Η Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, διοργανώνουν τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Animation με τίτλο An animated EUphoria by Eleusis 2021 / European Capital of Culture – powered by Animasyros”, με σκοπό την προβολή και την προώθηση του μηνύματoς της Ελευσίνας 2021 / ΠΠΕ σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το θέμα του διαγωνισμού τιτλοφορείται ως «Μετάβαση στην EUphoria», και σημαίνει τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιωσιμότητας που τοποθετεί την αειφόρο τέχνη και τον πολιτισμό στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Σκοπός δηλαδή του διαγωνισμού είναι η εικονοποίηση της «μετάβασης» και άρα η προώθηση του μηνύματος της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με τη βοήθεια ενός πρωτότυπου μέσου, όπως το animation, ώστε το ευρύ κοινό να γνωρίσει με απλό και άμεσο τρόπο το σκοπό και το καλλιτεχνικό όραμα και πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 ΠΠΕ.

Στο διαγωνισμό προσκαλούνται σκηνοθέτες, παραγωγοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες animators να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία κινουμένων σχεδίων, συμμετέχοντας στο πανευρωπαικο διαγωνιστικό πρόγραμμα “An animated EUphoria by Eleusis 2021 / European Capital of Culture – powered by Animasyros” με θέμα τη «Μετάβαση στην EUphoria», ώστε να αποδώσουν το κεντρικό μήνυμα της Ελευσίνας 2021 σε animation.

Οι τεχνικές animation που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ταινίες που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό είναι ελεύθερες, ενώ η μουσική θα πρέπει να είναι πρωτότυπη, με μέγιστη διάρκεια του κάθε παραδοτέου τα τριάντα δευτερόλεπτα (30”). Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πρωτοβουλία της Ελευσίνας 2021 / ΠΠΕ, σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Μέσω του διαγωνισμού, επιδιώκεται η διεθνής προβολή του οράματος και της αποστολής του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας 2021 / ΠΠΕ. Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικό έπαθλο αξίας 1500 ευρώ για την πρώτη θέση και 500 ευρώ για τη δεύτερη και την τρίτη.