Επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια του Μεγάρου με την «Ενάτη Συμφωνία» του Beethoven

«Πρόκειται για μια συναυλία η οποία πρέπει να παραμείνει στο youtube για να την απολαμβάνουν άνθρωποι στα πέρατα της γης. Μεγάλη τιμή για τη χώρα μας μια τόσο καλή εκτέλεση της 9ης να έχει γίνει από Έλληνες. Ας γίνουμε λίγο περισσότερο εξωστρεφείς και ας προβάλουμε τα θετικά μας στοιχεία.»

«Ευχαριστούμε για αυτή την ευκαιρία να απολαύσουμε το αριστουργηματικό έργο του Μπετόβεν, σε ομολογουμένως τέλεια εκτέλεση, αξιοποιώντας στην εντέλεια τα σύγχρονα εργαλεία του live streaming.
Χίλια μπράβο! Να τα χιλιάσει το Μέγαρο! Να μας χαρίζει πάντα τέτοιες ανεπανάληπτες στιγμές!»

Εντυπωσιακή απήχηση στους θεατές είχε η επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια του ΜΜΑ, με την αριστουργηματική «Ενάτη Συμφωνία» του Beethoven [Μπετόβεν], οι οποίοι έστειλαν στο Μέγαρο θερμές ευχές για τα γενέθλιά του αλλά και ενθουσιώδη σχόλια για την συγκλονιστική ερμηνεία του έργου, σε όργανα εποχής, από τους Μουσικούς της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου, τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τη μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, τον τενόρο Βασίλη Καβάγια και τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη καθώς και από τις Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.

Η πρεμιέρα μεταδόθηκε στις 21 Μαρτίου και μία εβδομάδα αργότερα προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με λήψεις από τρεις κάμερες σε μορφή interactive 360ο, γεγονός που επέτρεψε στους θεατές να βιώσουν μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία: περιστρέφοντας την οπτική τους γωνία, να αισθανθούν σαν να ήταν στη θέση του μαέστρου ή των μελών της ορχήστρας.

Μέχρι σήμερα οι μοναδικοί θεατές έχουν ξεπεράσει τους 41.000 και συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς η συναυλία για τα 30 χρόνια του Μεγάρου διατίθεται δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες έως τις 21 Απριλίου, ενώ θα είναι διαθέσιμη για έναν χρόνο στην ιστοσελίδα του (on demand) και στο κανάλι του στο YouTube.

Για να την απολαύσετε, πατήστε εδώ ή εδώ.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε και από το fb του Μεγάρου.

«Ύμνος εις την Ελευθερίαν» | 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

«Συγχαρητήρια γι’ αυτή τη συγκλονιστική εκτέλεση!!! Ήταν ανάταση ψυχής!!!»

«Εξαιρετικοί σε όλα τα επίπεδα!!! Σκόρπισαν συγκίνηση και περηφάνια!! Συγχαρητήρια σε όλους!!!»

«Ανάταση, Δέος, Ευγνωμοσύνη… Θερμά συγχαρητήρια, από τα βάθη της καρδιάς μου!»

Ιδιαίτερα ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξαν οι Έλληνες ανά τον κόσμο στη συναυλία «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που επέλεξαν να γιορτάσουν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας απολαμβάνοντας μέσω του site, του facebook και του Youtube του Μεγάρου, το εμβληματικό ποιητικό κείμενο του Διονυσίου Σολωμού στη σπάνια, τρίτη πολυφωνική του μελοποίηση από τον Νικόλαο Μάντζαρο-Χαλικιόπουλο (25.3). Τον Εθνικό Ύμνο απέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο οι τραγουδιστές του ανδρικού φωνητικού συνόλου MEIZON Ensemble υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Η τρίτη πολυφωνική εκδοχή του «Ύμνου» μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον Δρ Μουσικολογίας Κώστα Ζερβόπουλο. Για την καλύτερη κατανόηση των στίχων, η ψηφιακή προβολή συνοδεύεται από δυνατότητα επιλογής ελληνικών ή αγγλικών υποτίτλων (αγγλική μετάφραση του Charles Sheridan, ευγενική παραχώρηση του εκδοτικού οίκου 24 γράμματα). Tο βίντεο της μετάδοσης εμπλουτίστηκε από έργα μεγάλων ελλήνων ζωγράφων (Βρυζάκη, Γιαλλινά, Γύζη, Μαργαρίτη, Τσόκου), εμπνευσμένα από θέματα της Ελληνικής Επανάστασης (ευγενική παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης).

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών συνέβαλε στην προσπάθεια συμμετοχής στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου όλων των Ελλήνων της Διασποράς, προωθώντας το σπουδαίο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός στις Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού (Πρεσβείες, Προξενεία, Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας), στις ομογενειακές οργανώσεις και στα μέσα ενημέρωσης καθώς και στους ξένους ανταποκριτές. Από την Αμερική και την Αυστραλία μέχρι την Αργεντινή τουλάχιστον 62.000 μοναδικοί θεατές συνολικά παρακολούθησαν τη μεγάλη εορταστική συναυλία για την Ελληνική Επανάσταση.

Δείτε τη εδώ ή εδώ. Ή και από το fb του Μεγάρου.

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες έως τις 25 Απριλίου και on demand από το site του ΜΜΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.