Η χορογράφος Λία Τσολάκη μετά από τις σημαντικές συνεργασίες της στο εξωτερικό με τον Πέτερ Στάιν στα έργα «Μάκβεθ» …

στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και «Η Μύτη» στην Όπερα της Ζυρίχης αλλά και με τον Στίβεν Γουάντσγουορθ στην όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ» στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, επιστρέφει στην Ελλάδα με την παράσταση «PARKing» για πρώτη φορά σε δική της σύλληψη ιδέας και χορογραφία.

Η παράσταση διερευνά τον κώδικα επικοινωνίας των ανθρώπων, αποτυπώνοντας κινησιολογικά την πορεία της ζωής τους από τη μία εποχή του χρόνου στην άλλη και ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 22 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2012.

Η ιδέα


Ένα αυτοσχέδιο πάρκο μέσα στις 4 εποχές του χρόνου. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν σχηματίσει τον δικό τους κόσμο, μια δική τους μικρή κοινωνία και περνούν από τη μία εποχή του χρόνου στην άλλη, διαγράφοντας μια αέναη κυκλική πορεία. Οι άνθρωποι αυτοί διασταυρώνονται στις προσωπικές τους διαδρομές, κάνουν έναν «αγώνα δρόμου» μόνοι τους, με τον εαυτό τους ή με άλλους, ανταγωνιστές ή συναγωνιστές σε ένα πάρκο, σαν ένα διαφορετικό πεδίο μάχης, σαν μία μικρογραφία της ζωής.

PARKing συντελεστές

Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Λία Τσολάκη
Σκηνικό – Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Άκης Γουρζουλίδης
Graphic Design: Κώστας Αποστολόπουλος (www.inmood.gr)
Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Χαρίτου
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Ευαγγελία Κατέχη

Ερμηνευτές (αλφαβητικά)

Ιωάννα Αποστόλου
Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Ξένια Θεμελή
Χρήστος Καπενής
Τίνα Κωνσταντινίδου
Αλεξία Μπεζίκη
Αλέξης Τσιάμογλου

Η Λία Τσολάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε το πρώτο έτος σπουδών στην Ανωτέρα Σχολή London Studio Center (Theatre Dance Course). Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού Νίκης Κονταξάκη. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη με υποτροφία Fulbright, στη Σχολή της Τρίσα Μπράουν, ενώ παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια στο Movement Research και στο Dance Space.

Συμμετείχε στο χορό της παράστασης «Πενθεσίλεια» σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν (Επίδαυρος, 2002). Το 2004 ήταν leader dancer στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων σε χορογραφία Α. Παπαδαμάκη. Έχει χορέψει ως solo performer με το χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου σε πολλές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Αθήρ» (Μουσική Αλκίνοος Ιωαννίδης) και «Ηλέκτρα Αυτουργός» (Μουσική Μάικλ Νάιμαν).

Από το 2008 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Ήταν υπεύθυνη για τη διδασκαλία κίνησης του χορού στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στις παραστάσεις «Μισός Αιώνας Αριστοφάνης» σε σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη (Επίδαυρος, 2004) και «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Δ. Χρονόπουλου (Επίδαυρος, 2005).
Έχει χορογραφήσει τις παραστάσεις «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», «Κωμωδία των παρεξηγήσεων», «Μολυβένιος στρατιώτης», «Αλαντίν» και «Πινόκιο» σε σκηνοθεσία Δ. Δεγαΐτη, «Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου», «Απόψε η μουσική» σε σκηνοθεσία Θ. Γράμψα στο Θέατρο Τέχνης καθώς και τις παραστάσεις «Καλή Οικογένεια» (Εθνικό Θέατρο, 2009), «Φαίδρα» (Φεστιβάλ Αθηνών, 2009) και «Amadeus» (Θέατρο Βρετάνια, 2011) σε σκηνοθεσία Δ. Λιγνάδη.

Συνεργάστηκε με τον Πέτερ Στάιν ως χορογράφος και βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Ηλέκτρα» (Επίδαυρος, 2007). Το 2010 χορογράφησε την όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ» στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, σε σκηνοθεσία Στίβεν Γουάντσγουορθ. Το 2011 χορογράφησε την όπερα «Μάκβεθ» στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και την όπερα «Η Μύτη» στην Όπερα της Ζυρίχης και τα δύο σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν.