Η 18η Μαΐου του 1980 ήταν μία θλιβερή μέρα για την μουσική. Ήταν η ημέρα που η βασανισμένη ψυχή του frontman των Joy Division, Ian Curtis, έφυγε από την ζωή. Ο Curtis αυτοκτόνησε και ο κόσμος έχασε μία από τις πιο ηγετικές προσωπικότητες στον χώρο της post-punk. Μετά από μία περίοδο πένθους για τον θάνατο του φίλου τους, τα εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος, αποφάσισαν να συνεχίσουν. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μία από τις πιο παραγωγικές μπάντες της synth rock όλων των εποχών, οι New Order. Από την ίδρυση τους το 1980 μέχρι και σήμερα, οι New Order μας έχουν χαρίσει μία τεράστια δισκογραφία, συμπεριλαμβανομένου και του αριστουργήματος του 1983, «Blue Monday».

Πως όμως δημιουργήθηκε αυτό το θρυλικό κομμάτι; Οι φήμες λένε πως το κομμάτι γράφτηκε σαν μία απάντηση στις διαμαρτυρίες των οπαδών των New Order πως η μπάντα δεν έπαιζε «και άλλο» μόλις τελείωνε η συναυλία. Τότε, αλλά και σήμερα, ήταν συχνό φαινόμενο καθώς η μπάντα αποθεωνόταν από τον κόσμο με ζητωκραυγές, να ξανά γυρνάει πίσω στη σκηνή για να παίξει άλλα δύο τρία κομμάτια.  Για να λύσουν το πρόβλημα οι New Order αποφάσισαν από το να παίζουν και άλλα κομμάτια μετά την συναυλία, -όπως είθισται -, να γυρνάνε στη σκηνή, να πατάν το κουμπί του συνθεσάιζερ, ώστε εκείνο να ξεκινάει να παίζει ανεβαστικές μελωδίες, γραμμένες από αυτούς. Έτσι, και αυτοί θα φεύγουν από την σκηνή για να πάνε σε πάρτι, και το κοινό θα έπαιρνε αυτό που ήθελε. Καθώς γραφόταν το πρώτο κομμάτι, γρήγορα ο ήχος του άρεσε πολύ στην μπάντα και άρχισαν να νιώθουν πως έχουν δημιουργήσει κάτι πολύ παραπάνω από απλά ένα “sequencer filler”, το οποίο θα χρησιμοποιούταν μετά το τέλος των ζωντανών εμφανίσεων τους. Το θρυλικό κομμάτι «Blue Monday» γεννήθηκε.

Όσο για τον τίτλο του…. Πολλοί θεωρούν πως το κομμάτι έχει ως πηγή έμπνευσης, την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου που στον Δυτικό κόσμο αποκαλείται «Blue Monday». Σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι η πιο καταθλιπτική μέρα ολόκληρου του έτους. Ωστόσο, ο τίτλος του τραγουδιού, προήλθε από μια ζωγραφιά του βιβλίου «Breakfast of Champions» του Kurt Vonneguts.

Σήμερα, το «Blue Monday» εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο σε πωλήσεις, 12 ιντσών βινύλιο, έχοντας πουλήσει πάνω από 3 εκατ. αντίτυπα από την κυκλοφορία του, το 1983.

Φέτος, την Κυριακή 16 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά το “Blue Monday“, στο πλαίσιο του Release Athens 2019, που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Νερού. Μια από τις πιο επιδραστικές και καταξιωμένες μπάντες στην ιστορία της pop/rock μουσικής, οι περίφημοι New Order θα μας χαρίσουν μια βραδιά γεμάτη με τα διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια της απίστευτης πορείας τους.


Διαβάστε επίσης:

Release Athens 2019: Όλο το εκρηκτικό Line Up!