\”Κόψε την κακή συνήθεια, Προς μια οικονομία λιγότερου άνθρακα\”, είναι το σλόγκαν που έδωσε η Περιβαλλοντική Υπηρεσία του ΟΗΕ, στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Με τον τρόπο αυτό τα Ηνωμένα Eθνη επιθυμούν να καταδείξουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον πλανήτη είναι οι εκπομπές των αερίων που δημιουργούν και εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επίκεντρο των φετινών εορτασμών θα αποτελέσει η πόλη Wellington της Νέας Ζηλανδίας, μιας από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκαν για μια οικονομία με λιγότερο άνθρακα. Στη Νέα Ζηλανδία οι δασοκαλλιέργειες αποτελούν μια ισχυρή βιομηχανία και η διατήρηση τους είναι πρώτη προτεραιότητα για τους Νεοζηλανδούς.

Η 5η Ιουνίου του 2008 θα χρησιμεύσει για την ανάδειξη τρόπων διαχείρισης των δασών και της παράλληλης επίτευξης των διεθνών δεσμεύσεων για το κλίμα.Παράλληλα, οι οικοδεσπότες θα ρίξουν «φως» στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και ηλεκτρικές συσκευές, στοχεύοντας έτσι στο να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ν\’αλλάξει τον τρόπο ζωής της και να ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμά της.

Tην ίδια ώρα στη χώρα μας, παρά τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κόσμου, τα πράγματα δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξα για να μην πει κάποιος το ακριβέστερο είναι μαύρα χάλια. Η Αθήνα είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο καθώς αντιστοιχούν περίπου 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου σε κάθε κάτοικο.

Επίσης η Ελλάδα «πέτυχε» πρόσφατα να αποβληθεί από τους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το περιβάλλον νοσεί και χρειάζονται προληπτικές και άμεσες δράσεις. Εως τότε καλή είναι η ευαισθητοποίηση αλλά δεν έχει αποτέλεσμα και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, πάντως ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και δομικό συστατικό των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για την προστασία του αποτελεί η μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Αγγελος Μοσχονάς και ο Πρόεδρος της ΕΑΧΑ ΑΕ κ. Κυριάκος Γριβέας, θα κηρύξουν την επίσημη έναρξη της σύνδεσης μέρους των υδάτων του αρχαίου ποταμού Ηριδανού, με το αρδευτικό δίκτυο της πόλης.

Επίσης σήμερα και αύριο κορυφώνεται η εκστρατεία, που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με τσάντες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.