Το φωτογραφικό – εκπαιδευτικό project PANOPTIKON13X13, που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2011 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του

2012 συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες δράσεις.

Πρόκειται για ένα αποκεντρωτικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κεντρικό άξονα τη σύγχρονη φωτογραφία, που εξελίσσεται σε 13 αστικά κέντρα της ελληνικής περιφέρειας, καλύπτοντας και τα 9 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται μέσω 13 επιμορφωτικών σεμιναρίων θεωρητικού και δημιουργικού χαρακτήρα που προσφέρονται δωρεάν και βασίζονται σε 13 θεματικές έννοιες. Η δομή κάθε σεμιναρίου αποτελείται από τη σύλληψη, ανάπτυξη και οργάνωση μιας θεματικής ενότητας ως την υλοποίηση, παραγωγή και επικοινωνία της με το κοινό. Η βάση υποδοχής του προγράμματος αποτελείται από 13 φωτογραφικές ομάδες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες συμμετέχουν με 13 φωτογράφους έκαστη και 13 εκπροσώπους της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Το δημιουργικό, φωτογραφικό μέρος του προγράμματος αναπτύσσεται πάνω σε τρεις άξονες: την ανάρτησή του σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους των 13 πόλεων, την παρουσίασή του στην ιστοσελίδα http://www.panoptikon13x13.com/ και την έκδοσή του σε συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα, καλύπτοντας τους βασικούς διαύλους επικοινωνίας ενός φωτογραφικού project.

Στόχοι του PANOPTIKON13X13 είναι η προώθηση της σύγχρονης φωτογραφίας στα αστικά κέντρα της ελληνικής επαρχίας, η υποστήριξη των τοπικών φωτογραφικών φορέων, η σύνδεση του έργου των φωτογραφικών ομάδων με τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών τους, καθώς και η δημιουργία και οργάνωση μίας διαδικτυακής πλατφόρμας συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των συγκεκριμένων φωτογραφικών ομάδων. Οι στόχοι αυτοί εντάσσονται στο ευρύτερο project της ομάδας ART/IF/ACT, όπως εκφράζεται στους καταστατικούς της στόχους για ενημέρωση, εκπαίδευση και παράλληλες δράσεις/συνεργασίες στο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών.

OΜΑΔΑ ART/IF/ACT
2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:

Η ομάδα ART/IF/ACT δραστηριοποιείται από τον Απρίλιο του 2010 ως μια ανοιχτή επικοινωνιακή πλατφόρμα για την ενημέρωση, την προώθηση και την εκπαίδευση στο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαδικτυακή ενημέρωση: Μέσα από το web portal της (http://www.art-if-act.com/) παρέχει online παρουσίαση του έργου ελλήνων και ξένων φωτογράφων, όπως και όλων των σημαντικών δρώμενων στο χώρο της φωτογραφίας διεθνώς.

Εκπαίδευση: Μέσα από συντονισμένες εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώνει ανά διαστήματα ειδικά σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, διακεκριμένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών (φωτογράφοι, επιμελητές εκθέσεων, εκδότες, διευθυντές φεστιβάλ, κτλ):

1.Masterclass και ομιλία του Γάλλου φωτογράφου Patrick Zachmann / Magnum Photos (31/05 – 04/06/2010, ZEON, Αθήνα)
2.Masterclass και ομιλία του Γάλλου φωτογράφου Antoine D’Agata, / Magnum Photos (01 – 05/11/2010, ZEON / Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα)
Masterclass και ομιλία του Αμερικανού φωτογράφου Μichael Ackerman / Agency Vu (01 – 05/06/2011, Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα)
4. Masterclass και ομιλία του Σουηδού φωτογράφου JH Engström (30/10-3/11, Moυσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα)

Παράλληλες Δράσεις–Συνεργασίες: Η ομάδα ART/IF/ACT εστιάζει στην παραγωγή ευέλικτων, ανεξάρτητων καλλιτεχνικών δράσεων με παράλληλη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, όπως ψηφιακών προβολών σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, φωτογραφικών παρεμβάσεων στην πόλη (διαδραστικές εκθέσεις-εγκαταστάσεις κλπ.). Παράλληλα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργασιών τόσο με ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα και φεστιβάλ όσο και με θεσμούς ή ομάδες από το εξωτερικό:

Multimedia προβολές σε δημόσιο χώρο
Συνεργασία με το διαδικτυακό περιοδικό wip (τεύχος 11, Απρίλιος 2011, αφιέρωμα στο masterclass του Antoine D’ Agata,  http://www.wip.gr/)

Η ομάδα ART/IF/ACT αποτελείται από τους Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφο), Νικάνδρη Κουκουλιώτη (photo editor), Γιώργο Πρίνο (φωτογράφο), Λάμπρο Παπανικολάτο (project manager/φωτογράφο) και Γιώργο Καραηλία (photo editor/φωτογράφο).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ PANOPTIKON13X13

9/11-13/11: Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας
Θεματική έννοια: Παιχνίδι
Συντονιστής: Λάμπρος Παπανικολάτος

9/11-13/11: Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Κοζάνης «ΦΩΤΟΔΙΟΔΟΣ»
Θεματική έννοια: Μέλλον
Συντονίστρια: Μαριλένα Σταφυλίδου

9/11-13/11: Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου
Θεματική έννοια: Διαφορετικότητα
Συντονιστής: Γιώργος Καραηλίας

16/11-20/11: Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
Θεματική έννοια: Συμμετοχή
Συντονιστής: Λάμπρος Παπανικολάτος

23/11-27/11: Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου «PHOTORION»
Θεματική έννοια: Ευτυχία
Συντονίστρια: Νικάνδρη Κουκουλιώτη

30/11-4/12: Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης
Θεματική έννοια: Ταυτότητα
Συντονιστής: Λάμπρος Παπανικολάτος

30/11-4/12: Φωτογραφική Λέσχη Βόλου
Θεματική έννοια: Καθημερινότητα
Συντονίστρια: Μαριλένα Σταφυλίδου