Το θέμα της περσινής Λέσχης Βιβλίου της Ύδρας που φιλοξενήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας ήταν η ΦΙΛΙΑ. Ο Ιδρυτής της Λέσχης Josh Hickey παρουσίασε το αποτέλεσμα μιας βαθύτερης ανάγνωσης των σχέσεων μεταξύ συγγραφέων και καλλιτεχνών σε αυτό το ιδιαίτερο νησί και χρησιμοποίησε τη σχεσιακή πτυχή της Έκθεσης Βιβλίου για να αναπτύξει μια ισχυρότερη δέσμευση με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα νέες και αναζωογονημένες φιλίες και μια ενοποιημένη κοινότητα με επίκεντρο την Έκθεση.

Μέσα στην επιλογή λογοτεχνίας Υδραίων συγγραφέων, παρουσίασε αντίγραφα της «Ουτοπίας» του Thomas More, και την τοποθέτησε δίπλα στον Γιώργο Σεφέρη.

Γράφει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής: Γιατί ήρθες εδώ; Τι αναζητούσατε; Γιατί ήρθες εδώ?

Ο Τόμας Μορ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο ΟΥΤΟΠΙΑ που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό, «οὐ τόπος», κανένας τόπος. Ένα φανταστικό μέρος, αλλά μπορεί να είναι εφικτό;

Οι λογοτεχνικές ουτοπίες, ενώ έχουν τις ρίζες τους σε κλασικά έργα όπως η Δημοκρατία του Πλάτωνα ή η Ουτοπία του More, είναι πλέον περιεκτικά, δίκαια και οικολογικά σταθερά μέλλοντα. Η άσκηση της οπτικοποίησης εξιδανικευμένων κοινωνιών είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την τόνωση της συλλογικής μας εξέλιξης.

Με μια σταθερή βάση Υδραίων συγγραφέων σε νέες, vintage και εξαιρετικές σπάνιες εκδόσεις, η Έκθεση θα συμπεριλάβει μια φρέσκια επιλογή ουτοπικής λογοτεχνίας για να αναζωογονήσει τους επισκέπτες, τους αναγνώστες και τους συλλέκτες. Η Ύδρα είναι ένα εφαλτήριο, ένα αρχέτυπο που είναι πράγματι σύμβολο ενός εξιδανικευμένου κόσμου.

Η Ουτοπία είναι μια αισιόδοξη επιμέλεια της Λέσχης Βιβλίου. Ο Josh Hickey παραμένει βέβαιος ότι η φαντασία ενός ιδανικού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την οικοδόμηση της κοινότητας, την υποστήριξη της διαφορετικότητας και της συλλογικής εξέλιξης.

Σε αυτό το πνεύμα εξέλιξης, είμαστε περήφανοι που ανανεώνουμε τη μορφή και παρουσιάζουμε όχι μόνο νέα λογοτεχνία, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων, μια συλλογική έκθεση ουτοπικών σημαιών και το πιο σημαντικό, ένα λογοτεχνικό περιοδικό.

Το Journal of the Hydra Book Club, ένα νέο ετήσιο περιοδικό λογοτεχνίας, τέχνης και εικόνας θα κυκλοφορήσει στη Λέσχη Βιβλίου και θα περιλαμβάνει γραφή και εικόνα από τους Etel Adnan, Dimitrios Antonitsis, Malgosia Bela, Stanislaw Boniecki, Simon Buret, DESTE Foundation, Alphan Eseli, Alekos Fassianos, Jonah Freeman, Iliana Fokianaki, Margarita Karapanou, Irini Karayannopoulou, Andreas Kokkino, Chris Kontos, Georgia Liapi, Lotterman και Fuentes, Amanda Michalopoulou, Michael McGregor, Czeslaw Milosz, Ignasi Monreal, Ruiz Stephenson, Peter Thickett, Antigoni Bunny, Nadia Wheatley, Wunsche και Samsel.

Σε συνεργασία με την Utöpia Flags και την ISTANBUL’74 θα παρουσιάσουμε επίσης το «Flags for Future» που δημιουργήθηκε από περισσότερους από 40 διεθνείς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Αλέκου Φασιανού, Ειρήνης Καραγιαννοπούλου, Ignasi Monreal, Lola Montes Schnabel, Waris Ahluwalia και Josh Hickey.

Η Utopia, Hydra Book Club, θα παρουσιαστεί στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας, από τις 2 Σεπτεμβρίου έως και τις 22 Οκτωβρίου 2023.