Το Πάνθεον, το θέατρο, ξεκινά ως ένας πολυχώρος πολιτισμού για θέατρο – θέαμα – θέμα που έγινε όχι για να προστεθεί άλλο ένα θέατρο στην Αθήνα, αλλά για να είναι ένα “άλλο θέατρο”.

Κατά το Δημήτρη Λιγνάδη, που είναι ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του νέου αυτού θεατρικού χώρου, το Θέατρο Πάνθεον αποτελεί τη διασταλτική έννοια του όρου «θέατρο».

Ο ίδιος σημειώνει:

Περί…Πανθέου

Πάντοτε πίστευα ότι η “καλλιτεχνική δημιουργία” (ειδικά σε ένα τόσο ρευστό, εφήμερο και εξαρτώμενο από συγκυρίες χώρο, όπως το Θέατρο), είναι ένα κλάσμα. Στον αριθμητή του οποίου βρίσκονται οι ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ και στον παρονομαστή, οι ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ! Σε αυτό το παιχνίδι, ανάμεσα στις…διαθέσεις και τις διαθεσιμότητες, με τους σκληρούς του κανόνες, με μύησε, όχι μόνο η ενασχόλησή μου-σκηνοθετική είτε καλλιτεχνική- με τη σκηνή, αλλά και οι “θεσμικές” θέσεις που στο πρόσφατο παρελθόν είχα. Έχοντας διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής στη “ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ” του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική του Σχολή.

Έτσι αποδέχτηκα την πρό(σ)κληση του Γιάννη Παπαθεοχάρη να εργαστώ, συνεπικουρούμενος από μια ομάδα που σέβομαι και εμπιστεύομαι, ως ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, του “PANTHEON THEATER”. Ενός χώρου που έκανε τα πρώτα βήματα από πέρυσι, φιλοδοξώντας να “μετασχηματιστεί” σε μια κοιτίδα πολλαπλών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Ανέλαβα την ευθύνη να συνδράμω στη μετεξέλιξη του χώρου αυτού, στον προγραμματισμό και διάρθρωση του ρεπερτορίου του, στη στελέχωσή του με άτομα εγνωσμένου κύρους, τόσο στον καλλιτεχνικό, όσο και στο διοικητικό τομέα, με απώτερο στόχο να εδραιωθεί ως ένας χώρος, ο οποίος -με τη διασταλτική ερμηνεία του όρου “θέατρο”- θα αποτελεί ένα πεδίο ευρύτερης δημιουργίας, μια χοάνη που θα φιλοξενεί όσο πιο πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορεί, με άξονα πάντοτε το καλό Θέατρο. Και φυσικά, με γνώμονα την προσέλκυση ενός μεγάλου φάσματος κοινού. Και τούτο, όχι μόνο επειδή το ΠΑΝΘΕΟΝ έχει μια μοναδική χωρητικότητα (γύρω στα 2.000 άτομα-με δυνατότητες αξιοποίησης και πολλών άλλων χώρων, που υπάρχουν μέσα στο κτήριο). Όχι μόνο επειδή η ιστορία του ΠΑΝΘΕΟΝ (ως, πρώην ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ), το ήθελε ως ένα χώρο μαζικής προσέλευσης. Αλλά κυρίως, επειδή-για τα δικά μου…προσωπικά στοιχήματα-θα ήθελα να αποδείξω ότι το ΕΥΡΟΣ του κοινού ΜΠΟΡΕΙ να συνδυαστεί  με το ΒΑΘΟΣ του σκηνικού γεγονότος!

Ξέρω πως είμαι αρκετά “μεγάλος” , για να πετάω στα σύννεφα! (Ειδικά στην εποχή μας). Όμως είμαι και αρκετά “μικρός”, για να απαρνηθώ τέτοιες…πτήσεις! Ελπίζω αυτή η…αντινομία, να βοηθήσει-κατά τη διάρκεια του διερευνητικού τούτου έτους που θα διευθύνω το χώρο αυτό-ώστε να αποδειχθεί ένας νέος χώρος θεάτρου/θεάματος, πηγή έλξης για τους θεατές, μα και για τους καλλιτέχνες. Να γίνει, όχι άλλο ένα θέατρο, αλλά… ένα “ΑΛΛΟ” ΘΕΑΤΡΟ!

Δημήτρης Λιγνάδης

Πέρα όμως από τη θεατρική του ταυτότητα, το Θέατρο Πάνθεον, φιλοτεχνημένο εξωτερικά και εσωτερικά με γυαλί και μέταλλο από τον Κώστα Βαρώτσο, έναν εικαστικό με σύγχρονη ματιά, αναδεικνύεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, μιας και η σχεδίασή του επιτρέπει τη φιλοξενία πολιτιστικών δρώμενων απ’ όλες τις μορφές της τέχνης.

Η κεντρική αίθουσα, όπου στεγάζεται η κεντρική του σκηνή μπορεί να δεχθεί έως και 1.600 άτομα. Έχει θεατρικές θέσεις σε απόλυτα αμφιθεατρική διάταξη και πολυτελή θεωρεία-σουίτες τόσο στην πλατεία όσο και στους εξώστες με prive w.c.

Εξαιτίας της αμφιθεατρικής δομής, αλλά και της αισθητικής του, το θέατρο Πάνθεον, μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους παράσταση, εκδήλωση, έκθεση ή συνέδριο. Η ικανότητά του αυτή, να αναδιαμορφώνεται στις εκάστοτε ανάγκες μιας διοργάνωσης, το καθιστά μοναδικό.

