Η Παραμυθοχώρα, ένας από τους λίγους θεατρικούς χώρους της Αθήνας αποκλειστικά αφιερωμένος στο κουκλοθέατρο για παιδιά, κλείνει φέτος 18 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Στεγασμένη σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο Μετς, υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά με παραστάσεις και δράσεις που ψυχαγωγούν και εμπνέουν. Στόχος μας είναι η δημιουργία παραστάσεων για παιδιά με κριτήρια αντίστοιχα των παραστάσεων για ενήλικες: η προσεκτική επιλογή ρεπερτορίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών, οι πολύμηνες πρόβες, η δημιουργία πρωτότυπων σκηνικών και κοστουμιών για κάθε παράσταση, οι υποκριτικές εναλλαγές και ο λεπτός χειρισμός των διαφορετικών ειδών κούκλας ανεβάζουν κάθε χρόνο πιο ψηλά τον πήχη κερδίζοντας τα χαμόγελα των παιδιών και την εμπιστοσύνη γονιών και εκπαιδευτικών.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εορταστική εκδήλωση για την έναρξη των προγραμμάτων, γνωριμία με ανθρώπους της Παραμυθοχώρας και αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα εργαστήρια, τις παραστάσεις, τις προβολές και τις δράσεις. Απαραίτητη η κράτηση θέσης, με ελεύθερη είσοδο.

Η έμπειρη ομάδα των κουκλοπαικτών και των εμψυχωτών της Παραμυθοχώρας θα σας περιμένει την για να σας ξεναγήσει σε έναν υπέροχο παιδικό χώρο γεμάτο υλικά που μεταμορφώνονται στα χέρια των παιδιών και κούκλες που ζωντανεύουν και λένε ιστορίες!

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα για την περίοδο 2017 – 2018:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Μία πόλη μαγική
Από 17 Σεπτεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00 (Καθημερινές για σχολεία)

… όπου το χιούμορ και η φαντασία νικούν χωρίς καν να χρειαστεί να πολεμήσουν!

Βασισμένη στο πολυβραβευμένο παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», μια παράσταση για όλη τη οικογένεια με πολλή μουσική και τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά.

Δρόμοι και πλατείες,
αγάλματα που κοκκινίζουν όταν τα κοιτάς,
δέντρα που ψιθυρίζουν παραμύθια
κι ένα ταχυδρομείο που διαβάζει τη σκέψη των ανθρώπων.
Αυτή η πόλη τα έχει όλα και τους χωράει όλους…εκτός από αυτόν… τον πόλεμο.
Ακολουθήστε μας σε μια περιπλάνηση σε μία πόλη μαγική που κατάφερε να διώξει τον πόλεμο!

Η Μαγική μας Πόλη είναι μια πόλη έξυπνη, πρωτότυπη, λειτουργική, αυτόνομη, ευαίσθητη, αλληλεπιδραστική, παιχνιδιάρα, αστεία και… σχεδιασμένη με αντιπολεμική πρόβλεψη! Μια πόλη που τα έχει όλα και τους χωράει όλους… εκτός από αυτόν… τον πόλεμο. Μια πόλη που πρέπει να χτίσουμε κάποτε όλοι μέσα στο κεφάλι μας…

Χρησιμοποιώντας μία μίξη τεχνικής με αφήγηση, κούκλες άμεσης κίνησης, μαρότ, επίπεδες, γιγαντόκουκλες, τεχνικές θεάτρου, μαύρου θεάτρου και θεάτρου σκιών, η Παραμυθοχώρα δημιουργεί μία παραμυθένια ατμόσφαιρα και παρουσιάζει μια ιστορία με διαχρονικά αντιπολεμικά μηνύματα!

Συντελεστές παράστασης:

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σχεδιασμός κούκλας-κουστουμιών -σκηνικών-σκηνοθεσία-ερμηνεία-καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Παπαγεωργίου & Σπυριδούλα Παπαγεωργίου
Χορογραφίες: Δήμητρα Κρητικίδη
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Σπυριδούλα Παπαγεωργίου & Μαρία Παπαγεωργίου

Β΄διανομή: Σπυριδούλα Παπαγεωργίου & Λίλη Τέγου

***

Οι απίθανες περιπέτειες του Πινόκιο
Από 14 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00 (Καθημερινές για σχολεία)

Οι περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας που ονειρεύεται να γίνει πραγματικό αγόρι!

