Η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την υποστήριξη του Ιδρύματος Heydar Aliyev, καλεί το ελληνικό κοινό σε φιλανθρωπική παράσταση με μουσική και παραδοσιακό χορό από το Αζερμπαϊτζάν, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 στις 21:00 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Στην εκδήλωση θα εμφανισθούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα και η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν.

Στο αρχαίο ωδείο, οι θεατές θα έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν μια ιδιαίτερη παράσταση που θα συνδυάσει την αέναη χορευτική παράδοση της χώρας του Καυκάσου με το μοναδικό ηχόχρωμα της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασσικό και το σύγχρονο, στο παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο.

Το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1970 και μέσα σε 44 χρόνια καλλιτεχνικής δράσης έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία προβολής και ανάδειξης της Αζέρικης εθνικής χορευτικής παράδοσης. Από το 1984 διευθύνεται από την τιμημένη ως «Λαϊκή καλλιτέχνιδα του Αζερμπαϊτζάν», Afaq Malikova. Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνει χορούς εμπνευσμένους από τη μουσική σημαντικών Αζέρων συνθετών όπως οι Jahangir Jahangirov, Telman Hajiyev, Said Rustamov και Haji Xanmamadov. Οι παραστάσεις του Συγκροτήματος προκάλεσαν αίσθηση και δημιούργησαν θετική εντύπωση στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, το Ισραήλ, την Τυνησία, την Αλγερία, την Τουρκία, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Κίνα, το Ιράκ, το Βιετνάμ, το Μαρόκο , το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κούβα, και το Βέλγιο και σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1920 και πήρε το όνομά της από τον Uzeir Hajibeyli. Η Ορχήστρα παρουσιάζει έργα από Αζέρους συνθέτες: Gara Garayev, Arif Malikov, Faraj Garayev, Agshin Alizadeh αλλά και διεθνείς όπως οι G. Maler, I. Stravinsky, C. Debussi, A. Bruckner, J. Brahms, οι οποίοι κατέχουν τιμητική θέση στο ρεπερτόριο της ορχήστρας. Η ορχήστρα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία περιοδείες στη Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ελβετία, Τουρκία, Αίγυπτο, στις ΗΠΑ, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές ακόμα χώρες. Η ορχήστρα συμμετέχει ενεργά σε ετήσια μουσικά φεστιβάλ όπως: “Μουσική του ΧΧ αιώνα”, “Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Gabala” αλλά και το “Διεθνές Φεστιβάλ Mstislav Rostropovich”.