Η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, γιορτή που θέσπισε η UNIMA (Union International de la Marionnette), η οποία ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα. Η Unima έχει τοπικά κέντρα σε 80 περίπου χώρες και είναι ισότιμο μέλος της UNESCO. Το Ελληνικό Κέντρο Unima Hellas ιδρύθηκε το 1990.

Κάθε χρόνο ένας διαφορετικός καλλιτέχνης γράφει το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου. Φέτος το μήνυμα γράφει η Werewere-Liking Gnepo, Διεπιστημονική Καλλιτέχνιδα:

Ένα γλυπτό κεφάλι
Μια ζωγραφισμένη μορφή
Είναι άνθρωπος
‘Η ζώο
Ή ακόμα και λαχανικό,
Φτιαγμένο από ρίζες ή νεκρά φύλλα
Είναι ορυκτό
Σχηματισμένο κατευθείαν από έναν πέτρινο όγκο
Ή από πηλό βαρύ με μέταλλα
Ή είναι απλώς αφρός ή κουρέλια…
Είναι ή αντιπροσωπεύει έναν αγαπημένο
Έναν πρόγονο ή ένα Πνεύμα Φύλακα
Αλλά θα μπορούσε να είναι ένα άγαλμα που αφιερώνεται στη μνήμη
Μια μάσκα ή μια κούκλα
Αυτό που την κάνει πραγματικά κούκλα
Είναι η εμψύχωση
Φοράμε μια μάσκα ή κρατάμε μια κούκλα
/ Κουνάμε ένα γρύλο που πηδάει (jumping Jack)
Εμψυχώνουμε μια κούκλα…
Μπορεί να είναι ένα μπαστούνι
Μια ομπρέλα, ένα χέρι ή ένα πόδι
Όσο μπορούμε να το εμψυχώνουμε
Δίνουμε την ψευδαίσθηση ότι έχει δική του ζωή
Προσωπικότητα, χαρακτήρα,
Ένα σχέδιο, ένα σκοπό, τη δική του μοίρα
Μια ζωή που οδηγεί όπως όλα τα άλλα όντα
Μια ζωή συνδεδεμένη με τον εμψυχωτή του, το Δημιουργό του:
Μια διαλεκτική ζωή, μερικές φορές καυστική,
Πιο συχνά κωμική και φανταστική…

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα εδώ.

 


Φέτος η Unima Hellas, το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου, μας προσκαλεί να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου με εκδηλώσεις σε Αθήνα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κύπρο.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

ΑΘΗΝΑ

Γεια σας και χαρά σας! Η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου καταφθάνει! Αυτή τη φορά, αποφασίσαμε να τη γιορτάσουμε την Κυριακή 18 Μαρτίου, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη και ώρες 11.00 πμ με 4.00 μμ.

Ανασκουμπωθείτε, πάρτε τις κούκλες σας και ετοιμαστείτε για ένα μεγάλο ντου! Σκοπός μας να ζωντανέψουμε τον πεζόδρομο, να ξεσηκώσουμε τον κόσμο και να κουκλογιορτάσουμε με παραστάσεις, δρώμενα, μουσική και μια μικρή παρέλαση!

Ψάξτε για τα φαντασματάκια σας, τους φασουλήδες σας, τους δράκους σας, και για όποιο άλλο περίεργο πλάσματα κρύβεται στο σπίτι και το εργαστήρι σας, για δαχτυλόκουκλες και μαρότες, γιγαντόκουκλες και μαριονέτες, και φέρτε τις να κάνουμε τη Φωκίωνος άνω κάτω!

ΚΕΡΚΥΡΑ

Η μεγάλη γιορτή των κουκλοπαιχτών καταφτάνει και φέτος για 6η χρονιά στην Κέρκυρα παρέα με τις θαλασσοβουτιές το Μάρτη! Είναι η εποχή που σε όλο τον κόσμο οι κουκλοπαίχτες γιορτάζουν παρέα με τις κούκλες και τους φίλους τους, μικρούς και μεγάλους.

Έτσι φέτος μαγειρεύονται στο νησί κουκλοδρώμενα, κουκλοπαραστάσεις, τσίρκο, κουκλοεργαστήρια για παιδιά, κουκλοσυναντήσεις, καραγκιόζης, κουκλοparty και ότι άλλο κουκλοπροκύψει.

Φτάνει η άνοιξη! -Ζήτω! -Πάμε για βουτιά -Γιούπι! -Γιορτάζει το κουκλοθέατρο! -Ε αυτό πια…

Παρασκευή 16 Μάρτιου

Στο καφεβιβλιοπωλείο Πλους “Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση”” στις 19:00

Σάββατο 17 Μαρτίου

11:00 Κουκλοπορεία στην Άνω Πλατεία.
11:30 Τσιρκοθέατρο Dromocosmicas Vagor & Bellavita
12:45 Κουκλοθέατρο Νευρόσπαστον «Ήμουν μια φορά»
13:30 Εργαστήρι χειροτεχνίας κούκλας
17:30 «Ο Καραγκιόζης γραμματικός» Κουμ-Κου-Αρτ
19:00 Κουκλοθέατρο 3 λαλούν «Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Διοργάνωση: 3 Λαλούν, Unima Hellas
Τόπος: Στο κτίριο της Ιόνιου Ακαδημίας στην Ανω Πλατεία
Ώρες: 11:00-20:00

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι κουκλοπαίκτες της Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, η Κοιν.Σ.Επ. “ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΙΑ” και το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA), με την υποστήριξη του ΦΙΞ in art, μας προσκαλούν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2018 την Κυριακή 18 Μαρτίου από τις 11:00 μέχρι τις 14:30 στο ΦΙΞ in art (26ης Οκτωβρίου 15 ) με παραστάσεις κουκλοθέατρου για παιδιά (με ελεύθερη είσοδο).

