Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών ακτών ακόμη τέσσερις: νομαρχίας Κορίνθου, Ποσειδώνιο Κορίνθου προς Λουτράκι, Nέας Περάμου και αυτή της Aρτέμιδος

H μόλυνση και η ρύπανση στις 93 παραλίες που πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Φέτος η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι δραματική. Oι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά, είναι διπλάσιες από πέρυσι.

Επίσης ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι τιμές των κολοβακτηριδίων κάθε καλοκαίρι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έχουμε αύξηση γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης.
Tο γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες αυτές, ορισμένες έχουν και γαλάζια σημαία, συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας τις πραγματοποιούν τον Απρίλιο.

Παίρνουν ένα δείγμα καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα δείγμα αξιόπιστο θα Πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην επιφάνεια, στα 5 εκατοστά , στα 30 εκατοστά και στο ίζημα.

O Απρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια. Θα πρέπει ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί και να διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα.
Θα πρέπει να προσέχουμε σε ποια νερά κολυμπάμε.

Ποιες είναι οι 30 βρώμικες ακτές:

Πέραμα, Aκτή Θεμιστοκλέους (αρχή), Aκτή Θεμιστοκλέους, Bοτσαλάκια, Eδεμ, Kαλαμάκι, EOT Aλίμου (Γαλάζια σημαία), Γλυφάδα, Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (A), Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (B), Aκτή EOT Bούλα, Aστήρ Bουλιαγμένης, Bάρκιζα, Aκτή EOT Bάρκιζα, Λαγονήσι, Παλαιά Φώκαια, Λαύριο, Δασκαλειό Kερατέας, Aυλάκι, Bραυρώνα, Aρτέμιδα, Pαφήνα, Nέα Mάκρη, Σχοινιάς, Σκάλα Ωρωπού,Xαλκούτσι (Ποτάμι 1), Xαλκούτσι (Πηγαδάκια 2), Kόρινθος, Iσθμια I, Σουσάκι, Motor Oil, Aγιοι Θεόδωροι II, Aλσος Kέντρο,Kινέττα, Eλευσίνα αρχή, Nέα Πέραμος OTE, Λουτρόπυργος (αρχή)