Για τρίτη χρονιά, το Ciné-club γιορτάζει το σινεμά, προγραμματίζοντας με αφορμή τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, προβολές ταινιών που έχουν αφήσει ιστορία. Η τέταρτη ταινία του 2019 που προβλήθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι το βραβευμένο με 4 César «Παιχνίδια ελιγμών / L’esquive» του Abdellatif Kechiche.

Tην ταινία θα παρουσιάσει o Γιώργος Ζερβόπουλος, κριτικός κινηματογράφου στο www.moviesltd.gr

L’esquive – Παιχνίδια ελιγμών

του Abdellatif Kechiche ( Pascale Ferran (2004), 123΄ με τους Osman Elkharraz, Sara Forestier, Sabrina Ouazani κ.α.

Σε ένα προάστιο όπου βασιλεύουν το μπάσκετ και το τζόκινγκ, η λαμπερή Lydia, τριγυρίζει με ρούχα του 18ου αιώνα. Ο λόγος : οι πρόβες του Παιχνιδιού του έρωτα και της τύχης, που ανεβάζουν μαζί με τον καθηγητή τους, πρέπει να γίνονται με κοστούμια εποχής! Γεμάτη θέληση και όρεξη, η Lydia κουμαντάρει το παιχνίδι : οι παρτενέρ της πρέπει να ακολουθήσουν, να μιλούν και αυτοί τα σωστά γαλλικά. Υιοθετώντας άθελά της την ελαφρότητα του Marivaux, αποφεύγει τα μπερδέματα, μεταδίδει την ενέργειά της στη φίλης τη Frida, βοηθάει τον ντροπαλό και τρελά ερωτευμένο μαζί της Abdelkrim να ξεπεράσει τους φόβους τους. Και όλα αυτά για να αποδείξει στον εαυτό της, αλλά και στους άλλους, πως η ζωή τους έχει κάθε λόγο να αξίζει.

« Οι λαϊκές συνοικίες των προαστίων έχουν στιγματιστεί τόσο πολύ που είναι πια σχεδόν επαναστατικό να τοποθετήσει κανείς εκεί μια οποιαδήποτε ιστορία χωρίς να βάλει μέσα ομαδικούς βιασμούς, ναρκωτικά, κορίτσια με καλυμμένα πρόσωπα ή γάμους που γίνονται αναγκαστικά. Εγώ ήθελα να μιλήσω για έρωτα και για θέατρο, έτσι για αλλαγή.» Abdellatif Kechiche.