Το CultureNow και το Jazzét Music Hall με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ απηύθυναν κάποια ερωτήματα σε μουσικούς και πιστούς ακροατές της τζαζ!

Τάκης Πατερέλης
Ο σαξοφωνίστας Τάκης Πατερέλης εμφανίσθηκε με το κουαρτέτο του στο Jazzét στις 21 Απριλίου για μια συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική του θρυλικού John Coltrane.

-Αν θέλετε μοιραστείτε μαζί μας μια ευχή για την ελληνική σκηνή της τζαζ.

Τ.Π.: Εύχομαι κάποια στιγμή να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες παρουσίασης των πολύ αξιόλογων projects που υπάρχουν από κάποιους Έλληνες μουσικούς αυτήν την στιγμή!

-Πείτε μας μια πρόσφατη μουσική ανακάλυψή σας από το χώρο της τζαζ.

Τ.Π.: Ο τρομπετίστας Μarquis Ηill, όπως επίσης ο τραγουδιστής Κenny Washington.

Μαρία Μανουσάκη
Η βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη με το σχήμα της και με καλεσμένο τον Tigran Sargsyan θα εμφανιστούν την Παρασκευή 28 Απριλίου  στην σκηνή του Jazzét Music Hall.

-Αν θέλετε μοιραστείτε μαζί μας μια ευχή για την ελληνική σκηνή της τζαζ.

M.M.: Η ευχή μου για την ελληνική τζαζ σκηνή είναι περισσότεροι άνθρωποι να είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τους ορίζοντες τους όσον αφορά αυτό το είδος της μουσικής και να μεγαλώσει το κοινό μας.

Λευτέρης Χριστοφής & Λεωνίδας Σαραντόπουλος
Η Διεθνής Ημέρα Τζαζ θα γιορταστεί ακριβώς όπως της αρμόζει, υπό την αιγίδα της International Jazz Day, στο Jazzét Music Hall, με τους
εξαίρετους μουσικούς Λεωνίδα Σαραντόπουλο στο σαξόφωνο και φλάουτο, Λευτέρη Χριστοφή στην κιθάρα, Θανάση Βαλσαμή στο πιάνο, Rhodell Fields στο πιάνο και τα πλήκτρα, Χρυσόστομο Μπουκάλη στο κοντραμπάσο και Ιωάννα Μητσόγλου στα ντραμς, και προσκαλεί μουσικούς και μαθητές σε live & jam session. Δείτε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.

-Όταν βρίσκεστε επί σκηνής τι απολαμβάνετε περισσότερο σε ένα live;

Λευτέρης Χριστοφής: Για μένα, το να ανέβω πάνω στη σκηνή είναι η προετοιμασία μιας ζωής. Η κάθαρση του πνεύματος και του σώματος είναι μέρος της ιεροτελεστίας πριν την παράσταση. Απολαμβάνω την ιερότητα της στιγμής, τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των μουσικών την παραγωγή της δημιουργίας που ως “λαμπρή ακτινοβολία” μεταλαμπαδεύεται στο κοινό και μετατρέπεται σε ενέργεια.

-Αφιερώστε μας ένα κομμάτι σας.

Λευτέρης Χριστοφής: Short Stories” “Μικρές Ιστορίες” από το τελευταίο μου άλμπουμ “ManTis” στο οποίο συμμετέχουν οι Chico Freeman στο σαξόφωνο, Jacques Marugg στο βιμπράφωνο, Λευτέρης Χριστοφής στις κιθάρες, Dominique Di Piazza στο μπάσο και Νίκος Τουλιάτος στα ντραμς.

Λεωνίδας Σαραντόπουλος: Σας αφιερώνω μια ντουέτο διασκευή φλάουτο/πιάνο στο Dignity του Chick Corea.

-Πείτε μας μια πρόσφατη μουσική ανακάλυψή σας από το χώρο της τζαζ.

Λεωνίδας Σαραντόπουλος: Ένας πολύ παλιός δίσκος του 1962 (!!!) μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση τώρα πρόσφατα που το ανακάλυψα, πρόκειται για το Vihor του Γιουγκοσλάβου Milan Stojanovic. Μπορείτε να τον ακούσετε εδώ.

Γιώτης Κιουρτσόγλου & David Lynch
Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο, κρουστά) και ο David Lynch (σαξόφωνα, φλάουτα, κρουστά) συγκροτούν, μαζί με τον Σταύρο Λάντσια, τους Human Touch. Το συγκρότημα θα παίξει στις 21 Μαΐου στο Jazzét.

– Αν θέλετε μοιραστείτε μαζί μας μια ευχή για την ελληνική σκηνή τζαζ.

Γιώτης Κιουρτσόγλου: Η Ελληνική τζαζ σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες έκανε μεγάλα άλματα σε όλα τα επίπεδα δηλαδή. Συνθετικά, τεχνικά, καλλιτεχνικά και τέλος παραγωγικά. (αύξηση του αριθμού της παραγωγής του μουσικού υλικού). Η ευχή μου λοιπόν είναι, καθώς αρχίζει πια μέσα στα χρόνια να ενηλικιώνεται, να αποκτήσει κατά κάποιο τρόπο στέγη. Αυτό σημαίνει αμέσως-αμέσως, χώρους που να μπορέσει να ανθίσει και να συνεχιστεί όλη αυτή η προσπάθεια και οι χώροι αυτοί να λειτουργήσουν ως κυψέλες οξυγόνου. Εύχομαι λοιπόν η πολιτεία να βοηθήσει όλη αυτήν την προσπάθεια στηρίζοντας την και διευκολύνοντας τις προσπάθειες των μουσικών και των ανθρώπων που προσπαθούν εδώ και χρόνια να στήσουν φεστιβάλ που θα παραμείνουν στον χρόνο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι πολιτισμός!