Θίασοι που συμμετέχουν:

Κουκλοθέατρο Hocus-Pocus – “ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ” – δύο ταξιδιώτες εγκλωβίζονται στο σταθμό των τρένων. Οι βαλίτσες τους ανοίγουν και τέσσερα παραμύθια ζωντανεύουν.

Κουκλοθέατρο ΤΙΚ-ΝΙΚ – “ΚΟΣΜΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ” – διαδραστική παράσταση με ιστορίες και παραμύθια απ’όλο το κόσμο.

Κουκλοθίασος REDICOLO – “ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ” – κουκλοθέατρο με μεγάλες χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος.

Ένα έργο για τη συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα, με ζωντανή μουσική, έξυπνο χιούμορ, συναρπαστική δράση και μία απρόσμενη ανατροπή όπου τα παιδιά καλούνται να δώσουν τη λύση!

Επικοινωνία-πληροφορίες: ΦΙΞ in art – τηλ. 231 050 0034

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Για 5η συνεχόμενη χρονιά τα Ιωάννινα θα φιλοξενήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, που διοργανώνει το κουκλοθέατρο Αντράλα σε συνεργασία με το κέντρο κουκλοθεάτρου Unima Hellas, με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους και συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες και οι παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν, ξεκινούν από την Παρασκευή 23 Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 25 Μαρτίου του 2018. Τις μέρες αυτές, η πόλη θα μεταφερθεί στον μαγικό κόσμο της κούκλας, με πολλές παραστάσεις από όλη την Ελλάδα, εργαστήρια και δρώμενα, με στόχο την ανάδειξη της τέχνης του κουκλοθέατρου ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και ψυχαγωγίας.

Στην Π.Η.Κ.Ι συμμετέχουν θίασοι από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κάρπαθο, την Κρήτη, τη Λάρισα και φυσικά, τα Ιωαννίνα.

Την έναρξη των εκδηλώσεων θα εγκαινιάσουν την Παρασκευή 23/03/2018, από τις 17:00 το απόγευμα, μέχρι τις 20:00 το βράδυ, παραστάσεις στο θέατρο «Έκφραση» και στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων.

Το Σάββατο 24/03/2018, το πρωί στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση με εκκίνηση στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου και Γρηγορίου Σακκά, συνέχεια στην Βλαχλείδη, Μουλαϊμίδου , Παπάζογλου, στο Ιστορικό κέντρο και τερματισμό στην οδό Ανεξαρτησίας (στην παλιά Εθνική τράπεζα). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το κυνήγι του θησαυρού και μία φαντασμαγορική παράσταση Bubble Show (παράσταση με φούσκες).

Κλείνοντας, την Κυριακή 25/03/2018 θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες παραστάσεις από τις 17:00 το απόγευμα μέχρι τις 20:00 το βράδυ στο Θέατρο «Έκφραση».

ΚΥΠΡΟΣ

Η ομάδα κουκλοθεάτρου ΚΟΥΚΛΟ ιστορίες, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου, που είναι στις 21 Μαρτίου διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στις 17-18 Μαρτίου με κύρια έδρα το παλιό Ξυδάδικο, καθώς και άλλα σημεία της οδού Γενεθλίου Μιτέλλα, επίσης και στην πλατεία του μεσαιωνικού κάστρου.

Στο φεστιβάλ θα λάβουν μέρος ομάδες κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών από την Κύπρο και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις κουκλοθεάτρου, θέατρο σκιών, κουκλοθεατρικά δρώμενα, παραστάσεις δρόμου και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Σάββατο 17/3

11:00- παράσταση «ο σπόρος της ειρήνης» από την ομάδα ΚΟΥΚΛΟ ιστορίες
12:00 – εργαστήρι κούκλας μαρότ για παιδιά.

Ομάδα ΚΟΥΚΛΟ ιστορίες * απαραίτητη δήλωση συμμετοχής
15:00- παράσταση «Βιολέτα» ομάδα Koutourou
16:00 – εργαστήρι κούκλας για παιδιά Εργαστήρι με σφουγγάρι και φύρδην μίγδην!

Θέατρο Ανάποδα * απαραίτητη δήλωση συμμετοχής
17:00- παράσταση «ΚοσκινοΑρμενίζοντας τη Γη» Θέατρο Ανάποδα

Κυριακή 18/3

10:00-12:00 – παράσταση δρόμου με κούκλες ανθρώπινων διαστάσεων. Teatro Angelico
11:00 – παράσταση «Ο Ήλιος και ο Ποντικός» ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ

12:00 – εργαστήρι καλτσόκουκλας για παιδιά
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ * απαραίτητη δήλωση συμμετοχής

14:30 – διαδραστική παράσταση με παιχνίδι «Μπερδέματα στο ουράνιο τόξο»
Από την ομάδα της Βασιλικής Ανδρέου

15:30- θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος»
Από τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους

16:30- παράσταση «Παπουτσωμένος Γάτος, με ποντίκια δεν χορταίνεις»
Ομάδα Zoom (η παράσταση θα είναι στα Ρώσικα)
18:00 –εργαστήρι για παιδιά Ομάδα Zoom