Ο Μάστρο Τζεπέτο κατασκευάζει μια υπέροχη ξύλινη μαριονέτα, τόσο τέλεια που θυμίζει πραγματικό αγόρι και την ονομάζει Πινόκιο… όμως ο Πινόκιο δεν είναι όπως οι άλλες μαριονέτες. Μιλάει! Και ονειρεύεται!! Και θέλει να γίνει πραγματικό αγόρι… Θα τα καταφέρει; Κατεργάρης και ανυπάκουος, ο Πινόκιο, προσπαθώντας να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, συναντά πολύχρωμους φίλους, τη Νεράιδα με τα γαλάζια μαλλιά και τον Γρύλο… και εχθρούς, παλεύει με τους πειρασμούς και τα ελαττώματά του, παθαίνει γαϊδουροπυρετό, σπάει πολλές φορές το ξύλινο… ξερό κεφάλι του και τελικά μαθαίνει για την αγάπη, την αξία της οικογένειας και τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος!

Με εντυπωσιακές κούκλες ανθρωπίνων διαστάσεων, κούκλες άμεσης κίνησης, γαντόκουκλες, μαριονέτες, επίπεδες κούκλες, και γιγαντόκουκλες, σχήματα και χρώματα αποκαλύπτονται μέσα από μαγικά κουτιά που δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό χώρο βασισμένο στο υπέροχο παραμύθι του Κάρλο Γκολόντι. Ηθοποιοί και κούκλες συνυπάρχουν αρμονικά δημιουργώντας μία παραμυθένια ατμόσφαιρα σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια!

Σχεδιασμός κούκλας-κουστουμιών -σκηνικών-σκηνοθεσία-ερμηνεία-καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Παπαγεωργίου & Σπυριδούλα Παπαγεωργίου
Μουσική: Γ. Βέττος, Α. Βέργης, Π. Κολέντζης
Φιλική συμμετοχή Encardia
Χορογραφίες: Δήμητρα Κρητικίδη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Μαρία και Σπυριδούλα Παπαγεωργίου


ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τα τρία γουρουνάκια
9 Σεπτεμβρίου – 21 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στις 12:15

Διαδραστικό παραμύθι με κούκλες και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από 2 έως 7 ετών.

Τρία μικρά γουρουνάκια αποχαιρετούν τη μαμά τους και παίρνουν την απόφαση να χτίσει το καθένα το δικό του σπιτάκι στο δάσος. Όταν όμως εμφανιστεί ο κακός λύκος ποιο σπιτάκι θα αντέξει στις επιθέσεις του; Θα τα καταφέρουν τα τρία γουρουνάκια;

Η μαγική βαλίτσα της Παραμυθοχώρας ανοίγει και δύο εμψυχώτριες, χρησιμοποιώντας χειροποίητες κούκλες μαρότ, σκηνικά αντικείμενα, αφήγηση και πολύ μουσική, ζωντανεύουν την αγαπημένη ιστορία. Μετά τη λήξη της παράστασης, τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές! Με μαγικά φτερά, πολύχρωμα υφάσματα, πρωτότυπα αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα, τα παιδιά, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, ξετυλίγουν την ιστορία από την αρχή και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση αναδεικνύονται οι αξίες της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των δεσμών της αγάπης.

***

Το ασχημόπαπο
Από 4 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο στις 12:15

Διαδραστικό παραμύθι με κούκλες και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από 2 έως 8 ετών.

Στη φωλιά της μαμάς Πάπιας, ένα «παπάκι» είναι διαφορετικό από τα άλλα…γκρίζο και ασχημούτσικο και όλοι το πειράζουν. Το ασχημόπαπο δεν αντέχει άλλο τις κοροϊδίες και τα πειράγματα, το σκάει και ξεκινάει μια μοναχική περιπλάνηση με πολλές ανατροπές και περιπέτειες…

Mια κουκλοθεατρική παράσταση με κούκλες μάπετ, μαρότ, πολύχρωμα κουστούμια και ευφάνταστα σκηνικά. Με αφορμή ένα πολυαγαπημένο παραμύθι και με τη βοήθεια των εμψυχωτών της Παραμυθοχώρας, τα παιδιά, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, μπαίνουν στη θέση του Ασχημόπαπου, το συντροφεύουν στις ξεκαρδιστικές περιπέτειές του και ανακαλύπτουν ότι τελικά δεν είναι και τόσο κακό να είσαι διαφορετικός!


