Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι μια παγκόσμια γιορτή των αφηγητών. Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης έχει τις ρίζες της στη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διοργανώθηκε μια εκδήλωση στις 20 Μαρτίου. Η εκδήλωση αυτή ονομάστηκε “Alla berattares dag” (Όλη την ημέρα παραμυθάδες), έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα. Από εκεί έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών διάρκειας 5 εβδομάδων.

Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία, στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003, έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε η εκδήλωση έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 είχε μια σπουδαία κορύφωση στις 20 Μαρτίου με γεγονότα σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας το θεσμό.

Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2010 με επίσημο προσκεκλημένο τον Mats Rehnman, Σουηδό αφηγητή και μέλος του Fabula storytelling organization ο οποίος φιλοτέχνησε το λογότυπο της Παγκόσμιας ημέρας.

Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης είναι «Σοφοί ανόητοι» και στην Αθήνα το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών μας προσκαλεί να τη γιορτάσουμε στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς», όπου μας περιμένει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.


«Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 2018» – Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για ενήλικες και παιδιά από 8 ετών

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΣΑΙ

Ιστορίες με άρωμα τσαγιού «Σοφία, γελάς; Δεν φοβάμαι, αγαπώ»

Ώρα: 20:30
Είσοδος: 7€, Μειωμένο 5€ (Περιλαμβάνονται 4 αρωματικά τσάγια)

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

“Προφανές+”: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Μαρίας Νικολαΐδου με ήρωες σοφούς ή ανόητους, ανάλογα το πώς τους βλέπουν τα μάτια και η καρδιά μας. Ήρωες των παραμυθιών που βρίσκονται δίπλα μας κι άλλες φορές τους διακρίνουμε και άλλες πάλι όχι.

Ώρα: 19:00

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ

«Αφηγητές του Κόσμου»

Προβολή βίντεο από όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ημέρα αφήγησης. Αφηγητές από Καναδά. Ινδία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Τζαμάικα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Σουδάν, παρουσιάζουν την δική τους Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, (τα βίντεο προβάλλονται στην αγγλική γλώσσα).

Ωρα: 19:30

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

Ωρα: 20:00

«Οι σοφοί της Χελμ» – Αφήγηση: Βαΐα Κατσαβού
«Ο Κοκκινοσκουφάτος και ο Μαυροσκαρτσουνάτος» – Αφήγηση: Αγγελική Αγαλιανού
«Ο Κουτοθόδωρος» – Αφήγηση: Ζωή Μώρου
«Ο βασιλιάς και ο Νεκροθάφτης» – Αφήγηση: Αγγελική Νιάρχου
«Ο Γιάννος ο τσαλαφός» – Αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή
«Ο σπανός με τα στοιχήματα» – Αφήγηση: Βιολέτα Σολιδάκη
«Το παλικάρι και οι πατσές» – Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
«Η γυναίκα με το νεκρό παιδί» – Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου
«Ο άνθρωπος που ήθελε να ζει αιώνια» – Αφήγηση: Αναστασία Κατσάπη
«Ο κάκτος» – Αφήγηση: Αργυρώ Σχιζογιάννη
«Τα Χνάρια» – Αφήγηση: Γιώτα Θεμιστοκλέους – Δασκαλάκη
«Ιστορίες του Ναστραντίν Χότζα» – Αφήγηση: Γιαννούλη Βασιλική, Θεοδωρίδου Αννα, Καλαντζίδου Κατερίνα, Κάππα Ευαγγελία, Μάντουκα Ελενη, Μπακάλη Δήμητρα, Μπελεβώνη Καλλιρρόη, Μπουραντάνη Ελεάννα, Ποτουρίδου Ερμιόνη.


5ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια»

Στην Αθήνα επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τις 17 έως τις 24 Μαρτίου το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια», το οποίο διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ.

Το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια», το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης θα μετατρέψει την Αθήνα για οκτώ μέρες σε ένα γαϊτανάκι πολιτιστικών δραστηριοτήτων με προφορικές αφηγήσεις για παιδικό και ενήλικο ακροατήριο, επιστημονική ημερίδα, προβολές ταινιών και τιμητικές εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα τις ιστορήσεις.

Η φετινή διοργάνωση έχει ως κεντρικό γεγονός των Μαραθώνιο Αφήγησης με το διεθνές θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης «Σοφοί ανόητοι». Πέντε ομάδες αφήγησης, 14 αφηγητές και περισσότεροι από 25 συμμετέχοντες του εορταστικού Μαραθωνίου συναντιούνται στην Πλάκα, στου Ψυρρή, το Θησείο, την Κυψέλη και τους Αμπελόκηπους με τους απανταχού παραμυθόφιλους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ: 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» | 17 – 24 Μαρτίου