Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Παντελή Ψαρρά με θέμα: «Οι άγνωστοι γείτονες της διπλανής …

πόρτας» από τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2011.

Ο Παντελής Ψαρράς εμπνέται από ιστορίες μεταναστών και παρουσιάζει μέσα από εικοσιπέντε ζωγραφικά έργα και μια video εγκατάσταση,  μια εικαστική πρόταση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως τις 30 Ιουνίου 2011.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

Όταν ξεριζώνεται ένα δέντρο, λυπάσαι, πονάς.
Όταν όμως ξεριζώνεται ένα παιδί
από την αγκαλιά της μάνας του,
μια μάνα από την οικογένεια της,
μια οικογένεια, από το χωρίο της,
ένα χωρίο από τη πατρίδα του
και όλα αυτά με βίαιο και βάρβαρο τρόπο,
τότε ο πόνος λογικά είναι μεγάλος
και κάτι τέτοιο δε μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο.

Βλέπεις την μελαγχολία την αβεβαιότητα τα ερωτηματικά στα πρόσωπα και τα μάτια των προσφύγων που προέρχονται από τις περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Αφρικής. Άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους χωρίς την θέληση τους, διωγμένοι από αντιμαχόμενες παρατάξεις, για ένα ταξίδι αβέβαιο, ένα ταξίδι στο άγνωστο.

Τα πρόσωπα αυτά, οι ψυχές αυτές, προσφύγων αλλά και μεταναστών, σήμερα πια ζούνε κοντά μας, μένουνε δίπλα μας, είναι: \”Oι Άγνωστοι γείτονες της διπλανής πόρτας\”.

H ζωή τους και τα προβλήματα τους με ευαισθητοποίησαν και άρχισαν να με απασχολούν και να τα αποτυπώνω στον καμβά, μήπως και τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο τα γνωρίσω καλύτερα.

Άλλωστε και εγώ όπως και οι περισσότεροι έλληνες από πρόσφυγες προέρχομαι, γι’ αυτό είναι χρέος μας να σταθούμε στο κοινωνικό αυτό θέμα χωρίς ρατσισμό αλλά με θετική σκέψη και αγάπη.