Η Εταιρεία θεάτρου Παίκτες παρουσιάζει την παράσταση “Παραμύθια από ψέμα κι αλήθεια” σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ,

στο Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ: 210-5201.684) από την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011 και κάθε Κυριακή στις 12 π.μ.

Η παράσταση «Παραμύθια από ψέμα κι αλήθεια» αποτελείται από πρωτότυπα, αγαπημένα αλλά και λιγότερο γνωστά παραμύθια των αδελφών Γκριμμ: ‘Ο Λαγός και ο σκαντζόχοιρος’, ‘Η Κοκκινοσκουφίτσα’, ‘Η γάτα και το ποντίκι’, ‘Ο έξυπνος Χανς’ , ‘Η Γλώσσα’ και  ‘Χάνσελ και Γκρέτελ’.

Ο σκοπός μας ήταν απλός: να βρούμε μία δραματική φόρμα που να διατηρεί τη φυσικότητα, τη σοφία και την ομορφιά των πρωτότυπων παραμυθιών και να δώσουμε στο κάθε παραμύθι την ιδιαίτερη θεατρική του μορφή.  Η ατμόσφαιρα του κάθε παραμυθιού και η φαντασία του θεατή δένουν μεταξύ τους τις ιστορίες.  Η χαρά του παιχνιδιού είναι η βάση της θεατρικής πράξης.

Το έργο απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε όσους νιώθουν παιδιά, εφ’ όσον ο τρόπος ανεβάσματος, ο πλούτος αλλά και η πολυπλοκότητα που κρύβει το ίδιο το κείμενο των παραμυθιών καθιστά την παράσταση εξίσου ενδιαφέρουσα και για μικρούς και μεγάλους. Ζωντανή μουσική επί σκηνής, συνοδεύει την παράσταση.

Η διαφορετικότητα της δουλειάς μας έγκειται στο ότι ολόκληρος ο κόσμος των παραμυθιών ζωντανεύει μέσα από τον λόγο, το σώμα των ηθοποιών και τις ποικίλες μεταμορφώσεις τους. Απλά σκηνικά αντικείμενα δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία οι ηθοποιοί εναλλάσσουν διαρκώς  ρόλους καθώς μεταμορφώνονται σε στοιχεία της φύσης, ζώα και άψυχα αντικείμενα, μεταδίδοντας ανάγλυφα όλα όσα συμβαίνουν, από τις πιο ρεαλιστικές καταστάσεις έως τις πιο φανταστικές, ξυπνώντας έτσι αισθήσεις, μυρωδιές και συναισθήματα.

Η δουλειά μας βασίζεται στις αρχές του σωματικού θεάτρου, του σύγχρονου χορού και του αυτοσχεδιασμού.
 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία-Διδασκαλία κίνησης: Μαρία Σάββα
Μετάφραση: Μαρία Σάββα-Βαγγέλης Ντίνος
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου-Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Βούσουρας
Εικαστική κατασκευή στο παραμύθι «Η Γλώσσα»: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου
Αυτοσχεδιάζει ζωντανά ο μουσικός Σόλης Μπαρκής και Νίκος Σουλιώτης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Σάββα, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Λεωνίδας Παπαβασιλάκης, Βαγγέλης Ντίνος

Συμμετέχει η Ανθή Κουγιά

Η παράσταση «Παραμύθια από ψέμα κι αλήθεια» ειδικά διαμορφωμένη, παίχτηκε στα πλαίσια του Τρίτου Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στις 1, 2 και 3 Ιουλίου του 2011, απέσπασε πολύ καλά σχόλια και κριτικές και έλαβε το βραβείο «Συνολικής Πρότασης και Σύλληψης για Θέαμα σε Δημόσιο Χώρο».

Το θέατρο δρόμου και το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά είναι άμεση προτεραιότητα για την ομάδα ΠΑΙΚΤΕΣ, η οποία ενδιαφέρεται να αγκαλιάσει παιδιά που βρίσκονται σε χώρους που η πρόσβαση στο παιχνίδι και την τέχνη δεν είναι αυτονόητη.