Ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος που ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στο ρεμπέτικο, και το ροκ, τις μεθυσμένες ιστορίες και τη φαντασία. Ο Δημήτρης Φασουράκης δημιουργεί ένα ταξίδι για αγάπες, κρυψώνες, ρωγμές, εραστές, κύκλους της ζωής.

Ο δίσκος Παραποιητικά άρχισε να γράφεται αρχές του 2019 μετά από ένα ταξίδι του Δημήτρη Φασουράκη στη Ρόδο. Το υδάτινο στοιχείο, η εσωστρέφεια, η εξωστρέφεια αλλά και η παιδικότητα αυτής της εμπειρίας, εμπνέουν τον Δημήτρη να γράψει στίχους και στη συνέχεια να τους μελοποιήσει. Τα ποιήματά του αυτά προσπαθούν να περιγράψουν και να προσφέρουν αυτή την αίσθηση. Στη συνέχεια ήρθαν και οι ταξιδευτικοί στίχοι του Βαγγέλη Ανυφαντή, οι ερωτικοί της Βασιλικής Λαμπίρη και οι λυτρωτικοί του Ξενοφώντα Δαλιάνη. Αρχίζοντας και τελειώνοντας τον δίσκο με την πρωτοποριακή γραφή του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα ο Δημήτρης Φασουράκης συνθέτει ένα μιξ από ζειμπέκικους, βάλς, ροκ και άλλους ρυθμούς, και ερμηνεύει μαζί με τον Κωστή Παπαλουκά, τον Κώστα Τσιγκρή και τους ηθοποιούς Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Μαριέλα Δουμπού, αυτή τη μουσική παραγωγή όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021.

Ο Δημήτρης Φασουράκης δηλώνει στο CultureNow:

Η ιδέα για την δημιουργία αυτού του δίσκου γεννήθηκε ύστερα από ένα ταξίδι στην Ρόδο. Ο υδάτινος κόσμος που δημιουργεί την αίσθηση ότι κάτι παίρνει μαζί του αλλά κι ότι κάτι νέο φέρνει, η παιδικότητα που επαναφέρει και συντηρεί η επαφή μαζί του καθώς και η δυναμικότητα που προσδίδει στην λήψη αποφάσεων ήταν το πρώτο ερέθισμα για αυτή τη δουλειά. Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι στίχοι να γράφονται και να παίρνουν μορφή τραγουδιού.

Στη συνέχεια η εκεί γνωριμία και παρέα με τον στιχουργό Βαγγέλη Ανυφαντή έβγαλε κι άλλα τραγούδια. Οι στίχοι του ταξιδευτές, εσωστρεφείς και ευαίσθητοι με τον ρυθμό τους σε κάθε τους πρόταση ήταν έτοιμοι να γίνουν τραγούδια, τα πρώτα του τραγούδια! Αργότερα ήρθαν οι στίχοι του Ξενοφώντα Δαλιάνη να παίξουν τον καυστικό και λυτρωτικό τους ρόλο και οι ερωτικοί στίχοι της Βασιλικής Λαμπίρη που προσδίδει μια δίκοπη ανάγνωση στα γραπτά της. Και με τους δυο είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε μιας και συμμετείχαν στιχουργικά και στον προηγούμενο μου δίσκο. Είναι στιχουργοί με έντονο πάθος εντός τους και γραφή δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης. Ξέρουν τι λένε και είναι πάντα έκπληξη οι στίχοι τους για εμένα. Τέλος διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τον ποιητή – λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, μπλεγμένος στις περιγραφές του κόσμου του και την μαγεία του λόγου του θέλησα να τοποθετηθώ μουσικά σε δυο ποιήματά του όπως τα αντιλαμβάνομαι. Με αρχή και φινάλε τα ποιήματα αυτά οριοθετείται ένα πλαίσιο μέσα σε αυτό το έργο που με έναν τρόπο λειτουργεί ως δεσμός με το παρελθόν αλλά και ως φωτοδότης για το μέλλον.

Στον δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά η Μαριέλα Δουμπού, ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος, ο Κώστας Τσιγκρής και ο Κωστής Παπαλουκάς. Με τον Πέτρο και τον Κώστα γνωριστήκαμε στην Ρόδο εκείνη την περίοδο και ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί έτσι προέκυψε και η συνεργασία μας στον δίσκο αυτό. Την Μαριέλα την γνώρισα λίγο αργότερα και με τον Κωστή έχουμε φιλία και συνεργασία αρκετών χρόνων. Παίζαμε και παίζουμε παρέα στο πάλκο και συμμετείχε επίσης δυναμικά και στον προηγούμενο δίσκο.

Τέλη, λοιπόν, του 2018 ξεκίνησε η εγγραφή κάποιων τραγουδιών και ολοκληρώθηκε αρχές του 2021. Οι περισσότεροι μουσικοί που συμμετέχουν είναι φίλοι και συνεργάτες όμως προέκυψαν και νέες ωραίες γνωριμίες με καταπληκτικούς μουσικούς. Η Μαριέλα Δουμπού και ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος πρόσφεραν στα κομμάτια και θεατρική ερμηνεία που κατά την άποψή μου είναι ένα θαυμαστό χαρακτηριστικό των ηθοποιών. Ο Κώστας Τσιγκρής με την αισθαντική και ήρεμη φωνή του γαλήνεψε την στιχουργική ταραχή των τραγουδιών που ερμήνευσε και ο Κωστής Παπαλουκάς συγκεκριμένος και τολμηρός έδωσε την δυναμική του και ως κιθαρίστας και ως ερμηνευτής. Θεωρώ ότι και οι τέσσερεις έδωσαν στα τραγούδια το ύφος που τους αναλογεί. Προσωπικά δεν χορταίνω να τους ακούω σε ότι κι αν τραγουδούν!

Ο τίτλος αυτής της δισκογραφικής δουλειάς είναι Παραποιητικά. Μελοποιημένα ποιήματα που το μουσικό τους αγκάλιασμα ίσως να τα παραποιεί, άρα να διαστρεβλώνει τις έννοιές τους, ίσως και να συμπορεύεται δίπλα τους, παρα – ποιητικά. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι από την φαντασία στην πραγματικότητα, ίσως και το ανάποδο. Με στίχους άλλοτε υπερβολικούς, άλλοτε αληθινούς, κάποιες φορές αιθεροβάμονες και κάποιες άλλες σαφής, εναλλάσσει την λήθη και την μνήμη. Ανακαλεί την παιδική ηλικία ως οπτική, ερωτεύεται, αποδομεί, χαόνεται και διαπιστώνει ακροβατώντας σε μια ποικιλία μουσικών ιδιωματισμών.

Δημήτρης Φασουράκης

Μεγάλωσε στο Αιγάλεω, ζει στα Εξάρχεια. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Κοζάνη ξεκίνησε τις live εμφανίσεις ως στιχουργός, κιθαρίστας και τραγουδιστής. Η επιστροφή του στην Αθήνα σηματοδοτεί την ενασχόλησή του με το μπουζούκι και το ρεμπέτικο μετρώντας πολλές και εξαιρετικές συνεργασίες στην πάροδο των ετών αυτών. Ταυτόχρονα συμμετέχει ως μπασίστας σε εναλλακτική πανκ μπάντα. Το 2020 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος ‘Αναλαμπές’ από τις εκδόσεις Καθρέφτης. Τον Απρίλη του 2021 κυκλοφορεί από την FM records ο δεύτερός του δίσκος ‘Παραποιητικά’.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την FM records.