Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο τις ζωγράφου Thea Halo με τίτλο «Ούτε το όνομά μου. Γενοκτονία και επιβίωση: Μια αληθινή ιστορία του Πόντου» σε μετάφραση της Μαρίνας Φράγκου.

Το Βιβλίο της Ελληνοαμερικανίδας Thea Halo Ούτε το Όνομά μου που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Η συγγραφέας καταγράφει την αληθινή ιστορία της μητέρας της που, σε ηλικία 10 ετών, ξεριζώθηκε από τα ελληνικά χωριά του Πόντου, είδε ένα ένα τα μέλη της οικογένειάς της να αφανίζονται στις μαρτυρικές πορείες θανάτου στην Ανατολία, και σώθηκε ως εκ θαύματος από μια οικογένεια Αρμενίων στο Ντιγιαρμπακίρ στα νοτιο-ανατολικά της Τουρκίας. Σε ηλικία 15 ετών, δόθηκε με προξενιό σε έναν Ασσύριο-μετανάστη στην Αμερική και έφτασε στις ΗΠΑ, όπου ζει μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης η συγγραφέας και η μητέρα της Σάνο, που είναι σήμερα 91 ετών, θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη. Για την ενενηντάχρονη Σάνο, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή της στην χώρα της καταγωγής της. Το βιβλίο-μαρτυρία που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στα τέλη Μαΐου από τις εκδόσεις Γκοβόστη, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική, αφού, για πρώτη φορά, το αμερικανικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα κεφάλαιο της ιστορίας άγνωστο στο ευρύτερο κοινό. Η συγγραφέας και η μητέρα της έχουν παραστεί σε αναρίθμητες εκδηλώσεις στην Αμερική, ενώ πρόσφατα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκη, George Pataki, βράβευσε την ενενηντάχρονη Σάνο για το κουράγιο και το όραμά της.

H Thea Halo είναι  συγγραφέας και ζωγράφος που έχει βραβευθεί για τα ποιήματα και τα δοκίμιά της. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε εκθέσεις στη Nέα Yόρκη και αλλού. Ζεί στη Nέα Yόρκη.

Η θρυλική “Γιαγιά των Ποντίων”, Sano Halo, απεβίωσε στις Η.Π.Α. τις 29 Απριλίου 2014 σε ηλικία 105 ετών.