Μία εµπεριστατωµένη µελέτη που φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την ιστορική µνήµη, µε την ελπίδα πως η ίδια αυτή θάλασσα θα µετατραπεί σε εστία πολιτισµού και ειρήνης.

Η σύγχρονη οδύσσεια των Σύριων προσφύγων ξυπνά µνήµες της ελληνικής προσφυγικής τραγωδίας του 1940. Κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου και των µικρασιατικών παραλίων, ξετυλίχθηκαν παρόµοιες ιστορίες, ανθρώπινα δράµατα Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλµάνων – µια «θάλασσα πρόσφυγες» που ακολουθούν διαχρονικά τα ίδια µονοπάτια του εκπατρισµού, της δίωξης και του µαρτυρίου.

Το βιβλίο παρακολουθεί και αναπλάθει το δραµατικό οδοιπορικό των Ελλήνων προσφύγων, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, που διέφυγαν µε µυθιστορηµατικό τρόπο από την κατοχική Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν έως την Απελευθέρωση στις φιλόξενες πατρίδες της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και επαναπατρίσθηκαν µε ενέργειες του διεθνούς οργανισµού UNRRA αµέσως µετά τη συντριβή των δυνάµεων του Άξονα. Αξιοποιεί πλήθος από αρχειακές πηγές αλλά και προφορικές µαρτυρίες προκειµένου να περιγράψει την ελληνική εκδοχή ενός ανθρωπιστικού δράµατος, µιας γενικότερης ευρωπαϊκής εµπειρίας κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο.

Περιλαμβάνονται χάρτες και φωτογραφικό υλικό.

Ο συγγραφέας

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπροσώπησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο για την ιστορία Clioh/Cliohnet, που συγκροτήθηκε από 45 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Διηύθυνε μάλιστα την Ομάδα Εργασίας 5 για την Περιφερειακή και Διακρατική Ιστορία. Είναι επίσης Προϊστάμενος του Ερευνητικού Κέντρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 υπηρέτησε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, έχει γράψει: Τα πρόσωπα του Ιανού. Οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις τις παραµονές του ελληνικού Εµφυλίου Πολέµου (1944-1946) (2004), Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσµών (1912-1930): Ο πόλεµος των στατιστικών (2003), Το κίνηµα της Εθνικής Άµυνας (2015).