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η Παραμυθοχώρα εγκαινιάζει την περίοδο 2017 -2018 μια νέα δράση: τις  κινηματογραφικές προβολές! Προσεκτικά διαλεγμένες ταινίες από τις θεατροπαιδαγωγούς της Παραμυθοχώρας θα συντροφεύουν επιλεγμένα Σαββατιάτικά απογεύματά των παιδιών. Πριν από κάθε προβολή, θα πραγματοποιείται μισάωρο εργαστήρι κούκλας με θέματα εμπνευσμένα από την κάθε ταινία ενώ μετά τη λήξη της θα πραγματοποιούνται μικρές εορταστικές εκδηλώσεις με πολλές εκπλήξεις,

Ο Μικρός Πρίγκιπας
15 και 16 Σεπτεμβρίου στις 18:00

Ο αγαπημένος Μικρός Πρίγκιπας έρχεται στην οθόνη της Παραμυθοχώρας έτοιμος να αφηγηθεί την συναρπαστική ιστορία του. Το απόλυτο παιδικό παραμύθι του 20ου αιώνα μεταφέρεται αριστοτεχνικά στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Mark Osborne (Kung-Fu Panda) σε μία εντυπωσιακή και συνάμα ευαίσθητη παραγωγή κινουμένων σχεδίων του 2015 που κόβει την ανάσα!

17:30–18:00: Εργαστήρι κατασκευής κούκλας με θέμα τον Μικρό Πρίγκιπα.

Μετά τη λήξη της προβολής, τα παιδιά θα χορέψουν με τις κούκλες και θα δοκιμάσουν χειροποίητο παγωτό!


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η Παραμυθοχώρα σχεδιάζει και φέτος με πολλή αγάπη και δημιουργική διάθεση δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τις αισθήσεις αλλά και τη νόηση των παιδιών μέσα από μια ευρεία σειρά δραστηριοτήτων με σύγχρονες θεματικές.

Μουσικά παραμύθια
Κάθε Σάββατο στις 10:45π.μ.
Έναρξη: Σάββατο 16/9

Μουσικό εργαστήρι με κλασικά παραμύθια για παιδιά 2 έως 3,5 ετών… και γονείς

Αγαπημένα κλασικά παραμύθια ζωντανεύουν με συνοδεία κιθάρας και γίνονται αφορμή για ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της μουσικής! Παιδιά και γονείς θα μάθουν να παράγουν ήχους και ρυθμό χρησιμοποιώντας το σώμα τους και αυτοσχέδια μουσικά όργανα του συστήματος Orff . Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής με τραγούδια, αφήγηση, θεατροπαιχνιδίσματα και πολύ πολύ μουσική!

***

Εργαστήρι κουκλοθεάτρου για παιδιά από 4 έως 10 ετών
Έναρξη: Σάββατο 16/9
Κάθε Σάββατο στις 10:45π.μ.

Τα παιδιά λατρεύουν τις κούκλες του κουκλοθεάτρου! Ώρα να τα βοηθήσουμε να μάθουν να κατασκευάζουν μόνα τους τις δικές τους!

Το νέο εργαστήρι τις Παραμυθοχώρας αποκαλύπτει στα παιδιά τα πιο υπέροχα μυστικά του κόσμου του κουκλοθεάτρου. Πώς κατασκευάζεται μια κούκλα από την αρχή; Ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Πώς τη βάφουμε; Πόσα είδη κούκλας υπάρχουν; Και πώς παίζουμε με κούκλες τις αγαπημένες μας ιστορίες;

Τα παιδιά θα πειραματιστούν με υλικά πολλών διαφορετικών ειδών – φυσικά και ανακυκλώσιμα όπως ο πηλός, τα υφάσματα, το χαρτί αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά. Με τη βοήθεια των έμπειρων θεατροπαιδαγωγών μας, θα γνωρίσουν όλα τα είδη κούκλας – μαριονέτες, δαχτυλόκουκλες, επίπεδες, μαρότ, γαντόκουκλες, φιγούρες θεάτρου σκιών αλλά και κούκλες ανθρωπίνων διαστάσεων! Θα δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές και θα μπορέσουν να  κατασκευάσουν αγαπημένους ήρωες!