Ανάμεσα στους υπό έκδοσιν τίτλους, θα βρείτε το πρώτο βιβλίο της καινούργιας σειράς για την οικονομία –όπου κορυφαίοι Έλληνες οικονομολόγοι ακτινογραφούν την ελληνική κρίση και προτείνουν μια δέσμη καινοτόμων λύσεων–, ένα συλλογικό έργο για τον ρατσισμό και την επίδρασή του στην ελληνική σκέψη, βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη σωματιδιακή φυσική, νέες κυκλοφορίες στη σειρά Προοπτικές, καθώς και διεθνώς αναγνωρισμένα φιλοσοφικά έργα που εκδίδονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, ενώ δεν λείπουν και οι νέες εκδόσεις κορυφαίων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.


Πέρα από τη λιτότητα – Για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας
Δ. Βαγιανός, Ν. Βέττας, Κ. Μεγήρ & Χρ. Πισσαρίδης (επιμ.) [Οκτώβριος]

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε τη χώρα μας με αναπάντεχη σφοδρότητα. Γιατί συνέβη αυτό και τι πρέπει να γίνει για να μην το ξαναπάθουμε; Είναι προτιμότερο να μείνουμε στο ευρώ ή να φύγουμε; Τι θα κάνουμε με το τεράστιο δημόσιο χρέος; Είναι η λιτότητα το μόνο που μας περιμένει στο μέλλον;

Οι συγγραφείς του βιβλίου, που ανήκουν στην «αφρόκρεμα» των ελλήνων οικονομολόγων εδώ και στο εξωτερικό, διερευνούν τι είχε πάει στραβά στα πεδία της οικονομίας όπου η κρίση εκδηλώθηκε πιο έντονα, αλλά και σε τομείς πέρα απ’ αυτήν, και τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ώστε να τεθούν οι βάσεις για να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία και να ορθοποδήσει η χώρα.

Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα
Προσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα — Ε. Αβδελά κ.ά. (επιμ.) [Σεπτέμβριος]

Τα κείμενα του τόμου μελετούν τη διάχυση των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, εξετάζοντας πώς ιδέες σαν την ευγονική, την «καθαρή φυλή», ή τη φυλετική υγιεινή, επηρέασαν την επιστημονική σκέψη, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, τη λογοτεχνική παραγωγή και την τέχνη αλλά κυρίως πώς επηρεάζουν ακόμη και σήμερα τη διαπλοκή του εθνικισμού με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Ήτον πνοή, ίνδαλμα αφάνταστον, όνειρον… διηγήματα ερωτικά
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης-Μελέτη: Αγγέλα Καστρινάκη, Έρως νάρκισσος, έρως θείος: όψεις του έρωτα στο έργο του Παπαδιαμάντη [Νοέμβριος]

Στον Παπαδιαμάντη σίγουρα άρεσε να γράφει για τον έρωτα. Τα διηγήματά του με τον έντονο ερωτισμό τους γοητεύουν αναγνώστες και μελετητές, οι οποίοι διαπιστώνουν, συχνά με κάποια έκπληξη, ότι ο λεγόμενος «κοσμοκαλόγερος» γνώριζε πολλά για το συγκεκριμένο πάθος. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται πέντε από τα ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη, τα οποία συνοδεύονται από εκτενή μελέτη της Αγγέλας Καστρινάκη όπου εξετάζονται οι πεποιθήσεις του συγγραφέα γύρω από τον έρωτα, αναδεικνύεται ο συμβολιστικός πλούτος των ερωτικών διηγημάτων του και η θαυμαστή ύφανση των υπαινιγμών τους.

Οι Πέρσες
Τζέφρυ Πάρκερ & Μπρέντα Πάρκερ, μτφ: Π. Σουλτάνης [Νοέμβριος]

Εδώ και δεκαετίες, το Ιράν βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Όμως πόσο καλά γνωρίζουμε τούτη τη χώρα και τους κατοίκους της; Και πόσο μας έχουν επηρεάσει τα στερεότυπα που επανεμφανίζονται συνεχώς; Οι συγγραφείς καταγράφουν με οξύνοια τις παραδόσεις και την ιστορία της αρχαίας και της νεότερης Περσίας, αλλά και τις επιδράσεις που αυτή άσκησε στην ευρύτερη περιοχή, και εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους το πολυτάραχο παρελθόν ακόμα επηρεάζει όχι μονάχα το σύγχρονο Ιράν, μα και ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Κυνηγοί νετρίνων – Η συναρπαστική αναζήτηση ενός φευγαλέου σωματιδίου και τα μυστικά του σύμπαντος.
Ρέυ Τζαγιαουαρντάνα, μτφ: Π. Δρεπανιώτης [Νοέμβριος]

