Με το σύνθημα TRADE FOR PEOPLE, FAIR TRADE YOUR WORLD (ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ – ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ)

χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο, το Σάββατο 14 Μαΐου θα στηρίξουν την Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου.

Η Παγκόσμια ημέρα δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου αφορά στο δίκαιο εμπόριο, αφορά στον κόσμο, αφορά στους παραγωγούς, στους καταναλωτές, στους υποστηρικτές, στους εθελοντές και σε όσους συμμερίζονται τις αξίες και τους στόχους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η κρίση στα τρόφιμα και η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω στον πιο αδύναμο πληθυσμό. Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της γης ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η παγκόσμια κρίση τροφίμων επιδείνωσε αυτή την ήδη δραματική κατάσταση, με 925 εκατομμύρια ανθρώπων να υποφέρουν από την πείνα.

Η παγκόσμια κρίση επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια δίκαιη και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα και για ένα εμπόριο που προσφέρει στους μικρούς παραγωγούς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τη διαβίωσή τους, αλλά και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το εμπόριο πρέπει να ωφελεί τους πιο αδύναμους. Το εμπόριο μπορεί να δουλέψει για τους ανθρώπους.

Το Δίκαιο Εμπόριο είναι μια αποτελεσματική και αποδοτική απάντηση στη φτώχεια, αφού μπορεί να συμβάλλει σε μια δίκαιη και βιώσιμη τοπική και παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στις 14 Μαΐου του 2011 εκατομμύρια μικροί παραγωγοί, χειροτέχνες, αγρότες και μικροκατασκευαστές, παραγωγοί Δίκαιου Εμπορίου, έμποροι και καταναλωτές θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημερα του Δίκαιου Εμπορίου, μία ημέρα κατά της φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής αδικίας.

Ελάτε όλοι να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου σε μία παγκόσμια εκδήλωση, που δικτυώνει εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, η Fair Trade Hellas καλεί όλους να πάρουν μέρος και να γιορτάσουν μαζί της στις παρακάτω εκδηλώσεις που διοργανώνει:

Σάββατο 14 Μαΐου

Το κατάστημά μας στη Βεΐκου 2, στην περιοχή της Ακρόπολης, θα είναι ανοικτό από τις 10:00 έως τις 18:30 και θα φιλοξενεί το καλοκαιρινό μας bazaar, με ρούχα και αξεσουάρ με έκπτωση έως και 80% τη συγκεκριμένη μέρα! Ένα συμβολικό δωράκι και κέρασμα θα περιμένει όλους σας!

09:00 – 13:00
Βιωματική εκπαίδευση εθελοντών: καινούριοι και παλιοί εθελοντές θα οδηγηθούν σε ένα βιωματικό ταξίδι ανάμεσα στις αξίες του δίκαιου εμπορίου και του εθελοντισμού.

Το βράδυ του Σαββάτου, στο Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Κεραμεικό), η γιορτή θα κορυφωθεί σε τρεις φάσεις!

21:00 – Προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ για το Fair Trade “Fair Tales”.
H Kahoula είναι μία τραγουδίστρια από το Μαρόκο, η οποία ζει και δουλεύει στη Βαρκελώνη. Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Frame, στο οποίο συμμετέχει και η Fair Trade Hellas, η Kahoula έγινε πρωταγωνίστρια ενός μουσικού ταξιδιού στη Μεσόγειο.

22:00 – Συναυλία του ανερχόμενου νεανικού συγκροτήματος The 7Frogs. Οι The 7Frogs είναι μία πενταμελής μπάντα με μουσικό ύφος που παραπέμπει στην indie rock βρετανική μουσική σκηνή, με σαφείς επιρροές από συγκροτήματα όπως οι The Field Μice, The Smiths, Joy Division, The Beatles, New Order κ.α. Μαζί με το συγκρότημα, θα κάνει μία guest εμφάνιση σε αυτή την υποστηρικτική συναυλία και ο Γιάννης Στύλιος.

23:30 – Το πάρτι συνεχίζεται με το dj set A2Women

Τα έσοδα των εισιτηρίων της βραδιάς στο Cabaret Voltaire θα διατεθούν για τους σκοπούς της οργάνωσης. Εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα στο κατάστημα Fair Trade ή απευθείας στην είσοδο του Cabaret Voltaire, στην τιμή των 10€ (είσοδος+ πρώτο ποτό).

Κυριακή 15 Μαΐου

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, μία ομάδα εθελοντών της Fair Trade Hellas θα βρίσκεται στο Μουσείο Γουλανδρή με το επιδαπέδιο παιχνίδι για το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, το οποίο έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για τις συνέπειες των καταναλωτικών τους επιλογών μέσα από μία διασκεδαστική διαδικασία. Θα σας περιμένουμε με τα παιδιά σας στις 15 Μαΐου στην αυλή του Μουσείου από τις 10:00 έως τις 16:00.

Η Fair Trade Hellas είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2004 με σκοπό να προωθήσει στην Ελλάδα την αξία και την ιδέα του «δίκαιου εμπορίου», μια παγκόσμια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο συμβατικό εμπόριο. Τον Μάρτιο του 2006 εγκαινίασε το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα στην Ελλάδα με προϊόντα δίκαιου εμπορίου.

Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο στοχεύει στον περιορισμό της φτώχειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικά μη προνομιούχων και περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας αλλά και υψηλή ποιότητα προϊόντων.

Η πιστοποίηση των παραγωγών και των προϊόντων τους γίνεται από οργανισμούς πιστοποίησης υπεύθυνους για το διαρκή έλεγχο των παραγωγών, των εισαγωγέων και των εμπόρων που έχουν την άδεια να χρησιμοποιούν ετικέτες fair trade προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι τα προϊόντα τους σέβονται αυστηρά τα κριτήρια του δίκαιου και του αλληλέγγυου εμπορίου.

Από την ίδρυσή της υλοποιεί δράσεις για την προώθηση της ηθικής κατανάλωσης στην Ελλάδα, μέσα από διάφορα εργαλεία συμπεριλαμβανομένων της αναπτυξιακής εκπαίδευσης αλλά και σεμινάρια και πολιτιστικά γεγονότα, με στόχο την ενεργή συμμετοχή και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του πολίτη.