Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού που είναι η 15η Οκτωβρίου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης στην τέχνη.

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε γλαύκωμα. Ο Ντεγκά άρχιζε να χάνει την όραση του στα 30 του. Ο Κλοντ Μονέ είχε καταρράκτη. Τα έργα τους όμως, διαχρονικά βλέπουν το σήμερα…

Στο πλαίσιο του προγράμματος προσβασιμότητας Αγγίζοντας την Τέχνη του Κ.Μ.Σ.Τ. γίνεται μια εκδήλωση για την άρση των αποκλεισμών σε μια προσπάθεια κοινωνικής αφύπνισης και άμεσης αντιμετώπισης  των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Εκατό μαθητές από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης συνοδευόμενοι από τους καθηγητές των εικαστικών τους θα επισκεφτούν το χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου (Μονή Λαζαριστών), όπου θα υπάρχουν απτικά έργα από τις εκθέσεις Εικαστικό Πανόραμα και Η Ελληνική Χαρακτική σήμερα, που θα συνοδεύονται από τα σχετικά κείμενα σε γραφή Braille και σε γραφή βλεπόντων. Θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος με βίντεο από την παραγωγή των έργων και τις επισκέψεις που έγιναν πέρσι τον χειμώνα στο Μουσείο, καθώς και βίντεο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την εκπαίδευση και την κινητικότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με εργαστήρι, όπου οι μαθητές θα δημιουργήσουν τις δικές τους απτικές αναπαραγωγές τριών έργων της συλλογής Κωστάκη (συνημμένες φωτογραφίες), με την καθοδήγηση των συνεργατών που κάνουν την παραγωγή των απτικών έργων στις εκθέσεις μας, τα μέλη του ΠΣΤ-ΠΕΚΜ και της Σχολής Τυφλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα παραβρίσκονται και παιδιά από τη Σχολή Τυφλών.