ελλάδα εκείνης της περιόδου εστίασε πάνω της το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων αντίπαλων στρατοπέδων που είχαν επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση. Έγινε κεντρικό σημείο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου και ένας πειραματικός χώρος διερεύνησης των αντιδράσεων του αντιπάλου. Το βιβλίο, γραμμένο από έναν έμπειρο και δοκιμασμένο ερευνητή αυτής της περιόδου, επιχειρεί να ρίξει ένα νέο φως σ’ εκείνα τα γεγονότα συνδέοντάς τα με τη διεθνή γεωστρατιγική θέση της Ελλάδας στα σύνορα των δύο κόσμων και του ελληνισμού γενικότερα που γειτνιάζει με τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Στο βιβλίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά καινούρια ανέκδοτα στοιχεία που φωτίζουν τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων Τίτο-Διμιτρόφ για την Ελλάδα, το αμερικανικό σχέδιο Πίντσερ για μια πιθανή παγκόσμια ένοπλη σύγκρουση ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, όπου στην περίπτωση αμερικανικής επίθεσης εναντίον του αντιπάλου της θα χρησιμοποιείτο τμήμα της ελληνικής επικράτειας κ.ά.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Φοίβου Οικονομίδη μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα την πορεία της Ελλάδας από το χθες μέχρι το σήμερα και κατά συνέπεια τη δική μας ανθρώπινη πορεία σ’ αυτή τη γειτονιά του κόσμου.

Το χθες θύμιζε εξαιρετικά το σήμερα. Μέσα στο 1945 ο Αμερικανός Τζέιμς Μπερνς έβρισκε το άλλοθι για την έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα τονίζοντας «την ανικανότητα των Ελλήνων ηγετών να συνεργαστούν για τις επείγουσες ανάγκες της χώρας τους. Η εντύπωση που κέρδιζε έδαφος στο εξωτερικό ήταν ότι ο εγωισμός και η φιλαργυρία των Ελλήνων δημόσιων ανδρών τους τυφλώνει σε όλα τα ευρύτερα ζητήματα και ότι ίσως η Ελλάδα είναι ανίκανη να αυτοκυβερνηθεί και να επιλύσει τα άμεσα οικονομικά της προβλήματα».

Ο διπλωμάτης και ποιητής Γιώργος Σεφέρης σημείωνε την ίδια περίοδο στο ημερολόγιό του: «…η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις… είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα». Ένα χρόνο αργότερα ο Τίτο αποκάλυψε στον Διμιτρόφ ότι «έχει αρχίσει ήδη η μεταφορά στην Ελλάδα πολεμικού υλικού για τους Έλληνες παρτιζάνους».

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση η Ελλάδα υπήρξε ο πειραματικός χώρος διερεύνησης των αντιδράσεων του αντιπάλου, ένα παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή. Και το ίδιο επαναλήφθηκε τον 21ο αιώνα.
«…Ένας ιδεολογικός πόλεμος στο πολιτικό πεδίο δεν είναι μικρότερης σημασίας από την ένοπλη αντιπαράθεση, γιατί η κάθε πλευρά μπορεί να ενισχύσει βαθμιαία τη θέση της κερδίζοντας ιδεολογικά πρώην αντιπάλους της. Ένα πολιτικό καθεστώς δεν εδραιώνεται στο πεδίο της μάχης. Επιβιώνει και νικά μόνο αν μακροχρόνια με το έργο του στην περίοδο της ειρήνης κατορθώσει να κερδίσει τις ψυχές των ανθρώπων, του λαού».

Ο Φοίβος Οικονομίδης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris-1). Διπλωματούχος του Πολιτικού – Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής
του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Δημοσιογράφος – ερευνητής.
Έχει γράψει τα βιβλία: Οι Προστάτες – Η Αληθινή Ιστορία της Αντίστασης (1984, 1985, 1986, 1991, 2008), Η Ελλάδα Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους (1990), Ο Πόλεμος, η Διείσδυση και η Προπαγάνδα στις Ελληνο-αμερικανικές Σχέσεις (1992, 2001), Το Σύνδρομο του Οδυσσέα (2000), Ο Δεκέμβρης του ’44 και η Διεθνής Σημασία του (2005), Ποτέ δεν θα Αυτοκτονήσω (1987), Σπύρος ο Θεός (1994).