Η γκαλερί Elika παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Painting Matters. Επτά σύγχρονοι έλληνες ζωγράφοι εξετάζουν τη σημασία της ζωγραφικής προσεγγίζοντας ζητήματα που αφορούν βασικές πλευρές της.

Η αμφισημία του τίτλου της έκθεσης αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την πραγματοποίησή της: ενώ εφιστά την προσοχή σε μια κοινή διαπίστωση («Η ζωγραφική εξακολουθεί να έχει σημασία, είναι ακόμα εδώ») στρέφει ταυτόχρονα το ενδιαφέρον σε επίκαιρα ερωτήματα («γιατί έχει σημασία η ζωγραφική, ποια είναι η ιδιαιτερότητά της, που οφείλεται η εκφραστική της δύναμη»). Οι ζωγράφοι της έκθεσης, ταλαντευόμενοι συνειδητά ανάμεσα στην ανάλαφρη πεποίθηση και στην επίμονη διερώτηση που γεννά η συνύπαρξη των δύο λέξεων του τίτλου, επιχειρούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες της ζωγραφικής πράξης.

Μεταξύ των ζητημάτων που θέτει η ζωγραφική σήμερα, πολλά από τα οποία επανέρχονται διαρκώς στο επίκεντρο της συζήτησης τις τελευταίες δεκαετίες, είναι το ερώτημα που αφορά τα όριά της, η σχέση της με το παρόν, τη μνήμη και την ιστορία, η αλληλεπίδρασή της με άλλα μέσα όπως η φωτογραφία, η γλυπτική, η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος, αλλά και η ανάγκη επαναφοράς της ρομαντικής ειρωνίας ως κριτική στάση απέναντι στον πληθωρισμό των εικόνων.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης βρίσκονται σε μία συνεχή αναζήτηση της σχέση τους με την ιστορία της ζωγραφικής και τη θέση του έργου τους σε αυτή. Τι σημαίνει να ζωγραφίζει κανείς σήμερα, όταν «όλα έχουν ειπωθεί από τους μεγάλους δασκάλους»; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιλογή τους και πώς αυτή αναλύεται και αφομοιώνεται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη; Μέσα από αυτή τη διεργασία, ο λευκός καμβάς γίνεται ένα πεδίο μάχης όπου μπορεί τελικά να οδηγήσει στην απελευθέρωση της έκφρασης. Μπορεί όμως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, η ζωγραφική, μοιάζει για τους καλλιτέχνες αυτούς, μονόδρομος.

Ακόμα, τίθεται το ζήτημα του προσδιορισμού μιας σύγχρονης ζωγραφικής, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, η οποία συντηρεί μία χαρακτηριστική παράδοση στη διδασκαλία της ζωγραφικής ως αφετηρία και βάση της εικαστικής γλώσσας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ευγενία Αποστόλου, Βασίλης Βασιλακάκης, Βαγγέλης Γκόκας, Βασίλης Ζωγράφος, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Μαρία Πολυζωίδου.