Κάθε δευτερόλεπτο διαπερνούν το σώμα μας τρισεκατομμύρια τεμαχίδια ύλης που λέγονται νετρίνα. Τα νετρίνα είναι απίστευτα μικρά, όμως μπορεί να κρύβουν σπουδαία μυστικά, όπως το γιατί η αντιύλη είναι τόσο σπάνια, πώς δημιουργούνται οι αστέρες σουπερνόβα, πώς ήταν το σύμπαν μερικά δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη ή πώς λειτουργεί το εσωτερικό της Γης. Ο Ρέυ Τζαγιαουαρντάνα περιγράφει τη συναρπαστική αναζήτηση του σωματιδίου-φάντασμα από μια ολόκληρη κοινότητα αποφασισμένων επιστημόνων και μας εξηγεί γιατί τα επιτεύγματά τους πρόκειται να θέσουν σε νέες βάσεις τη φυσική, την κοσμολογία, αλλά την ίδια τη ζωή στον πλανήτη μας.

Πέρα από τα ορυκτά καύσιμα – Το ταξίδι της επιστροφής στην ανανεώσιμη ενέργεια
Α. Λυκουργιώτης, Χρ. Κορδούλης & Σ. Λυκουργιώτης [Σεπτέμβριος]

Ο σύγχρονος υλικός πολιτισμός στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Όμως ο γαιάνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα επόμενα 200 χρόνια θα εξαντληθούν. Το βιβλίο εξιστορεί τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με την ενέργεια και μας ξεναγεί σε έναν καλύτερο –αν και ίσως παράξενο– μελλοντικό κόσμο δίχως ορυκτά καύσιμα, έναν κόσμο όπου κτήρια και πόλεις ακολουθούν τις αρχές της βιοκλιματικής, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύεται σε κοιλότητες του εδάφους για να ανακυκλωθεί.

Εύλογα αισιόδοξος
Matt Ridley, μτφ: Έ. Βιδάλη [Νοέμβριος]

Το μέλλον θα είναι πράγματι χειρότερο; Η απάντηση για τον Matt Ridley κρύβεται στην ικανότητα να αναπτύσσουμε συνεχώς τις δεξιότητές μας και στην έμφυτη τάση μας να ανταλλάσσουμε αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς ένα ουσιώδες συστατικό: την εμπιστοσύνη που δείχνουμε ο ένας στον άλλον. Το βιβλίο θέτει τις βάσεις για μια τεκμηριωμένα αισιόδοξη ματιά απέναντι στο μέλλον.

Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών
Alexander Rosenberg, μτφ: Γ. Μαραγκός [Σεπτέμβριος]

Μπορούν άραγε οι κοινωνικές επιστήμες να προσφέρουν γνώση παρόμοια με εκείνη των φυσικών επιστημών, να δείξουν τους νόμους για την πρόγνωση και την εξήγηση των κοινωνικών φαινομένων; Οι αξιώσεις των επιστημόνων για  αξιακή «ουδετερότητα» και αντικειμενικότητα ευσταθούν; Ο Alexander Rosenberg μας εισάγει με γλαφυρότητα στον σύγχρονο προβληματισμό σχετικά με τις κοινωνικές επιστήμες· εκθέτει όλο το υπόβαθρο της κριτικής θεωρίας, της φεμινιστικής επιστημολογίας ενώ παρουσιάζει το έργο στοχαστών όπως οι Σερλ, Ρωλς, Χάμπερμας, Ντυρκέμ, Μπουρντιέ. Κύριος σκοπός του είναι να δείξει με ποιόν τρόπο το επιστημονικό έργο αλληλεπιδρά με τη φιλοσοφία του νου, της επιστήμης, τη μεταφυσική, στην προσπάθειά τους να απαντήσουν στο ύπατο ερώτημα: Τι είναι άνθρωπος;

Εισαγωγή στην αρχαία φιλοσοφία
Γιώργος Καραμανώλης (επιμ.) [Σεπτέμβριος]

Τα κείμενα του τόμου στοχεύουν αφενός να εισαγάγουν τον ενδιαφερόμενο στους βασικούς τομείς της αρχαίας φιλοσοφίας (π.χ. λογική, γνωσιοθεωρία, ηθική), όσο και να διεγείρουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη για ζητήματα κεντρικής σημασίας για την εννοιολογική μας συγκρότηση, όπως είναι η σχέση αισθητού και νοητού, ατομικού και κοινού καλού, λόγου και συναισθήματος, ή της δομής της γνώσης. Τα κεφάλαια του τόμου είναι θεματικά οργανωμένα και είναι γραμμένα από Έλληνες ειδικούς που δραστηριοποιούνται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών
Ιμμάνουελ Καντ, μτφ: Κ. Ανδρουλιδάκης [Οκτώβριος]

Το πρώτο απο τα τρία κύρια ηθικά έργα του Καντ, η Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών, παρουσιάζει μια καινούργια ηθική φιλοσοφία. Αυτή δε στηρίζεται στην κατεστημένη ηθική ή στην εμπειρία, αλλά αναζητά το ηθικά εύλογο βασιζόμενη στον ορθό Λόγο. Παράλληλα, εισάγει την έννοια της ελευθερίας ως ανεξαρτησία απο την φυσική αναγκαιότητα, ως αυτονομία και ως αυτενέργεια, χωρίς να ξεχνά πως αναφέρεται σε ανθρώπους· σε εύθραυστα όντα που εξαρτώνται από πλήθος αναγκών. Με ένα ύφος γλαφυρό, ζωντανό και κατανοητό, η Θεμελίωση είναι η καλύτερη εισαγωγή στο έργο του Καντ.

Ο πύργος και το γιοφύρι: μελετήματα για τον Κωστή Παλαμά
Λένα Πολίτου-Μαρμαρινού (επιμ.) [Οκτώβριος]

Το βιβλίο προβάλλει την οργανική σχέση ανάμεσα στον θεωρητικό και κριτικό Παλαμά και τον Παλαμά λογοτέχνη. Πραγματεύεται μεταξύ άλλων τη θεωρία του ποιητή για την Τέχνη και την Ποίηση, τη σχέση του με τον Ρεαλισμό, τον Παρνασσισμό, τον Συμβολισμό αλλά και με την τέχνη της Μουσικής, την κοσμοθεωρία του, καθώς και την αποφασιστική συμβολή του στη διαμόρφωση της δημοτικής ως γλωσσικού οργάνου της λογοτεχνίας.

Οργανική χημεία [νέα έκδοση]
John McMurry [Σεπτέμβριος]

Η Οργανική χημεία του John McMurry θεωρείται παγκοσμίως το πλέον αξιόπιστο και εύχρηστο εγχειρίδιο διδασκαλίας της οργανικής χημείας σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Η 2η ελληνική έκδοση αποτελεί μετάφραση της 9ης αμερικανικής και είναι πλήρως ενημερωμένη σε πεδία αιχμής όπως η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού κ.ά. Το σύγγραμμα αυτό παραμένει –και στην τελευταία έκδοσή του– το πρότυπο με το οποίο καλούνται να «αναμετρηθούν» όλα τα άλλα συγγράμματα οργανικής χημείας.

Βιοχημεία [νέα έκδοση]
J. M. Berg, J. L. Tymoczko, G. J. Gatto, Jr. & L. Stryer [Σεπτέμβριος]

Από το 1975 που πρωτοκυκλοφόρησε, η «Βιοχημεία του Stryer» άλλαξε ριζικά τη διδασκαλία της βιοχημείας στον αγγλόφωνο κόσμο. Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας μετά την πρώτη έκδοσή της στα ελληνικά (1994, 1995). Η νέα ελληνική έκδοση είναι μετάφραση της 9ης αμερικανικής. Τα χαρακτηριστικά των αλλεπάλληλων εκδόσεων του συγγράμματος παραμένουν ίδια: άριστη διάρθρωση της ύλης, σαφήνεια στην έκφραση, πλούσια εικονογράφηση, περιγραφή των νέων ερευνητικών τεχνικών και θεωριών, σύνδεση των βιοχημικών φαινομένων με τη θεωρία της εξέλιξης, τη φυσιολογία και την ιατρική.

Θερμική Φυσική
S. J. Blundell & K.M. Blundell [Σεπτέμβριος]

Η κατανόηση της θερμικής φυσικής έχει καίρια σημασία για τη φυσική, τη χημεία και τις επιστήμες μηχανικού. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σύγχρονη εισαγωγή στις βασικές αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της θερμικής φυσικής, της θερμοδυναμικής και της στατιστικής μηχανικής. Οι βασικές έννοιες παρουσιάζονται προσεκτικά με σαφήνεια, και οι νέες ιδέες επεξηγούνται μέσα από πολλά λυμένα παραδείγματα, καθώς και με την περιγραφή του ιστορικού υποβάθρου της ανακάλυψής τους. Παρουσιάζονται εφαρμογές σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων, όπως η αστροφυσική, η θεωρία πληροφορίας και η θεωρία επικοινωνιών, η φυσική συμπυκνωμένης ύλης και η κλιματική αλλαγή. Το κάθε κεφάλαιο ολοκληρώνεται με λεπτομερείς ασκήσεις. Η δεύτερη έκδοση αυτού του καθιερωμένου εγχειριδίου διατηρεί τη δομή και το ζωηρό ύφος παρουσίασης της πρώτης έκδοσης, αλλά επεκτείνει την κάλυψη της θερμοδυναμικής και της στατιστικής μηχανικής συμπεριλαμβάνοντας διάφορα νέα αντικείμενα, όπως η ώσμωση, τα προβλήματα διάχυσης, το θεώρημα του Bayes, η διάδοση ακτινοβολίας, το μοντέλο Ising και οι μέθοδοι Monte Carlo.