Δεν υπάρχει τίποτα πιο προκλητικό από το να κοιτάς τη δουλειά σου…

Σε τούτο το παράδοξο αφήγημα, το οποίο διαδραματίζεται στην αμερικανική Άγρια Δύση, συναντάμε ένα σύνολο περιβόητων χαρακτήρων: το Δακρυσμένο Πιστόλι, που βάζει τα κλάματα στη θέα των αντιπάλων του, τον Παπά, ο οποίος μόλις αρχίζει το πιστολίδι δίνει τελευταία μετάληψη στους εχθρούς του, και τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κιμ Κάρσονς, έναν ομοφυλόφιλο πιστολά ο οποίος, με συμπαραστάτες μια σειρά από όμορφα αγόρια, βάζει σκοπό να θέσει υπό αμφισβήτηση την ηθική της αμερικανικής επαρχίας ενώ μάχεται για τη διαγαλαξιακή ελευθερία.

Φαντασιώδης και αστείος, «Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων» του Μπάροουζ συνεχίζει την εξερεύνηση των δυνάμεων ελέγχου της κοινωνίας –διά του κράτους, της Εκκλησίας, των γυναικών, του γραπτού λόγου, των ναρκωτικών– με ένα ύφος μοναδικό και πρωτόγνωρο στη λογοτεχνία του εικοστού αιώνα.

Ουίλιαμ Μπάροουζ – Πληροφορίες για τον συγγραφέα

Ο Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ (William S. Burroughs), γόνος επιφανούς οικογένειας του Σεντ Λούις στο Μισούρι, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1914. Ο συνονόματος παππούς του ήταν ο εφευρέτης της σύγχρονης αθροιστικής μηχανής και ο αδερφός της μητέρας του, ο Άιβι Λι, ένας από τους θεμελιωτές των σύγχρονων δημοσίων σχέσεων. Με το έργο του και τη ζωή του ο Μπάροουζ πήρε αυτή την παρακαταθήκη της οικογένειάς του και την αντέστρεψε πλήρως στο πλαίσιο μιας διά βίου προσπάθειάς του να υπονομεύσει την ηθική, την πολιτική και την οικονομία της σύγχρονης Αμερικής. Θέλοντας να δραπετεύσει από τις εν λόγω συνθήκες, και προπάντων από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του και της χρήσης ναρκωτικών, ο Μπάροουζ εγκατέλειψε την πατρίδα του στα τέλη του 1949. Στη δύση της ζωής του έχαιρε ευρείας αναγνώρισης ως ένας από τους πλέον καινοτόμους και πολιτικά αιχμηρούς δημιουργούς του εικοστού αιώνα με τεράστια πολιτισμική επιρροή.

Έχοντας ζήσει στο Μεξικό, στην Ταγγέρη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο, ο Μπάροουζ επέστρεψε στην Αμερική το 1974. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Λόρενς του Κάνσας, όπου πέθανε στις 2 Αυγούστου 1997. Πιο γνωστά έργα του Μπάροουζ είναι τα: Τζάνκι (1953 / Τόπος 2009), το πρώτο, ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημά του, που θεωρείται η πλέον χαρακτηριστική απεικόνιση του εφιαλτικού κόσμου των ναρκωτικών· Queer (1952, έκδ. 1985 / Τόπος 2011), ένα προκλητικό αριστούργημα, κινητήρια δύναμη του οποίου υπήρξε η τραγική στιγμή του θανάσιμου πυροβολισμού της γυναίκας του από τον ίδιο το 1951· Γυμνό γεύμα (1959 / Τόπος 2010), που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Επίσης, γνωστά έργα του είναι η «Τριλογία του cut-up» (The Soft Machine, The Ticket That Exploded, Nova Express), τα Άγρια αγόρια (1971 / Τόπος 2021) και η Διαζώνη (1989 / Τόπος 2021).

Η τελευταία τριλογία του με τίτλο «The Red Night Trilogy», περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Οι πόλεις της κόκκινης νύχτας (1981 / Τόπος 2022), Ο τόπος των νεκρών δρόμων (1983 / Τόπος 2023) και Δυτικές χώρες (1987 / Τόπος 2023).

Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο που εγκαινίασε τη γενιά των μπιτ (και το οποίο ο Μπάροουζ έγραψε από κοινού με τον Τζακ Κέρουακ), με τίτλο Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους (1945, έκδ. 2008 / Τόπος 2009).