Ο μεγάλος χώρος πάρκινγκ, οι υψηλές υπηρεσίες που παρέχονται, το όμορφο καφέ-εστιατόριο Coven με τη μικρή σκηνή, ο μεγάλος χώρος υποδοχής -το φουαγιέ του θεάτρου-, αλλά και όλοι οι βοηθητικοί χώροι, προσθέτουν και αποδίδουν το τελικό αποτέλεσμα: το Πάνθεον, είναι ένας χώρος όπου το θέατρο υπάρχει…σε όλες του τις διαστάσεις…

Πρόγραμμα Παραστάσεων 2014 – 2015 του Θεάτρου Πάνθεον

Σιρανό ντε Μπερζεράκ

Το Θέατρο Πάνθεον εγκαινιάζει την πρώτη περίοδο της θεατρικής του λειτουργίας, με αυτή την παράσταση στις 17 Οκτωβρίου.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Λουΐζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία/δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος
Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου
Μαζί τους οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Ζιάζιαρης, Κορίνα Θεοδωρίδου, Γεωργία Καλλέργη, Θάνος Kοντογιώργης, Λάμπρος Κτεναβός, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Σωτήρης Ντούμας, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νίκος Παπαδομιχελάκης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Αντώνης Στρούζας,  Στράτος Τρογκάνης, Αγγελική Τρομπούκη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Θανάσης Χαλκιάς, Έλενα Χαραλαμπούδη

Επί σκηνής η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί.
Μαζί της οι μουσικοί: Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν), Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), Βασίλης Νιτσάκης (κοντραμπάσο), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα), Θοδωρής Ματούλας (άρπα)

Ηρακλής – Oι 12 Άθλοι

Το θέατρο Πάνθεον παρουσιάζει μια μεγάλη παραγωγή για μικρούς και μεγάλους.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σύλληψη-σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Aπόλλων Παπαθεοχάρης.
Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Διασκευή-δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Λιγνάδης
Ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Θεφάνους
Στίχοι τραγουδιών: Nίκη Παπαθεοχάρη
Επιμέλεια κίνησης: Aγγελική Στελλάτου
Χορογραφίες: Chaly Jennings
Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σύλβια Λιούλιου
Διεύθυνση σκηνής: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Καλλιτεχνικός σύμβουλος της παράστασης είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης

Εκτός από τους Σάκη Ρουβά, Ρούλα Πατεράκη, Ναταλία Δραγούμη, Αγορίτσα Οικονόμου και Ελενα Ρουσινού, παίζουν ακόμη:
Φανή Αποστολίδου, Γιάννης Αναστασάκης, Φαίδων Κεφαλέας, Έρρικα Μπίγιου, Aντώνης Πριμηκύρης κ.α.

Χορεύουν: Eυγένιος Βuli, Σταυριάνα Γκαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Chaly Jennings, AndiKocaj, ArdiKocaj, Εντυ Λάμμε, Τadeu Liesenfeld, Φοίβος Παπαδόπουλος,  Ολγα Πιλάκη, Διογένης Σκαλτσάς, Victoria Taylor, Αλέξης Φουσέκης

Εναρξη παραστάσεων: Nοέμβριος 2014

Η παράσταση θα παρουσιάζεται και πρωινές ώρες σε μαθητές και μαθήτριες.

Vienna Classic Orchestra

Μια φημισμένη παγκοσμίως ορχήστρα φιλοξενεί το Πάνθεον στις 9 Δεκεμβρίου.
 
Τη συναυλία στο θέατρο Πάνθεον θα διευθύνει ο Daniel Kavatza ο οποίος έχει κατακτήσει το κοινό διεθνώς, εδώ και χρόνια.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο θα περιλαμβάνει  έργα του Mozart, και το δεύτερο  του Strauss. Η φημισμένη σοπράνο Judith  Halaz θα τραγουδήσει και στα δύο μέρη και θα εκτελέσει φημισμένα κομμάτια όπερας και των δύο συνθετών. Ενδιαφέρον μείγμα μεταξύ  παραδοσιακού  και σύγχρονου. Οι βιρτουόζοι της μουσικής μεταφέρουν το πνεύμα της Κεντρικής Ευρώπης και μελωδίες από τους πιο διάσημους συνθέτες.

«Οι καμπάνες του Edelweiss»

Το Πάνθεον υποδέχεται στη σκηνή του τη νέα ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα «Οι καμπάνες του Edelweiss». Η μουσική συναντά το θέατρο και αφηγούνται μια ιστορία για το πάθος και τον απαγορευμένο έρωτα, σκηνοθετημένη από το Γιάννη Κακλέα, με την ερμηνεία της Άννας Βίσση.

Πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2015.

Victor /Victoria

Τη Βικτώρια Γκραντ που  μεταμφιέζεται καθημερινά σε Βίκτορα Γκρανζίσκι και γίνεται σύντομα ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Παρισιού, θα ερμηνεύσει η Μαρία Ναυπλιώτου. Τον γκέι ιμπρεσσάριο που την οδηγεί στο να γίνει ο Κόμης Γκρανζίσκι, υποδύεται ο Γιάννης Ζουγανέλης. Τον αμερικανό γκάγκστερ από το Σικάγο που ερωτεύται παράφορα τη Βικτώρια, υποδύεται ο Αλέξης Γεωργούλης.

Τη μετάφραση έκαναν ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Σύλβια Λιούλιου.
Τη μουσική διεύθυνση και την ενορχήστρωση θα έχει ο Δημοσθένης Γρίβας.
Τα κοστούμια θα σχεδιάσει ο Απόλλων Παπαθεοχάρης.
Τα σκηνικά θα φιλοτεχνήσει η Εύα Νάθενα.
Χορογραφίες: Chaly Jennings.
Το σχεδιασμό στους φωτισμούς θα έχει ο Σάκης Μπιρμπίλης.
Τη φωνητική διδασκαλία θα κάνει η Λία Βίσση.

Πρεμιέρα στις 27 Μαρτίου 2015.