David Lynch: Εύχομαι ο κάθε τζαζ μουσικός να καλλιεργεί όλο και ποιο ώριμα τη σχέση του με την ίδια την μουσική, με τον αυτοσχεδιασμό, την άμεση και σοφή σχέση μέσα από την μελέτη και το παίξιμο και την παρέα μουσικών, που επίσης στοχεύουν σε αυτό. Η αγάπη και το παιχνίδι μέσα από την μουσική, που μας ενώνει. Η ελληνική σκηνή τζαζ να είναι ενωμένη, να είναι ενθαρρυντική σαν νοοτροπία και σαν κλίμα και εύχομαι αυτά τα μηνύματα και αυτές οι αύρες και ενέργειες να περνάνε στον κόσμο που ακούει, ώστε να μοιραστεί και ο κόσμος και να συμμετάσχει σε αυτές τις έννοιες ζωής. Ο πλούτος μέσα από αυτό, να πλημμυρίσει τον χώρο της τζαζ στην Ελλάδα.

-Όταν βρίσκεστε επί σκηνής τι απολαμβάνετε περισσότερο σε ένα live;

Γιώτης Κιουρτσόγλου: Προσωπικά απολαμβάνω την κάθε στιγμή όταν μου δίνεται η ευκαιρία να ανέβω στην σκηνή γιατί είναι η στιγμή που επικοινωνώ με τους φίλους και συνεργάτες μου και όταν αυτό το καταφέρω πράγμα που δεν είναι δεδομένο και ίσως αυτό το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρων, μεταφέρεται και στους ακροατές με έναν μαγικό τρόπο.

Καμία στιγμή δεν είναι ίδια και καμία στιγμή δεν επαναλαμβάνεται.

Μου έρχονται τα λόγια ενός φίλου μου εξαιρετικού τρομπετίστα του Danny Hayes που έλεγε ότι, όταν όλοι πάνω στην σκηνή καταφέρουν να κρατήσουν τον ίδιο παλμό, τότε επικοινωνούν με κάτι πιο μεγάλο και πάνω από εμάς και πάντα αυτήν την θύμηση προσδοκούμε να φτάσουμε σε κάθε μελλοντικό μας παίξιμο.

David Lynch: Την ομαδικότητα, τη στιγμή που το άγνωστο φανερώνει θαύματα και το άγνωστο σε ταράζει με τις εκπλήξεις του, με αποτελέσματα που δεν περιμένεις από πριν και που συμβαίνουν όταν αφήνεις να συμβαίνουν. Η επικοινωνία μεταξύ μουσικών.

Jonathan Kreisberg
Ο Αμερικάνος συνθέτης και κιθαρίστας Jonathan Kreisberg θα εμφανιστεί στο Jazzét στις 11 Νοεμβρίου 2023.

-Ποιο κομμάτι θα ακούσετε οπωσδήποτε την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ 2023;

J.K.: John Coltrane “the night has a thousand eyes” … μοντέρνο τζαζ αριστούργημα και γεμάτο χαρούμενη έκφραση!

-Πείτε μας μια πρόσφατη μουσική ανακάλυψή σας από το χώρο της τζαζ.

J.K.: Ο Coltrane που παίζει το Giant Steps ζωντανά σε μία πειρατική ηχογράφηση!

-Όταν βρίσκεστε επί σκηνής τι απολαμβάνετε περισσότερο σε ένα live;

J.K.: Το να παίζεις ζωντανά είναι πάντα το αποκορύφωμα της τόσης σκληρής δουλειάς, γι’ αυτό είναι σαν μια γιορτή. Είναι η στιγμή που μπορούμε να «ξεχάσουμε» όλη τη γλώσσα και τη θεωρία που έχουμε δουλέψει, απλώς να κάνουμε μια συζήτηση με τους άλλους μουσικούς και το κοινό. Έχει να κάνει με το να αισθάνεσαι και να είσαι στη στιγμή, σε αυτό το σημείο.

Photo Credit: John D. Carnessiotis 2022 | Kreisberg meets Veras @ Jazzét

Ιλάν
Ραδιοφωνικός παραγωγός («Μουσικές Κοινότητες» Στο Κόκκινο 105,5) και Συντάκτης («Μια ζωή μουσική» στην Κυριακάτικη «Αυγή»).

-Ποιο κομμάτι θα ακούσετε οπωσδήποτε την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ 2023;

Ιλ.: Πριν καν υποψιαστώ ότι μια μέρα θα το έπαιζα στο ραδιόφωνο, στο τέλος των πολύωρων ακροάσεων με φίλους – που μαζί ανοίγαμε τις ζελατίνες των νέων μας άλμπουμ, στην πρό cd αλλά και διαδικτύου εποχή, ακουγόταν το «A Love Supreme» του John Coltrane. Και τότε το πικάπ έκλεινε, κι ο ζεστός ενισχυτής έσβηνε. Αυτό λοιπόν θα είναι το κομμάτι που θα κλείσει, για μία ακόμα φορά, αργά το βράδυ, την INTERNATIONAL JAZZ DAY 2023.

– Αν θέλετε μοιραστείτε μαζί μας μια ευχή για την ελληνική σκηνή της τζαζ.

Ιλ.:Αν κάτι θα ευχόμουν στη συνεχώς ανερχόμενη σε αξία, σε μέλη όπως και σε σύνολα Ελληνική τζαζ σκηνή, είναι να ενδιαφερθούν γι’ αυτήν οι φορείς του πολιτισμού στη χώρα μας, υποστηρίζοντας και έτσι αυξάνοντας τους συναυλιακούς χώρους που τη φιλοξενούν σε όλη την Ελλάδα και τις δισκογραφικές της παραγωγές, κάνοντάς την ένα πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν!