Η παρουσίαση όλων των ξυλόγλυπτων έργων του Παναγιώτη Σαφού αποτελεί το μέχρι σήμερα ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη-γλύπτη, προσωπικής του τεχνοτροπίας και ύφους άλλοτε ήπιου, και άλλοτε αγέρωχου και αυστηρού, πράγμα που σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης εκφράζει την ψυχολογική κατάσταση του οιονδήποτε ήρωά του.

Η συγγραφέας

Η Δήμητρα Σπ. Τσαλαμά μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ξένες γλώσσες. Ταξίδευε επί 25 χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την πνευματική της καλλιέργεια. Στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια διδάχθηκε Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Ιστορία Τέχνης. Επί σειρά ετών, στο F.G.C. της Βενετίας διδάχθηκε Alta Cultura.

Έχει γράψει και μεταφράσει στα ιταλικά ένα δοκίμιο πάνω στην ποίηση του Γιάννη Κουτσοχέρα, ζωγραφισμένη από την Αμαλία Παρασκευοπούλου. Επίσης, μετέφρασε στα ιταλικά ένα δοκίμιο για το έργο του λογοτέχνη Ευάγγελου Ανδρέου. Έχει δημοσιεύσει κριτικές λογοτεχνικές, ποιητικές και εικαστικών τεχνών, σε λογοτεχνικά και πολιτιστικά περιοδικά.

Έχει ζωγραφίσει και προσφέρει έργα της στην Πολεμική Αεροπορία. Στην 115 Π.Μ., το 1996 δώρισε σύνολο έργων της με θέμα σχηματισμοί αεροπλάνων, και το 2008 μια ικανή σειρά με αεροπλάνα F16. Στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων, έχει προσφέρει έργα της με θέματα τριήρεις και ιστιοφόρα, τα οποία δίδονται ετησίως από το Ν.Μ.Χ. σε συναδελφικά ναυτικά μουσεία του εξωτερικού. Έχει επανειλημμένως βραβευθεί κι επαινεθεί από την 115 Π.Μ. και το Ναυτικό Μουσείο Χανίων, κι αυτή είναι η ηθική αμοιβή της.

Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, έχει εκθέσει πολλάκις τη ζωγραφική της για να γίνει γνωστή η προσωπική τεχνική της.

Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το αφήγημά της Ανάγνωσμα –Το πρώτο ταξίδι μου στην Ικαρία (2017).