Χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες κατέλαβαν τους δρόμους της Βαρκελώνης για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του μουσικού Πάμπλο Χασέλ που συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία καθώς του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με την κατηγορία πως οι στίχοι του “δοξάζουν την τρομοκρατία”. Ο μουσικός προχώρησε σε κατάληψη του Πανεπιστημίου της Lleida μαζί με αλληλέγγυους, όπου και συνελήφθη.

Ο Χασέλ καταδικάστηκε για στίχους και tweets που περιλάμβαναν αναφορές στην αυτονομιστική ομάδα ETΑ , συγκρίνοντας τους Ισπανούς δικαστές με τους Ναζί και χαρακτήρισε τον πρώην βασιλιά Juan Carlos αφεντικό της μαφίας. Ακόμα, διώκεται και για στίχους όπως “Δεν θα με λυγίσουν”.

Περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Pedro Almodovar, ο ηθοποιός Javier Bardem και ο τραγουδιστής Joan Manuel Serrat, υπέγραψαν αίτηση κατά της φυλάκισης του Πάμπλο Χασέλ, ζητώντας την αλλαγή του νόμου. Οι υποστηρικτές του Χάσελ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με την απαίτηση να μην φυλακιστεί.

Έργο του Cinta_vidal

Έπειτα από την κοινωνική κατακραυγή η κυβερνητική εκπρόσωπος Maria Jesus Montero δήλωσε για την υπόθεση Hasel, ότι η κυβέρνηση «εξέφρασε την προθυμία της να παράσχει ένα πολύ πιο ασφαλές πλαίσιο για την ελευθερία της έκφρασης». Aλλά αποδείχθηκε αναληθής.

Ο Χασέλ ή αλλιώς Πάμπλο Ριβαντούλα, είπε σε ένα tweet ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη φυλάκισή του.

«Με κενές δηλώσεις όπως τόσες άλλες ψευδείς υποσχέσεις, θέλουν να σβήσουν την αλληλεγγύη», έγραψε.

Η φυλάκιση μουσικών, οι οποίοι είναι πιστοί στην ανατρεπτική τέχνη, φαντάζει κάποιο οργουελικό σενάριο. Όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ελεύθεροι άνθρωποι, ελεύθερες ψυχές, ελεύθεροι καλλιτέχνες στοχοποιούνται πολιτικά για τις αριστερές – αναρχικές τους ιδέες. Έπειτα διώκονται με πρόσχημα την μουσική τους.

Η τέχνη είναι έκφραση. Η τέχνη είναι ο τρόπος να επιβιώνουμε. Να αντέχουμε ακόμα και τις πιο σκοτεινές ημέρες και να δημιουργούμε όταν ονειρευόμαστε τις πιο φωτεινές. Για όταν αυτές έρχονται. Για όταν αυτές φεύγουν. Για όταν αγωνιζόμαστε. Για όταν θα ηττηθούμε, αλλά θα λέμε πως δεν πέσαμε αμαχητί. Για όταν θα νικήσουμε. Για όταν θα ερωτευτούμε. Και αυτό το αγαθό, το ύψιστο, δεν μπορεί κανείς βιαίως να μας το πάρει. Γιατί μας παίρνει τη ζωή. Μας θανατώνει αργά και βασανιστηκά.

Στην Ισπανία φοιτητές, φοιτήτριες, νέοι, αλληλέγγυες, street artists, μουσικοί, ηθοποιοί καλούν καθημερινά σε συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, δράσεις ώς ένα ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στην φυλάκιση του Πάμπλο Χασέλ και σε κάθε λογής λογοκρισία. Ακόμα ζητούν την αλλαγή του νόμου σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης.

«Από την ελευθερία δεν μπορείς να κόψεις ούτε ένα κομματάκι, γιατί αμέσως όλη η ελευθερία συγκεντρώνεται μέσα σ’ αυτό το κομματάκι.»

Με πληροφορίες από το Reuters | Photo credits and Art by: sigridamores, Tres Voltes Rebel, Arte Porvo, Εlna Or