Μία από τις πιο εμβληματικές καλλιτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα, ο Σαλβαδόρ Νταλί δεν ήταν μόνο ένας ταλαντούχος ζωγράφος, αλλά και μία εκκεντρική προσωπικότητα που δεν θα μπορούσε παρά να έχει το δικό του προσωπικό και ιδιαίτερο στυλ. Μια σειρά από φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι γνώριζε πολύ καλά από μόδα και στυλ, όπως και η σύντροφος που πέρασε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του, η Γκαλά Νταλί.

Όσον αφορά τα ρούχα, μια συνεργασία είναι αυτή αξίζει την προσοχή μας – είναι η σύνδεση του ζεύγους Νταλί με τον περίφημο σχεδιαστή και πρώην γκαλερίστα, Κριστιάν Ντιόρ. Για να επανεξετάσει τη σχέση μεταξύ των δύο καλλιτεχνών και του σχεδιαστή, το Ίδρυμα Dalí αποφάσισε να διοργανώσει την έκθεση με τίτλο “Gala / Dalí / Dior: Of Art and Fashion”, που επικεντρώνεται στη γοητεία που ασκούσε στον Νταλί ο κόσμος της μόδας.

André Caillet – Gala with Elsa Schiaparelli’s shoe-hat inspired by a Salvador Dalí design, 1938. Image Rights of Gala et Salvador Dalí reserved. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2018

Η έκθεση διερευνά την εποικοδομητική σχέση, αλλά την και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των Σαλβαδόρ Νταλί, Γκαλά και Κριστιάν Ντιόρ. Και οι τρεις φιγούρες αποτελούν σύμβολα νεωτερικότητας στον κόσμο των εικαστικών τεχνών, αλλά και της μόδας. Μοιράστηκαν από κοινού την άνευ προηγουμένου παρόρμηση να σκεφτούν έξω από το κουτί και να πειραματιστούν, ενώ παράλληλα καταπολέμησαν τη δημιουργική εμμονή και την τεχνική ακρίβεια.

Για να αναδείξει καλύτερα τη σχέση τους, η έκθεση Gala / Dalí / Dior παρουσιάζει μια σπάνια επιλογή του έργου του Νταλί, μοναδικά σχέδια δια χειρός Ντιόρ και υλικό από ντοκιμαντέρ που προέρχονται τις συλλογές Dalí Foundation και Christian Dior Couture. Η έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα που ονομάζονται “Πάθος για την Τέχνη”, “Το Βασίλειο της μόδας” και “Ο Χορός του Αιώνα”.

Εnsemble belonging to Gala that comprises a blouse and long lamé skirt imprinted with cashmere motifs. Christian Dior

Η πρώτη ενότητα  “Πάθος για την Τέχνη” παρουσιάζει τα αντικείμενα που σχετίζονται με τις πρώτες επαφές του Ντάλι με τον Κριστιάν Ντιόρ στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν ο σουρεαλιστής προσπαθούσε να εγκατασταθεί εκεί. Μεταξύ 1931 και 1933, ο Νταλί παρουσίασε τα έργα του σε μια γκαλερί που διοικούσε ο Ντιόρ στο όγδοο διαμέρισμα του Παρισιού. Έτσι, αυτή η ενότητα περιλαμβάνει κομμάτια όπως το Automatic Beginning of a Portrait of Gala, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1933 στη συγκεκριμένη γκαλερί, μαζί με άλλους πίνακες, σχέδια και αντικείμενα της σουρεαλιστικής περιόδου.

Η δεύτερη ενότητα “Το Βασίλειο της μόδας” επικεντρώνεται στην πρώιμη μεταπολεμική περίοδο, όταν ο Ντιόρ έφερε επανάσταση στη γυναικεία μόδα με την παρουσίαση της πρώτη του συλλογής, που καθόρισε αυτό που έγινε γνωστό ως New Look. Η Γκαλά ερωτεύτηκε αμέσως το στυλ του Ντιόρ και είδε τον εαυτό της ως πρεσβευτή των ρούχων του. Από την μεριά του ο σχεδιαστής ξεκίνησε να επιμελείται ο ίδιος την δημόσια εικόνα της, και την μετέτρεψε στην ενσάρκωση του μοντέρνου στυλ. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν δύο μοντέλα  Ντιόρ που προβάλλονται για πρώτη φορά  από τη συλλογή υψηλής ραπτικής Άνοιξη – Καλοκαίρι, 1949.

Left: Parade of giants in the Portlligat house. These dresses are exhibited in Figueres *Photo Oriol Maspons/Julio Ubiña, 1960 © Maspons/Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2020; Right: Double-exposure of Dalí and Gala in Portlligat. Ricardo Sans Condeminas © Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2020

Το τελευταίο τμήμα επικεντρώνεται, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, στο «Χορό του Αιώνα», ένα υπερβολικά πολυτελές πάρτι, που διοργανώθηκε το 1951 από τον εκατομμυριούχο  διακοσμητή Carlos de Beistegui. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Palazzo Labia της Βενετίας και συγκέντρωσε σύσσωμη την υψηλή κοινωνία της εποχής, συμπεριλαμβανομένων αριστοκρατών, κινηματογραφικών αστέρων, σοσιαλιστών, καλλιτεχνών και σχεδιαστών μόδας, όλοι ντυμένοι αναλόγως για την περίσταση. Η πιο αξέχαστη εμφάνιση ήταν μιας ομάδας γιγάντων -ιδέα των Σαλβαδόρ Νταλί και Κρίστιαν Ντόρ με τη βοήθεια του Πιερ Κάρντιν. Στην οθόνη  εμφανίζονται σπάνιες φωτογραφίες των Willy Rizzo και Robert Doisneau από τις ιταλικές συλλογές Archivi Farabola και Archivo Fotografico Giacomelli.

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν εκτενή κατάλογο σε τέσσερις γλώσσες (Καταλανικά, Ισπανικά, Αγγλικά και Γαλλικά) με επιστημονικές συνεισφορές των Joana Bonet, Montse Aguer, Bea Crespo και Clara Silvestre. Είναι προσβάσιμος και σε έντυπη μορφή και μπορείτε να τον κατεβάσετε δωρεάν: ΕΔΩ.

Παρόλο που όλοι οι χώροι που ανήκουν στο Ίδρυμα Dalí εξακολουθούν να είναι κλειστοί λόγω πανδημίας , η έκθεση Gala / Dalí / Dior: Of Art and Fashion στο Κάστρο της Gala στο Púbol έχει προγραμματιστεί να είναι ανοιχτή έως τις 6 Ιανουαρίου 2021, και ίσως υπάρχει παράταση λειτουργίας.