Γραμμένη με αμεσότητα και ειλικρίνεια, η αυτοβιογραφία του Κόφι Ανάν, Παρεμβαίνοντας: μια ζωή μεταξύ πολέμου και ειρήνης, περιγράφει τις προκλήσεις, τις επιτυχίες, αλλά και τις αποτυχίες στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του γκανέζου διπλωμάτη στο κέντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκακιέρας. Μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Κόφι Ανάν -ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2001– μοιράζεται τις μοναδικές εμπειρίες του κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, των εισβολών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου και των βάναυσων συγκρούσεων στη Σομαλία, στη Ρουάντα και στη Βοσνία. Παράλληλα, αναφέρεται στις ανά τον κόσμο γεωπολιτικές ανακατατάξεις, όπως αυτές εξελίχθηκαν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι και σήμερα. Μια πολύ προσωπική διήγηση που μας καλεί ταυτόχρονα να σκεφτούμε τον ρόλο των παγκόσμιων ισορροπιών στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κόφι Ανάν

Ο Γκανέζος διπλωμάτης Κόφι Ανάν, διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 έως το 2006. Υπήρξε ο δεύτερος Αφρικανός και πρώτος μαύρος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για δύο συνεχόμενες θητείες, από το 1997 μέχρι το 2006, διαδεχόμενος τον Αιγύπτιο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του AIDS και της φτώχειας στον κόσμο και για τα δικαιώματα των γυναικών στις αραβικές χώρες, ενώ στις επιτυχίες του συγκαταλέγονται η αποχώρηση του ινδονησιακού στρατού από το Ανατολικό Τιμόρ και των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο. Προκάλεσε εκνευρισμό όταν αποφάσισε να χαρακτηριστεί «παράνομη» η εισβολή στο Ιράκ το 2003 επειδή η επιχείρηση δεν είχε λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα συχνά επικρίθηκε όπως για το γεγονός πως δεν κατάφερε να σταματήσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα καθώς και για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με το λεγόμενο “Σχέδιο Ανάν” που απορρίφθηκε με δημοψήφισμα το 2004.

Το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τον ΟΗΕ για τις προσπάθειες εμπέδωσης της διεθνούς ειρήνης.

Περιεχόμενα

Προλογικά
Πρόλογος: Η ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Εισαγωγή: ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΕΝΑΣ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Τα πρώτα χρόνια στην Αφρική
ΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ. Σομαλία, Ρουάντα, Βοσνία και οι προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης σε έναν κόσμο Εμφύλιων Πολέμων
ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Κόσοβο, Ανατολικό Τιμόρ, Νταρφούρ και Ευθύνη Προστασίας
ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. Μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης και Αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου
Η ΜΟΙΡΑ ΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Αφρικανικοί Πόλεμοι, Ειρήνη στην Αφρική
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Ο Παγκόσμιος Αγώνας Ενάντια στη Φτώχεια και οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας
ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Τρομοκρατία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Ηνωμένα Έθνη στο Κατώφλι
Επίλογος: ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΝΟΣ ΡΕΑΛΙΣΤΗ

Πρόλογος έκδοσης: ANNAN A. KOFI, MOLLER MICHAEL

Συγγραφέας/Δημιουργός: ANNAN A. KOFI, MOUSAVIZADEH NADER