Με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την κινηματογραφία της Μεγαλονήσου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, Guilt, ανοίγει τη διοργάνωση την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 21.00 το βράδυ, στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Η ταινία Guilt σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαζωμένου, παρακολουθεί την ιστορία της Κύπρου τα τελευταία πενήντα χρόνια μέσα από τη ζωή ενός -πλέον- ηλικιωμένου εμπόρου όπλων, ο οποίος χειρουργείται και, μέσω της νάρκωσης, ξαναβλέπει τη ζωή που έζησε στην Κύπρο τα χρόνια αυτά. 

Για το Guilt έγιναν για πρώτη φορά γυρίσματα στα «Φυλακισμένα Μνήματα», της Λευκωσίας, ενώ για τις ανάγκες της ταινίας αρκετά από τα κοστούμια ράφτηκαν ειδικά στην Αγγλία. Όλα τα γυρίσματα έγιναν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Το ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα υποδύεται σε όλες τις ηλικίες ο Νίκος Αρβανίτης, ενώ στο καστ συναντάμε μεταξύ άλλων, τους Κώστα Σειραδάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Άρτο Απαρτιάν και Εβελίνα Παπούλια. Το Guilt είναι η πρώτη μιας τριλογίας του Βασίλη Μαζωμένου με το ίδιο θέμα. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες The Landlord και Sleepless.
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κυπριακό κινηματογράφο, περιλαμβάνονται αρκετές ακόμη ταινίες, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.panoramafest.com/