Η Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών φιλοξενεί την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 την Αιμιλία Μπουρίτη η οποία θα παρουσιάσει μία performane, με τίτλο Όταν το σώμα συναντά τη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Η ιδέα της performance ξεκίνησε όταν επισκέφτηκα την έκθεση του Θεόδωρου Παπαγιάννη στη Θεσσαλονίκη και αναζωπυρώθηκε κατά την επίσκεψη μου στην έκθεση του σε συνεργασία με τον χαράκτη Νίκο Δεσεκόπουλο στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Η εμπειρία μου ήταν δυνατή καθώς τριγυρνούσα ανάμεσα στις τοτεμικές φιγούρες και ζήτησα από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη να κάνω μία performance στο πλαίσιο της έκθεσης του.

Οι αρχετυπικές αυτές μορφές για μένα ανέπνεαν και στέκονταν μάρτυρες πέρα από την προσωπική μου ιστορία ήταν μάρτυρες μιας πανανθρώπινης ιστορίας. Πρόγονοι, πνεύματα, βουνά, ήχοι λες και είχαν υλοποιηθεί μπροστά μου.

Ως performer (δύσκολο να μεταφραστεί στα ελληνικά ο όρος και δεν θα ήθελα να τον περιορίσω στην μετάφραση εκτελέστρια), αισθάνθηκα το σώμα μου να εκφράσει τις δυνάμεις και τις ενέργειες που εκπέμπονται από τα γλυπτά αυτά.

Ως καλλιτέχνης στην πορεία μου μελετώντας τα κυκλαδικά, μυκηναϊκά και θηβαϊκά ειδώλια τη φόρμα και τη δυναμική τους έψαχνα μέσα από το σώμα  να κινηθώ από δυνάμεις κοσμικές άλλες φορές φωτεινές άλλες φορές χθόνιες.

Θεωρώ το σώμα πύλη που εκφράζει αρχέγονες αλλά και σύγχρονες κινήσεις, είναι μία ζωντανή ύλη που μετατρέπεται σε γλυπτικές φόρμες και χαρακτικές δυναμικές.

Η performance εμπνέεται από τα οικουμενικά σύμβολα των γλυπτών δημιουργώντας  μία τελετουργία όπου το σώμα  μεταμορφώνεται σε ζωντανό γλυπτό και χαράζει τον εαυτό του και το χώρο.

Είναι τιμή μου να παρουσιάσω την performance αυτή στο πλαίσιο της έκθεσης του Θεόδωρου Παπαγιάννη και του Νίκου Δεσεκόπουλου.

Αιμιλία Μπουρίτη
Χορογράφος και εικαστικός

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Όταν η Χαρακτική συναντά τη Γλυπτική». Θ. Παπαγιάννης και Ν. Δεσεκόπουλος. 12.04.2014 έως 29.04.2014

Μετά την performance θα ακολουθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες.