Η Παναγιώτα Αντωνοπούλου παρουσιάζει την ατομική της έκθεση “Οι κακές σκέψεις γίνονται άνθη”, όπου μας καλεί να δούμε την μεταμορφωτική δύναμη της φύσης και της τέχνης μέσα από τα μάτια της. Η Αντωνοπούλου χρησιμοποιεί τα μέσα της χαρακτικής για να δημιουργήσει μονότυπα έργα που εστιάζουν στην έντονη θεματολογία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Η φύση, όπως την αντιλαμβάνεται η Παναγιώτα, εμφανίζεται συχνά σε απροσδόκητα μέρη της πόλης. Από την άσφαλτο, πλάι στα σοκάκια ή μέσα από πέτρινα κτήρια, η καλλιτέχνης μας δείχνει την αναγεννησιακή δύναμη της ζωής που αναδύεται εκεί όπου δεν την περιμένουμε. Αυτές οι μικρές αναλαμπές ζωής αποτελούν το εννοιολογικό πλαίσιο της έκθεσης: μια πνευματική αναγέννηση της ψυχής, ένα φως στο τούνελ, ένας δρόμος που οδηγεί στην ελπίδα, μια καρέκλα που γεννά ένα φυτό εν τέλει γίνονται τα σύμβολα του δικού της εικονοποιητικού ταξιδιού.

Η θερμή παλέτα της Αντωνοπούλου, με τα βασικά χρώματα όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε, παραπέμπουν έντονα σε μια δομική προσέγγιση που συνομιλεί με τον πρωταρχικό της μέλημα, να αποδώσει δηλαδή, την ουσία του νοήματός της όσο πιο μεστά και καθαρά γίνεται. Τα έργα της είναι γεμάτα ζωντάνια και δυναμισμό, αντλώντας έμπνευση από τα αρχέτυπα της τέχνης του 20ού αιώνα και της σύγχρονης τέχνης, προσθέτοντας όμως τη δική της μοναδική προοπτική. Με έντονους συμβολισμούς και νότες ενός παράδοξου και ονειρικού σκηνικού, η Παναγιώτα δημιουργεί χώρους στους οποίους κεντρικό ρόλο παίζει η μεταμόρφωση καθημερινών στοιχείων σε εν δυνάμει γόνιμο έδαφος μιας νέας ζωής.

Η έκθεση “Οι κακές σκέψεις γίνονται άνθη” είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες στιγμές, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για ευημερία και ανάπτυξη. Μέσα από την τέχνη της εικαστικού, βλέπουμε πώς η αρνητικότητα και οι δυσκολίες μπορούν να μετατραπούν σε κάτι όμορφο και ζωντανό, προσφέροντας ένα μονοπάτι προς την πνευματική και ψυχική ανανέωση. Μέσα σε μια κοινωνία γεμάτη αναταραχές και κακουχίες η Παναγιώτα φροντίζει να εμφυσήσει στο κοινό την αισιοδοξία και την πίστη για ένα νέο μέλλον.

Η δουλειά της Αντωνοπούλου δεν είναι απλώς μια ωδή στη φύση, αλλά και μια βαθιά ενδοσκόπηση στον ανθρώπινο ψυχισμό και την ικανότητά του να αντέχει και να αναγεννάται. Έτσι λοιπόν και εδώ η ίδια, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τις δικές μας “κακές σκέψεις” με σκοπό να ανθίσουν νέες προσδοκίες μέσα από τη θέαση των έργων της.

-Νιόβη Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης

«Η σειρά “Οι κακές σκέψεις γίνονται άνθη” ειναι μια ιστορία αφαιρετική, χωρίς λόγια, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Είναι μια ιστορία που ξεκινάει από το άτομο αλλά δεν ανήκει πουθενά. Δανείζεται εικόνες από τοπία και δημιουργεί με αυτές ένα καινούργιο. Ένα τοπίο που κινείται ανάμεσα στα όρια του πραγματικού και του φαντασιακού. Ένα τοπίο που ψάχνει την ισορροπία ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, την φύση και την πόλη. Ένα τοπίο που λέει μια ιστορία μόνο με εικόνες. Εικόνες που συνδιάζουν βιομηχανικά με φυσικά στοιχεία. Που δείχνουν γρασίδι να φυτρώνει πάνω σε κτήρια, καλώδια της Δεη να απλώνονται πάνω από ατέλειωτα χωράφια, παρατημένες γλάστρες δίπλα σε παρατημένες καρέκλες. Εικόνες έγχρωμες, εικόνες ασπρόμαυρες. Μια ιστορία μπερδεμένη που μέσα από την αφήγηση προσπαθεί να καταλάβει τι θέλει να πει.»

-Παναγιώτα Αντωνοπούλου

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ποια θα ήμουν αν είχαν γίνει όλα αλλιώς Ι, 2023 λινόλεουμ σε μεμβράνη pvc, 70χ100 εκ.