Τα παιδιά παίρνουν τους γονείς από το χέρι και περπατούν μαζί στις γειτονιές γύρω από τη Στέγη. Κλείστε τη δική σας οικογενειακή βόλτα στο Νέο Κόσμο, το Κουκάκι και την Ακρόπολη και ανακαλύψτε την πόλη μαζί με τα παιδιά σας!


Σε αυτό το εργαστήριο, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Τα παιδιά γίνονται ξεναγοί και, μαζί με τους γονείς τους, επιχειρούν να ανακαλύψουν την πόλη από την αρχή.

Παιδιά και γονείς εφοδιάζονται με φωτογραφικές μηχανές, μαγνητόφωνα και μπλοκάκια, χρησιμοποιούν δικά τους μέσα, όπως κινητά τηλέφωνα ή tablets, και βγαίνουν στο δρόμο για να καταγράψουν πρόσωπα, κτίρια, συναισθήματα, σκέψεις και μυρωδιές της πόλης. Ανακαλύπτουν μαζί τι τους αρέσει, τι τους κάνει να αισθάνονται καλά και τι θα ήθελαν να αλλάξουν στις γειτονιές που περιηγούνται.

Μετά τον περίπατο, γονείς και παιδιά αξιοποιούν το υλικό που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής (φωτογραφίες, βίντεο, ήχους, σκίτσα κ.ά.), αλλά και νέα στοιχεία, για να δημιουργήσουν από κοινού μια εικαστική (ανα-)σύνθεση της γειτονιάς που επισκέφτηκαν.

Η τελική σύνθεση αποσκοπεί στην αποτύπωση των διαφορετικών οπτικών και εμπειριών, μικρών και μεγάλων, για την πόλη που ζουν. Στόχος του εργαστηρίου είναι η κριτική ανάγνωση της πόλης, καθώς γονείς και παιδιά θα επιχειρήσουν να την «δουν» ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις γειτονικές περιοχές της Στέγης: Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Ακρόπολη.


Συντελεστές: Αιμιλία Φάκου (εκπαιδευτικός, δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Στεφανία Βουβουσίρα (εκπαιδευτικός), Κλαίρη Τζούφλα (εκπαιδευτικός)


• Απευθύνεται σε: Παιδιά 5 έως 8 ετών και τους γονείς τους

 
• Προϋποθέσεις: 

Σε κάθε γειτονιά αφιερώνουμε δύο δίωρες συναντήσεις.

Μπορείτε να εξερευνήσετε μόνο μία γειτονιά ή και τις τρεις.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε δύο συναντήσεις διάρκειας δύο ωρών κάθε φορά.

Τα σημεία συνάντησης των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν πριν από την έναρξη των εργαστηρίων.
 

• Ημερομηνίες:

1η Γειτονιά – Νέος Κόσμος | Τα Σάββατα 11 & 18 Μαρτίου 2017

2η Γειτονιά – Κουκάκι | Τα Σάββατα 1 & 8 Απριλίου 2017

3η Γειτονιά – Ακρόπολη | Τα Σάββατα 22 & 29 Απριλίου 2017

 
Ώρες: 11:00 – 13:00

Φωτογραφία © Σταύρος Πετρόπουλος