Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία προχώρησε στη φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του Γεώργιου Βούρου Παναγής Τσαλδάρης (1867-1936), θέλοντας να καταστήσει προσιτό στο κοινό ένα εξαιρετικά δυσεύρετο έργο.

Το έργο αυτό δημοσιεύτηκε το 1955 από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Βούρο, διασώζοντας πολύτιμες πληροφορίες για το βίο και την πολιτεία του. Ως αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Παναγής Τσαλδάρης συνέδεσε την πολιτική της συνεννόησης με την πρόταση για υπέρβαση του Εθνικού Διχασμού. Η προσπάθειά του αυτή προσέκρουσε ωστόσο στο γενικότερο κλίμα της μετά το Διχασμό εποχής. Η αξία της πολιτικής μετριοπάθειας του Τσαλδάρη εκτιμήθηκε μετά το θάνατό του, όταν προς τον τέλος της δεκαετίας του 1930 άρχισε να διαγράφεται το φάσμα του επερχόμενου πολέμου. Παράλληλα, όμως διαπότισε ένα φυτώριο σημαντικών πολιτικών που θα κυβερνούσαν τη χώρα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, σε μια περίοδο που ζητούμενο ήταν  το ομαλό πολιτικό κλίμα.

Η έκδοση εμπλουτίζεται με εκτενή εισαγωγή της Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.